6.6.23

Η ΝΔ, οι φόροι και το καφενείο των «επιτελικών»...


Σε… «καφενειακό» επίπεδο πέφτει η προεκλογική συζήτηση για ένα μείζον ζήτημα που απασχολεί τους πολίτες, την φορολογία και την ακρίβεια, με ευθύνη κορυφαίων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας.

Τεκμήριο οι χθεσινές αναρτήσεις του «γαλάζιου» εκπροσώπου τύπου Άκη Σκέρτσου, αλλά και η... παρέμβαση του πρώην κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ, Χάρη Θεοχάρη. Αυτές που με τεχνοκρατικό ύφος και παιχνίδια με τους αριθμούς αμφισβήτησαν το ότι ο έμμεσοι φόροι πλήττουν πρωτίστως τους οικονομικά αδύναμους. Γεγονός δεδομένο ακόμη και για πρωτοετείς των οικονομικών σχολών.

Πιστοποιείται έτσι πλέον πως προεκλογικός στόχος της Νέας Δημοκρατίας, δεν είναι ένας πολιτικός διάλογος με βάση τα πραγματικά δεδομένα (ενίοτε και τα αξιώματα της οικονομίας). Αντιθέτως μία συνθήκη ωμής προπαγάνδας και εντυπωσιοθηρίας ακόμη και αν αυτή αντίκειται στην …κοινή λογική.

Θυμίζουμε ότι σε χθεσινή του ανάρτηση ο Άκης Σκέρτσος ούτε λίγο, ούτε πολύ υποστήριξε ότι η μείωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στα είδη βασικής κατανάλωσης που προκρίνει η αντιπολίτευση συνιστά επιδότηση των πλουσιότερων!

Με την τοποθέτηση του αυτή πήγε ακόμη πιο πέρα από την έως τώρα δικαιολογία της κυβέρνησης που (ακόμη και δια στόματος του Κ.Μητσοτάκη) υποστήριζε ότι η μείωση του ΦΠΑ δεν «θα φανεί» στην τσέπη του καταναλωτή γιατί θα «απορροφηθεί» από τους μεταπρατικούς μεσάζοντες.




Πλέον επίσημη θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι πως η μείωση των έμμεσων φόρων ευνοεί τα μεγαλύτερα συγκριτικά εισοδήματα. Παρά το ότι είναι αυτονόητο πως οι έμμεσοι φόροι επειδή αποτελούν επιβαρύνσεις των προϊόντων οριζόντιες για όλα τα βαλάντια. Για τον λόγο αυτό συνιστούν τους πλέον άδικούς φόρους και βάλουν ευθέως κατά των οικονομικά αδύναμων.

Την θέση αυτή του Άκη Σκέρτσου ήρθε και …απογείωσε στην συνέχεια η τοποθέτηση του Χάρη Θεοχάρη. Ο πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, προχώρησε σε μία άνευ προηγουμένου λαθροχειρία: Αφαίρεσε το κόστος του market pass (600 εκ) από το συνολικό ύψος των φόρων που εισπράχθηκαν από τον ΦΠΑ στα τρόφιμα (2.8 δις) καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως 2,2 δις πληρώθηκαν από την… «ανώτερη τάξη»! Γεγονός που σημαίνει πώς (όποια κι αν είναι) η «ανώτερη τάξη» της χώρας, πλέον πρέπει να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα… παχυσαρκίας, εάν κατανάλωσε τρόφιμα που αποδίδουν φόρους περισσότερους από 2 δις.




Ουσιαστικά η τακτική αυτή της Νέας Δημοκρατίας, αποτελεί μια ακραία εκδοχή της αντιπαράθεσης που διεξάγεται τα τελευταία χρόνια μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Με την Ν.Δ ως κυβέρνηση να αρνείται ότι τα καταγεγραμμένα ώς αυξημένα έσοδα της έμμεσης φορολογίας που καταγράφεται στους προϋπολογισμούς επιβαρύνουν τα λαϊκά στρώματα. Υποστηρίζοντας ότι προέρχονται από την «ανάπτυξη» και την αύξηση της κατανάλωσης! Η αντίληψη αυτή φαίνεται πλέον να οξύνεται, προφανώς ως αποτέλεσμα της αλαζονικής διάθεσης της Ν.Δ μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου...

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: