9.6.23

Πανδημία, Υγεία και Ν.Δ....


Η πανδημία προκάλεσε πολλά δεινά στη χώρα. Και μόνο το γεγονός ότι οι νεκροί μέχρι σήμερα πλησιάζουν τους 40.000 αρκεί για να αντιληφθούμε του λόγου το αληθές. Ομως η πανδημία είχε και κάτι το θετικό. Πάνω της συνετρίβησαν όλα τα θεωρήματα περί ιδιωτικοποίησης της Υγείας, ενώ αναδείχτηκε περίτρανα η ανάγκη για ένα... ισχυρό, δωρεάν, δημόσιο, σύγχρονο υγειονομικό σύστημα στην υπηρεσία του πολίτη.

Το αδιαμφισβήτητο συμπέρασμα από τη δοκιμασία της πανδημίας είναι ένα και μοναδικό: Αν δεν υπήρχε το ΕΣΥ -αυτό το σοβαρά υπονομευμένο από τα μνημόνια και τις νεοφιλελεύθερες πρακτικές του παρελθόντος ΕΣΥ- καμία μάχη με τον ιό δεν θα κερδιζόταν και οι απώλειες θα ήταν ανυπολόγιστες.

Αρκεί κανείς να θυμηθεί ότι ο ιδιωτικός τομέας Υγείας δεν αναλάμβανε κρούσματα κορονοϊού και όσες μονάδες του επιστρατεύτηκαν γι' αυτόν τον σκοπό ήταν μόνο συμπληρωματικές και στοίχισαν πανάκριβα στο δημόσιο ταμείο.

Η πανδημία αποκάλυψε μια μεγάλη αλήθεια που μόνο οι νεοφιλελεύθεροι δεν είδαν. Η υγεία των πολιτών, η δημόσια υγεία είναι μια σπουδαία, θεμελιώδης επένδυση, χωρίς την οποία είναι αδύνατη οποιαδήποτε οικονομική πρόοδος στην κοινωνία. Οι πολίτες, για να παράγουν και να δημιουργούν, πρέπει να είναι υγιείς.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε τη μεγάλη ευκαιρία στα χρόνια της πανδημίας να θωρακίσει και να αναπτύξει το ΕΣΥ, να αντιληφθεί το λάθος των ιδεολογημάτων της. Δεν έπραξε τίποτα. Απλώς κοίταξε να κλείσει πρόσκαιρα κάποιες βασικές «τρύπες» για να μην τιναχτεί το σύστημα στον αέρα και όταν ο ιός υποχώρησε ή έγινε εύκολα αντιμετωπίσιμος, έβαλε μπροστά τα σχέδιά της για ένα υποβαθμισμένο δημόσιο σύστημα Υγείας που θα λειτουργεί ως τροφοδότης των ιδιωτών με πελατεία.

Μετά τα τελευταία τραγικά γεγονότα, να πεθαίνουν άνθρωποι αβοήθητοι γιατί το ΕΣΥ αδυνατεί να τους βοηθήσει, ο Κ. Μητσοτάκης δίνει απλόχερα υποσχέσεις ότι αν επανεκλεγεί, θα φτιάξει στη δημόσια Υγεία ό,τι δεν έφτιαξε τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Να εκλεγεί θέλει. Κι όταν εκλεγεί, ξέρει τι θα κάνει.

Το πρόγραμμα του κόμματός του προβλέπει με σαφήνεια συρρίκνωση του δημόσιου τομέα Υγείας, κλείσιμο νοσοκομείων, συμπράξεις του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα κ.ο.κ. Αυτά θα συμβούν αν εκλεγεί η Ν.Δ. Και οι υποσχέσεις θα πάνε περίπατο, καθώς μετά την απομάκρυνση από το ταμείο, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: