Χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα την πρόσφατη τυποκτόνο κυβερνητική διάταξη.
Στον δρόμο που έστρωσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, βαδίζουν οι κατηγορούμενοι Χρυσαυγίτες, στη δίκη που διεξάγεται στο Εφετείο...
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο Γ. Φλωρίδης έφερε τυποκτόνο τροπολογία με την οποία ουσιαστικά επιβάλλεται γενικό σιωπητήριο ακόμα και σε δίκες δημοσίου ενδιαφέροντος. Χρησιμοποιώντας λοιπόν αυτή την τροπολογία, οι συνήγοροι των Νίκου Μιχαλολιάκου και Αρτέμη Ματθαιόπουλου, επιχείρησαν να πετάξουν εκτός δίκης το Παρατηρητήριο Golden Dawn Watch, χωρίς πάντως να το καταφέρουν αυτή τη φορά.
Συγκεκριμένα, ο δικηγόρος των Χρυσαυγιτών Νίκος Ρουσσόπουλος ανέφερε στον πρόεδρο την έδρας ότι υπάρχει πλήρης αναμετάδοση της δίκης σε πραγματικό χρόνο, καλώντας τον να προβεί στις σχετικές ενέργειες. Με τον Ν. Ρουσσόπουλο συντάχτηκε και ο Δημήτρης Παπαδέλλης, επίσης συνήγορος των κατηγορουμένων.
Όπως ανέφερε σε σχετική του ανάρτηση ο Θανάσης Καμπαγιάννης, το δικαστήριο, αφού άκουσε τη νομική επιχειρηματολογία της πολιτικής αγωγής, «δέχτηκε την εισαγγελική πρόταση να καταγραφεί το αίτημα στα πρακτικά και να αποστείλει αυτά στην Εισαγγελία για τις δικές της ενέργειες».
«Με την απόφαση αυτή, η αποβολή του Παρατηρητηρίου προς ώρας αποφεύχθηκε. Η αποστολή ωστόσο των πρακτικών στην Εισαγγελία θα σημάνει πιθανότατα προκαταρκτική εξέταση για διερεύνηση παραβίασης της νέας διάταξης από το Παρατηρητήριο», τόνισε επίσης ο κ. Καμπαγιάννης, υπογραμμίζοντας με νόημα ότι «το μαύρο στη δημοσιότητα των ποινικών δικών προθερμαίνεται».
Τι έγινε στη δίκη - Η ανάρτηση του Golden Dawn Watch
Συζήτηση για το αίτημα αποβολής του Golden Dawn Watch
Ρουσσόπουλος: Υπέπεσε στην αντίληψή μου ότι υπάρχει πλήρης αναμετάδοση λεκτική σε πραγματικό χρόνο. Δεν είναι ότι υπάρχει ένας δημοσιογράφος που παρακολουθεί και μετά γράφει ρεπορτάζ. Γίνεται σε πραγματικό χρόνο. Υπάρχει αυτολεξεί καταγραφή. Αυτό κυρία πρόεδρε με το άρθρο 31 του 5119/2024, απαγορεύεται. Στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης όταν έγινε τέτοιο αίτημα το δικαστήριο απαγόρευσε και την παρουσία των παρατηρητηρίων, τα οποία με πολιτικά κίνητρα παρουσιάζουν τα πράγματα όπως θέλουν. Χρειάζεται συναίνεση των διαδίκων και της έδρας
Πρ: Και άρα έχετε το αίτημα να αποβληθεί το παρατηρητήριο.
[Τοποθετήσεις συνηγόρων υποστήριξης της κατηγορίας στο αίτημα Ρουσσόπουλου να αποβληθεί το Golden Dawn Watch]
Δαλιάνη: Κυρία Πρόεδρε, η διάταξη του άρθρου 31 είναι μια διάταξη άκρως προβληματική εν όψει του άρθρου 93 του Συντάγματος που κατοχυρώνει τη δημοσιότητα των δικών χωρίς να διακρίνει μεταξύ άμεσης και έμμεσης, είναι αντίθετη και στην ΕΣΔΑ άρθρο 6 δίκαιη δίκη. Το προβληματικό στοιχείο γίνεται εντονότερο αν δούμε την αιτιολογική έκθεση που θέλει να περιορίσει το ακροατήριο της δίκης μόνο σε όσους βρίσκονται εντός της αίθουσας. Επεκτείνεται η απαγόρευση, προσθέτοντας και τη χρήση ειδικού λογισμικού που μετατρέπει τον προφορικό λόγο σε γραπτό κείμενο, και προσθέτει και την αναμετάδοση. Το δικαστήριο σας έχει δύο επιλογές, να μην εφαρμόσει το άρθρο 31 θεωρώντας το αντικείμενο στο άρθρο 93 Σ και το 6 της ΕΣΔΑ. Το άλλο είναι να επιτρέψει την αναμετάδοση, αφού δεν υπάρχει μετατροπή προφορικού λόγου σε γραπτό κείμενο. Ήδη το αίτημα του συναδέλφου έχει μια αντιφατικότητα. Είπε ότι θα ήταν επιτρεπτό ένας δημοσιογράφος να κρατάει σημειώσεις και αναμεταδίδει σε επόμενο χρόνο, ενώ δεν είναι επιτρεπτό να συμβαίνει αυτό σε πραγματικό χρόνο. Ποια είναι η διαφορά αν κάθε είδους αναμετάδοσης απαγορεύεται με την παρούσα διάταξη.
Παπαδάκης: Και αληθών υποτιθεμένων όσων αναφέρει ο κ. Ρουσσόπουλος, δεν υπάρχει παραβίαση του άρθρου 31. Δεν προστέθηκε στη ρυθμιστέα ύλη του η οποιαδήποτε δημοσιογραφική κάλυψη. Μετάδοση είναι η μεταφορά της εικόνας και του ήχου στο χρήστη. [...] Η διάταξη αυτή που καθιερώθηκε μπορεί να απηχεί τις κάκιστες προθέσεις του νομοθέτη και είναι κάκιστες και για τη δημοσιότητα της δίκης, δεν τόλμησε να προσθέσει κάτι που να επηρεάζει τη δημοσιογραφική μετάδοση, γιατί θα συγκρουόταν με τα μέσα ενημέρωσης. Κάλυψη της δίκης και αναμετάδοση δεν είναι πια μόνο το ρεπορτάζ της επόμενης μέρας, το τι ειπώθηκε, αλλά και διάφορες ιστοσελίδες που αναφέρουν τι ειπώθηκε στη δίκη. Το τί ειπώθηκε, δεν προκύπτει από μετάδοση ήχου και εικόνας άμεση, αλλά μεταφορά λεκτικού. Είναι αντισυνταγματική διάταξη, όπως και η διάταξη του 2002 που απαγόρευσε τη μετάδοση της δίκης της 17Ν, δεν μπορώ να μην κλείσω την τοποθετησή μου λέγοντας ότι το διαζύγιο με την αλήθεια που έχουν πάρει οι κατηγορούμενοι είναι τόσο μεγάλο που δε θέλουν να βγει προς τα έξω αυτό που λένε.
Ρουσσόπουλος: Να μας πει ποιους εννοεί!
Παπαδάκης: Αυτοί που εκπροσωπείτε εσείς, και ο κύριος Μιχαλολιάκος.
Καμπαγιάννης: Οποιαδήποτε απόφαση πάρετε θα πρέπει να ληφθεί με βάση τον κανόνα, που είναι η δημοσιότητα. και αυτή η δημοσιότητα έχει τεθεί προς όφελος του κατηγορουμένου. Και οι κατηγορούμενοι το ζήτησαν αυτό, όπως και ζήτησαν και τη ραδιοτηλεοπτική κάλυψη άμεση. Και σας διαβάζω τη δήλωση Μιχαλολιάκου πριν ξεκινήσει η δίκη [2015 - διαβάζει τη δήλωση αυτολεξεί]. Αυτά έλεγε ο κατηγορούμενος Μιχαλολιάκος πριν ξεκινήσει η δίκη. Όσο αφορά τη διάταξη την καινούργια. Είναι μια διάταξη που πρέπει να ερμηνευτεί από το δικαστήριό σας. Προσθέτει το διαδικτυο στην απαγόρευση μετάδοσης ήχου και εικόνας. Και αναφέρεται και σε ειδικό λογισμικό που μετατρέπει ήχο σε κείμενο. Δεν υπάρχει η μόνο η απαγόρευση η ραδιοτηλεοπτική αλλά υπάρχει και η απαγόρευση του live streaming, να πατήσει και να δείχνει την εικόνα ή και τον ήχο από το τι συμβαίνει στην αίθουσα. Όπως επίσης απαγορεύει τη λάιβ απομαγνητοφώνηση. Αυτό απαγορεύει η συγκεκριμένη διάταξη. Λόγω των αντιδράσεων, έκανε διευκρινιστική δήλωση ο υπουργός και είπε «προσθέσαμε την απαγόρευση μετάδοσης μέσω ίντερνετ μεσω λογισμικών και πλατφορμών».
Δεν αφορά και δεν μπορεί να αφορά η απαγόρευση τη γραπτή ανταπόκριση και το ρεπορτάζ από την αίθουσα. Τι σημαίνει αυτό; Η καταγραφή από δημοσιογράφο ή παρατηρητή σε χαρτί ή σε υπολογιστή και η στη συνέχεια αναμετάδοση. Οποιαδήποτε απαγόρευση γραπτής αναμετάδοσης, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει. Το συγκεκριμένο παρατηρητήριο, επειδή γνωρίζει ότι πρέπει να έχει αυξημένα εχέγγυα, παρότι συγκροτήθηκε από δημοσιογράφους, επιλέχθηκε να καταγράφεται η διαδικασία από δικηγόρους. Η συνάδελφος που είναι δίπλα μου και καταγράφει τη διαδικασία, είναι δικηγόρος. Δεν αφορά η συγκεκριμένη διάταξη γραπτή μετάδοση, αλλά μετάδοση ήχου και εικόνας.
Εισαγγελέας: Να καταχωρηθεί και να διαβιβαστεί στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών προς τις δικές του ενέργειες.
Πρ: Ως προς την αναμετάδοση;
Εισ: Να συνεχίσει.
Ρουσσόπουλος: Κυρία πρόεδρε, άλλο η κάλυψη της δίκης Καραϊβάζ, εδώ να σας διαβάσω τι γράφει για εσάς: [ξαναδιαβάζει όσα έχουμε μεταδώσει]. Δεν γίνεται να γραφουν τόσο γρήγορα! Η Αλίκη Βουγιουκλάκη στη «Μοντέρνα Σταχτοπούτα» δεν τα κατάφερνε!
[Διαμαρτυρίες από την πολιτική αγωγή]: Μα δεν τη βλέπετε τόσα χρόνια που γράφει;
Σκαρμέας: Ελάτε κοντά, κύριε Ρουσσόπουλε, να δείτε.
Παπαδέλλης: [Διαβάζει όλο το άρθρο 31 του ν. 5119/2024]. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ρωτήσει το δικαστήριό σας, είναι αν συναινούμε. Αυτό είναι το ερώτημα [...] Επειδή τον τελευταίοι καιρό υπάρχει μια αναβάθμιση της επιθέσεως σε σχέση με τον εντολέα μου. Σε σχέση και με αυτό το ζήτημα, είναι τουλάχιστον απαράδεκτο. Του παραβιάστηκαν όλα τα δικαιώματα, αλλά τέτοιου είδους προσέγγιση δεν την αντιλαμβάνομαι. Τέθηκε θέμα για τη μετάδοση της δίκης, και ανατρέχουμε στη δήλωσή του το 2015, «άλλα είπε σε δήλωση, άλλα είπε στο δικαστήριο». Επειδή δε μιλάμε, δε μιλάμε... Αλλά το ξέρετε ότι οι δικηγόροι της πλευράς μας λοιδωρούνται εβδομαδιαίως, «οι ναζιστές δικηγόροι», με τα ονόματά μας, τις διευθύνσεις μας. Κι εγώ πώς θα ελέγξω αυτά τα οποία γράφονται; Και πώς ξέρω ότι αυτά που γράφονται και έχουν τελίτσες, στο ενδιάμεσο χάνεται, δε λέω ότι έχει δόλο η συνάδελφος, ξερετε ότι ακόμη έχει και για εσάς, ότι κουραστήκατε, ότι αλλάζουμε τις ημερομηνίες για τη δίκη στο Μάτι, καλώς, αλλά να πούμε εδώ ότι ο Ματθαιόπουλος δε συναινεί. Βγάλτε το αντισυνταγματικό, μπορεί το δικαστήριό σας.
Σκαρμέας; Στηρίζετε το αίτημα της υπεράσπισης δηλαδή;
Παπαδέλλης: Ναι, το στηρίζω.
Ρουσσόπουλος: Και ξέρετε τι εκπορεύεται από αυτή τη δίκη; Στο γηροκομείο των Χανίων, που είμαι συνήγορος, ήρθε ο Ρουβίκωνας και έσπασε το γραφείο μου!
Το δικαστήριο διακόπτει στις 14:10 για να διασκεφθεί επί του αιτήματος της υπεράσπισης για απαγόρευση του Golden Dawn Watch.
Η έδρα επιστρέφει ώρα 14:18
Πρόεδρος: Αποφασίζουμε να καταχωρηθεί στα πρακτικά το αίτημα και να διαβιβαστεί στον αρμόδιο εισαγγελέα για τις ενέργειές του.
Δουλής: Θα συνεχίσει δηλαδή;
Πρ: Λείπουν οι συνήγοροι [υπεράσπισης]; Φωνάξτε τους. Ένα τηλεφώνο δεν έχετε;
Παπαδάκης: Έχει έρθει και ο κύριος Γεωργούσης να σας φέρει κάτι CD.
Πρ: Δεν έχω μάτια παντού, να περιμένετε.
Παπαδέλλης: Συγγνώμη, κυρία πρόεδρε.
Πρ: Καλά δεν είπα και ώρα, για διάσκεψη αποσυρθήκαμε. Ελάτε, κύριε Γεωργούση. Φέρατε την ταινία;
Γεωργούσης: Σε πέντε αντίτυπα.
Παπαδελλης: Αυτό είναι το ντοκιμαντέρ;
Πρ: Ναι.
Παπαδοπούλου: Μήπως να συνεχίσουμε αύριο τον σχολιασμό για την ενότητα; Αν συμφωνεί η υπεράσπιση.
Παπαδέλλης: Συμφωνούμε.
Πρ: Ωραία, τότε αύριο συνεχίζουμε.
Το δικαστήριο διακόπτει ώρα 14:21 για την επόμενη δικάσιμο, αύριο 18 Ιουλίου 2024.
Η ανάρτηση του Θανάση Καμπαγιάννη
«Μητσοτάκης σεντράρει, Μιχαλολιάκος δοκάρι»
Είχαμε πει από την πρώτη στιγμη που δημοσιεύτηκε η νέα διάταξη για τη δημοσιότητα των δικών ότι σκοπός είναι να πέσει μαύρο στα Παρατηρητήρια και στο ζωντανό δικαστικό ρεπορτάζ από το ποινικό ακροατήριο. Μετά τις αντιδράσεις, ο Φλωρίδης δήλωσε ότι “βλέπουμε φαντάσματα” και ότι ο θόρυβος “είναι για το τίποτα”.
Σήμερα στο Εφετείο της Χρυσής Αυγής, οι συνήγοροι των κατηγορούμενων Μιχαλολιάκου και Ματθαιόπουλου ζήτησαν την αποβολή του Παρατηρητηρίου Golden Dawn Watch. Η επιχειρηματολογία τους ήταν εντελώς αντιφατική: από το ότι γίνεται λέξη προς λέξη αναμετάδοση με ταυτόχρονη ανάρτηση στο Twitter και άρα γίνεται χρήση ειδικού λογισμικού μέχρι το ότι η αναμετάδοση είναι ελλιπής και πιθανά προκατειλημμένη. Κοινός τόπος ήταν η αλλαγή του νόμου: από τη στιγμή που η κυβέρνηση Μητσοτάκη σέντραρε, δεν υπήρχε λόγος ο Μιχαλολιάκος να μην αρπάξει την ευκαιρία να σκοράρει το γκολ.
Αφού άκουσε τη νομική επιχειρηματολογία της πολιτικής αγωγής, το δικαστήριο δέχτηκε την εισαγγελική πρόταση να καταγραφεί το αίτημα στα πρακτικά και να αποστείλει αυτά στην Εισαγγελία για τις δικές της ενέργειες. Με την απόφαση αυτή, η αποβολή του Παρατηρητηρίου προς ώρας αποφεύχθηκε. Η αποστολή ωστόσο των πρακτικών στην Εισαγγελία θα σημάνει πιθανότατα προκαταρκτική εξέταση για διερεύνηση παραβίασης της νέας διάταξης από το Παρατηρητήριο. Είμαστε, δηλαδή, αντιμέτωποι με μια πιθανή ποινικοποίηση της δημοσιογραφικής κάλυψης της δίκης της Χρυσής Αυγής. Σημειώνεται ότι, αν και η πρωτοβουλία είναι δημοσιογραφική, οι εκτελούσες χρέη παρατηρητή στη δίκη της Χρυσής Αυγής είναι δικηγόροι.
Η μάχη για την περιφρούρηση της δημοσιότητας, τόσο στη δίκη της Χρυσής Αυγής, όσο και σε άλλες πολύκροτες δίκες, είναι μπροστά μας. Ήδη η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και η ΠΟΕΣΥ έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στη νέα διάταξη. Η ηγεσία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κωλυσιεργεί στην έκδοση απόφασης, αν και οι σύμβουλοι της Εναλλακτική Παρέμβαση - Δικηγορική Ανατροπή έχουν θέσει το ζήτημα στο Διοικητικό Συμβούλιο από την πρώτη στιγμή.
Το μαύρο στη δημοσιότητα των ποινικών δικών προθερμαίνεται.
Ας σκεφτούμε την επικείμενη δίκη για το έγκλημα στα Τέμπη: μήπως θέλει να ρίξει και εκεί μαύρο η κυβέρνηση; Ποιον εξυπηρετεί το μαύρο στη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της δημοσιότητας της δίκης;
----------
Μια σύντομη αποτύπωση της σημερινής παρέμβασής μου ενάντια στο αίτημα αποβολής του GoldenDawnWatch με τη βοήθεια του Παρατηρητηρίου:
“Οποιαδήποτε απόφαση πάρετε θα πρέπει να ληφθεί με βάση τον συνταγματικό κανόνα του άρθρου 93 παρ. 2, που είναι η δημοσιότητα, με την απαγόρευση να συνιστά εξαίρεση. Το ίδιο προβλέπεται στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, αλλά και την ΕΣΔΑ και άλλες διεθνείς συμβάσεις. Και αυτή η δημοσιότητα έχει τεθεί προς όφελος του κατηγορουμένου. Και οι κατηγορούμενοι το ζητούσαν αυτό, δηλαδή και τη ραδιοτηλεοπτική κάλυψη πριν ξεκινήσει η δίκη. Και σας διαβάζω τη δήλωση Μιχαλολιάκου πριν ξεκινήσει η δίκη: “Έχω ξεκαθαρίσει ότι επιθυμώ η δίκη μας να γίνει… χθες. Να έχει τηλεοπτική κάλυψη και να δει όλη η Ευρώπη σελίδα-σελίδα τη δικογραφία φιάσκο. Η αίθουσα του δικαστηρίου δεν είναι ανακριτικό γραφείο Κλάπα ή Ντογιάκου που λειτουργεί επί του “αποφασίζομεν και διατάσσομεν”. Η ακροαματική διαδικασία θα διεξαχθεί υπό το βάσανο ερωτήσεων στους διαδίκους. Μπορεί τα ελληνικά ΜΜΕ να βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία συγκάλυψης, και να μην προβάλλουν την αλήθεια, αλλά σας ενημερώνω ότι περισσότεροι από 150 συνάδελφοί σας από ευρωπαϊκά δίκτυα τηλεόρασης έχουν ζητήσει από το κόμμα μας να είναι παρόντες στη δίκη αυτή. Θα τους το απαγορεύσουν;”. Αυτά έλεγε ο κατηγορούμενος Μιχαλολιάκος πριν ξεκινήσει η δίκη το 2015, στη συνέχεια βέβαια τα γύρισε. Όσον αφορά τη διάταξη την καινούργια: Είναι μια διάταξη που πρέπει να ερμηνευτεί από το δικαστήριό σας. Προσθέτει το διαδίκτυο στην απαγόρευση μετάδοσης ήχου και εικόνας. Και αναφέρεται και σε ειδικό λογισμικό που μετατρέπει τον ήχο σε κείμενο. Δεν υπάρχει, δηλαδή, μόνο η απαγόρευση η ραδιοτηλεοπτική αλλά υπάρχει και η απαγόρευση του live streaming, να πατήσει κάποιος και να δείχνει την εικόνα ή και τον ήχο από το τι συμβαίνει στην αίθουσα. Όπως επίσης απαγορεύει τη live απομαγνητοφώνηση. Αυτό απαγορεύει η συγκεκριμένη διάταξη. Λόγω των αντιδράσεων, έκανε διευκρινιστική δήλωση ο Υπουργός και είπε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ στις 12/7/2024: «προσθέσαμε την απαγόρευση μετάδοσης μέσω ίντερνετ μέσω λογισμικών και πλατφορμών». Δεν αφορά, λοιπόν, και δεν μπορεί να αφορά η απαγόρευση τη γραπτή ανταπόκριση και το ρεπορτάζ από την αίθουσα. Τι σημαίνει αυτό; Η καταγραφή από δημοσιογράφο ή παρατηρητή σε χαρτί ή σε υπολογιστή και η στη συνέχεια αναμετάδοση. Οποιαδήποτε απαγόρευση γραπτής αναμετάδοσης, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει. Όσον αφορά το συγκεκριμένο Παρατηρητήριο, επειδή γνωρίζει ότι πρέπει να έχει αυξημένα εχέγγυα, παρότι συγκροτήθηκε από δημοσιογράφους, επιλέχθηκε να καταγράφεται η διαδικασία από δικηγόρους. Η συνάδελφος, που είναι δίπλα μου και καταγράφει τη διαδικασία, είναι δικηγόρος. Δεν αφορά η συγκεκριμένη διάταξη γραπτή μετάδοση, αλλά μετάδοση ήχου και εικόνας. Να απορριφθεί το αίτημα της υπεράσπισης”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου