5.6.23

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον φόβο φιάσκου και με τις Πανελλαδικές...



Μετά το φιάσκο με την κατάρρευση της Τράπεζας Θεμάτων τις δύο πρώτες ημέρες των ενδοσχολικών εξετάσεων στα Λύκεια της χώρας, το φυσάνε και δεν κρυώνει, καθώς σε εξέλιξη είναι η περίοδος των Πανελλαδικών εξετάσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο ανακοινώθηκε σήμερα... απ' την υπηρεσιακή κυβέρνηση πως ο πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς συγκάλεσε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με θέμα την ομαλή διεξαγωγή των Πανελληνίων εξετάσεων.


Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπηρεσιακός υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Χρήστος Κίττας, ο υπηρεσιακός υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Σωκράτης Κάτσικας και ανώτατα υπηρεσιακά στελέχη.

Το αφήγημα την προηγούμενη εβδομάδα για την άνευ προηγουμένου ταλαιπωρία που υπέστησαν χιλιάδες μαθητές σε όλη τη χώρα στηρίχθηκε στον ισχυρισμό για μαζική και πρωτοφανή κυβερνοεπίθεση, την οποία κατέρριψε με ανακοίνωσή της και η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας. Τη γραμμή έδωσε η Νέα Δημοκρατία, μέσω του εκπροσώπου της Άκη Σκέρτσου και ακολούθως τα υπουργεία Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με την οποία έριξαν όλη την ευθύνη σε... χάκερ.

Ανακοίνωση πάντως εξέδωσε ακολούθως η ΕΔΥΤΕ για να απαντήσει στα περί μη τεκμηρίωσης της κυβερνοεπίθεσης, που κατήγγειλε η Ένωση Πληροφορικών.

Μεταξύ άλλων αναφέρει η ΕΔΥΤΕ:

«Τεκμηρίωση επίθεσης: Από τα παρακάτω δημοσίως διαθέσιμα γραφήματα (Εικόνες 3 και 4) φαίνεται η σταδιακή και ομαλή αύξηση της κίνησης στις 31/5 και 1/6 όπου δεν εντοπίστηκε επίθεση. Η ομαλή κίνηση αυξάνεται σταδιακά μέχρι ένα μέγιστο μέσα στην ημέρα και σταδικά υποχωρεί. Αντιθέτως, τις πρωινές ώρες της 29/5 εντοπίζεται η κακόβουλη κίνηση ως διακριτή κορυφή νωρίτερα της ομαλής κορύφωσης της κίνησης. Στις 30/5 η αύξηση λόγω της κακόβουλης κίνησης ξεπερνάει σαφώς τη συνολική κίνηση του δικτύου ΕΔΥΤΕ προς το Internet. Στις Εικόνες 1 και 2 φαίνεται εστιασμένη η επίθεση ως αυξημένος ρυθμός επεξεργασίας δικτυακών πακέτων εισερχόμενων από το Internet στους κόμβους «ΕΙΕ» και «ΚΩΛΕΤΤΗ» αντίστοιχα.

Σημειώνουμε ότι η διάγνωση των επιθέσεων γίνεται μέσω των εργαλείων παρακολούθησης των δικτύων και μέσω των αναφορών των εργαλείων προστασίας και όχι μόνο μέσω δημόσια διαθέσιμων δεδομένων. Τα στοιχεία που έχει το ΕΔΥΤΕ σαφώς και είναι διαθέσιμα στην ποινική έρευνα που διενεργείται για την υπόθεση.


Εικόνα 1: Ρυθμός επεξεργασίας δικτυακών πακέτων εισερχόμενων από το Internet, ανά δευτερόλεπτο στον δρομολογητή του κόμβου «ΕΙΕ» του ΕΔΥΤΕ στις 30/5/2023.


Εικόνα 2: Ρυθμός επεξεργασίας δικτυακών πακέτων εισερχόμενων από το Internet, ανά δευτερόλεπτο στον δρομολογητή του κόμβου «ΚΩΛΕΤΤΗ» του ΕΔΥΤΕ στις 30/5/2023.

 


Εικόνα 3: Ρυθμός επεξεργασίας δικτυακών πακέτων εισερχόμενων από το Internet, ανά δευτερόλεπτο στον δρομολογητή του κόμβου «ΕΙΕ» του ΕΔΥΤΕ για την εβδομάδα 27/5/2023 – 02/06/2023 (https://mon.grnet.gr/rg/286439/details/#tabs=packets).


Εικόνα 4: Ρυθμός επεξεργασίας δικτυακών πακέτων εισερχόμενων από το Internet, ανά δευτερόλεπτο στον δρομολογητή του κόμβου «ΚΩΛΕΤΤΗ» του ΕΔΥΤΕ για την εβδομάδα 27/5/2023 – 02/06/2023 (https://mon.grnet.gr/rg/286479/details/#tabs=packets).

Εικόνα 1: Ρυθμός επεξεργασίας δικτυακών πακέτων εισερχόμενων από το Internet, ανά δευτερόλεπτο στον δρομολογητή του κόμβου «ΕΙΕ» του ΕΔΥΤΕ στις 30/5/2023.

Εικόνα 2: Ρυθμός επεξεργασίας δικτυακών πακέτων εισερχόμενων από το Internet, ανά δευτερόλεπτο στον δρομολογητή του κόμβου «ΚΩΛΕΤΤΗ» του ΕΔΥΤΕ στις 30/5/2023.

 

Εικόνα 3: Ρυθμός επεξεργασίας δικτυακών πακέτων εισερχόμενων από το Internet, ανά δευτερόλεπτο στον δρομολογητή του κόμβου «ΕΙΕ» του ΕΔΥΤΕ για την εβδομάδα 27/5/2023 – 02/06/2023 (https://mon.grnet.gr/rg/286439/details/#tabs=packets).

Εικόνα 4: Ρυθμός επεξεργασίας δικτυακών πακέτων εισερχόμενων από το Internet, ανά δευτερόλεπτο στον δρομολογητή του κόμβου «ΚΩΛΕΤΤΗ» του ΕΔΥΤΕ για την εβδομάδα 27/5/2023 – 02/06/2023 (https://mon.grnet.gr/rg/286479/details/#tabs=packets).


Αύριο, Τρίτη, 6 Ιουνίου, οι υποψήφιοι των ΓΕΛ θα εξεταστούν στα Αρχαία Ελληνικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), τα Μαθηματικά (Ομάδες Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) και τη Βιολογία (Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Υγείας).

Δεν υπάρχουν σχόλια: