4.6.23

Έρευνα για την Covid-19 στη Βρετανία: Το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα...


...τα αδημοσίευτα sms και η κόντρα Ρίσι-Μπόρις..

Μπαράζ επικρίσεων κατά του Βρετανού πρωθυπουργού ενόψει επίσημης έρευνας για την Covid-19, καθώς κορυφαίος επιστήμονας εξαπολύει πυρά για το «θεαματικά ηλίθιο», όπως το χαρακτήρισε, πρόγραμμα «Eat out to help out», το οποίο φαίνεται να προκάλεσε ξαφνική αύξηση των κρουσμάτων.

Μιλώντας στον... Observer, ο καθηγητής Τζον Έντμουντς υποστήριξε ότι το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα δεν συζητήθηκε ποτέ με επιστήμονες και ότι δεν ήταν σωστός τρόπος για τη διοχέτευση δημόσιου χρήματος. Και κατηγόρησε ευρύτερα τις αρχές ότι δεν έλαβαν υπόψη την «επιτροπή των σοφών» της Βρετανίας (Sage) για τη διαμόρφωση των πολιτικών τους.

«Μας έκαναν ερωτήσεις και δίναμε επιστημονικές απαντήσεις, αλλά δεν ξέραμε ποια στρατηγική συζητούσε η κυβέρνηση. Το βλέπαμε την ίδια μέρα με τον Τύπο. Ποτέ δεν είπαν: "Αυτή είναι η στρατηγική, τι πιστεύετε για αυτήν;" Δεν λειτούργησε έτσι και γι' αυτό ήταν πάντα τόσο παραπλανητικό για την κυβέρνηση να προσποιείται ότι ακολουθούσε την επιστήμη».

Και ο πρόεδρος της Βρετανικής Ιατρικής Ένωσης, Μάρτιν ΜακΚί, καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι παρέβλεψε με «δυσλειτουργικό» τρόπο τις επιστημονικές συμβουλές καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας. 

Ο ρόλος του Ρίσι Σούνακ κατά τη διάρκεια της πανδημίας υπόκειται σε αυξανόμενο έλεγχο, όπως και του προκατόχου του Μπόρις Τζόνσον, σύμμαχοι του οποίου θεωρούν ότι τα «μυστικά» μηνύματα του πρώτου για την πανδημία μπορεί να αποκαλύψουν συνομωσίες και σχέδιο εκδίωξης του δεύτερου. Από το στρατόπεδο του Βρετανού ηγέτη απορρίπτουν τους ισχυρισμούς ως ανοησίες. 

Πάντως, την περασμένη Πέμπτη το Γραφείο του Υπουργικού Συμβουλίου ξεκίνησε μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια στο ανώτατο δικαστήριο για να αποφύγει να παραδώσει μη διορθωμένο μήνυμα στο WhatsApp και τα ημερολόγια του Τζόνσον στο πλαίσιο της έρευνας. Για ποιο λόγο; Βρετανικά Μέσα αναφέρουν ότι εάν δοθεί όλο το υλικό του Τζόνσον στη δημοσιότητα, τότε θα πρέπει να κάνουν το ίδιο με μηνύματα και άλλες πληροφορίες από τηλέφωνα και ημερολόγια εν ενεργεία υπουργών ή ακόμα και του του Σουνάκ. 

Όμως, ο τέως πρωθυπουργός είχε υποβάλει ορισμένα από τα μηνύματά του απευθείας στους αρμόδιους της έρευνας, ενώ ενδείξεις δείχνουν ότι στο στόχαστρο θα μπει και ο νυν ηγέτης της Μεγάλης Βρετανίας, επειδή απέτυχε να εμπλέξει επιστήμονες στις αποφάσεις και στη διαμόρφωση της πολιτικής. Οικογένειες θυμάτων είπαν στον Independent ότι ο Σουνάκ πρέπει να σταματήσει να προσπαθεί να «προστατέψει τον εαυτό του» και να παραδώσει τα μηνύματα στο WhatsApps, ώστε οι κρίσιμες αποφάσεις για την πανδημία να εξεταστούν εξονυχιστικά.

Η επικεφαλής της έρευνας, Λαίδη Χάλετ, έχει ήδη στείλει ερωτήσεις στον Τζόνσον ζητώντας να μάθει εάν ζητήθηκαν επιστημονικά στοιχεία πριν την έναρξη του «Eat out to help out», που έδινε σε άτομα εκπτώσεις για φαγητό σε εστιατόρια και παμπ, με το κόστος να ανέρχεται περίπου 850 εκατομμύρια λίρες. Σύμφωνα με μελέτη του Θ. Φέτζερ, από το Πανεπιστήμιο του Γουόργικ, που έγινε λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη  του (Αύγουστος 2020) έφερε αύξηση των μολύνσεων από τον ιό από 8 μέχρι 17%. 
 
Κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυρίστηκε ότι το πρόγραμμα είχε θετική επίδραση στην οικονομία και τις θέσεις εργασίας αρνούμενος ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι βοήθησε στην εξάπλωση του κορονοϊού. «Σχεδιάσαμε το "Eat out to help out" για να προστατεύσουμε 2 εκατ. θέσεις εργασίας και οι στατιστικές δείχνουν ότι το πρόγραμμα επανέφερε 400.000 ανθρώπους από την άδεια, ενώ αποκατέστησε με ασφάλεια την εμπιστοσύνη των καταναλωτών», είπε ο εκπρόσωπος.  

Μια άλλη κρίσιμη απόφαση που αναμένεται να διερευνηθεί από την Χάλετ ήταν από τον Σεπτέμβριο του 2020, όταν η κυβέρνηση παροτρύνθηκε από τον Sage να επιβάλει ένα μίνι λοκντάουν για να περιορίσει τους αυξανόμενους αριθμούς κρουσμάτων, με τον Τσόνσον και τον τότε υπουργό Οικονομικών Σούνακ να αντιτίθενται.

«Είπα τότε ότι το ερώτημα ήταν είτε να το κάνεις τώρα, στην κορύφωση της επιδημίας και να την κρατήσεις υπό έλεγχο, είτε να αναγκαστείς να το κάνεις σε λίγες εβδομάδες, οπότε η επιδημία θα είναι πολύ χειρότερη», είπε ο Έντμουντς. «Θα υπάρξουν πολύ περισσότερες νοσηλείες και θάνατοι και θα πρέπει να λάβετε πιο αυστηρά μέτρα. Δυστυχώς αυτό ακριβώς συνέβη» πρόσθεσε.
 
Ο Λόρδος Φάλκονερ από τους Εργατικούς υποστήριξε πως είναι σαφές ότι η κυβέρνηση Σουνάκ προσπαθεί να δυσφημήσει την έρευνα θεωρώντας ότι υπερέβαινε τις αρμοδιότητές της. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: