18.11.23

Άγριο σφυροκόπημα τη νύχτα στη Γάζα...


Ανελέητοι βομβαρδισμοί έπληξαν τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο όλη τη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων κτιρίων κατοικιών με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και να τραυματιστούν δεκάδες άνθρωποι. Ο ισραηλινός στρατός έδωσε ένα ασφυκτικό τελεσίγραφο, διάρκειας μίας ώρας για να εκκενωθεί το νοσοκομείο Αλ-Σίφα, όπου ισχυρίζεται ότι κρύβονται δυνάμεις και όπλα της Χαμάς, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει δώσει πειστικές αποδείξεις...


Ο ισραηλινός στρατός είχε καλέσει το BBC να εισέλθει στο νοσοκομείο για να καταγράψει το τι βρέθηκε εκεί. Όμως πλέον το βρετανικό δίκτυο αμφισβητεί για το εάν αυτά τα όπλα ανήκουν στη Χαμάς ή εάν τα τοποθέτησαν εκεί νωρίτερα, άνδρες του IDF. Αργότερα και οι New York Times επισήμαναν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα όπλα που βρέθηκαν εκεί ανήκουν στη Χαμάς.

Σύμφωνα με το δίκτυο Al Jazeera, το οποίο επικαλείται ιατρικές υπηρεσίες στη Γάζα, ο ισραηλινός στρατός έδωσε διορία μίας ώρας σε γιατρούς, ασθενείς και στους εκτοπισμένους αμάχους που κατέφυγαν εκεί για να σωθούν από τους βομβαρδισμούς, να εκκενώσουν το νοσοκομείο.

Ωστόσο, όπως δήλωσε στο ενημερωτικό δίκτυο γιατρός του νοσοκομείου, οι άνθρωποι που βρίσκονται μέσα στο νοσοκομείο κλήθηκαν να το εκκενώσουν μέσω της οδού al-Rasheed, εξηγώντας ότι αυτός ο δρόμος και η διαδρομή που μπορεί να ακολουθηθεί από εκεί «δεν είναι οι συνηθισμένοι που υποτίθεται ότι πρέπει να ακολουθήσουν οι άνθρωποι που απομακρύνονται προς το νότο», καθώς συνήθως πηγαίνουν από την οδό Salah al-Din.


Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και φεύγουν προς τη Νότια Γάζα | AP Photo/Fatima Shbair

Τονίζει δε ότι είναι αδύνατο να απομακρύνουν όλους αυτούς τους ανθρώπους σε μία ώρα, καθώς δεν έχουν ασθενοφόρα για να μεταφέρουν ασθενείς και πρόωρα βρέφη σε άλλες εγκαταστάσεις στα νότια της Λωρίδας της Γάζας.

Πλήγμα σε κατοικημένα κτίρια στη Χαν Γιούνις

Στη διάρκεια του ολονύχτιο βομβαρδισμού της Λωρίδας της Γάζας, 26 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 23 τραυματίστηκαν, όταν επλήγησαν τρία κτίρια με κατοικίες στη Χαν Γιούνις. Σύμφωνα με τον διευθυντή του νοσοκομείου Νάσερ, το αεροπορικό πλήγμα έγινε στη συνοικία Χάμαντ.

Το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι μεταξύ των νεκρών είναι κυρίως παιδιά. 

«Σταματήστε τις μάχες, δώστε μια ανάσα στους ανθρώπους»

Ο ΟΗΕ το πρωί του Σαββάτου έκανε ακόμη μία έκκληση για εκεχειρία, με τον Μάρτιν Γκρίφιθς, επικεφαλής των ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ, να καλεί το Ισραήλ «να δώσει στους ανθρώπους στη Γάζα μια ανάσα», επισημαίνοντας ότι η ανθρωπιστική κρίση έχει γίνει «ανυπόφορη».

«Σταματήστε τις μάχες για να επιτρέψετε στους αμάχους να μετακινηθούν με ασφάλεια, κάντε το για αόριστο χρονικό διάστημα για να διευκολύνετε την απρόσκοπτη ανθρωπιστική ανταπόκριση», είπε και πρόσθεσε: «Δώστε στον λαό της Γάζας μια ανάσα από τα τρομερά πράγματα που τους έχουν επιβληθεί τις τελευταίες εβδομάδες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: