8.6.23

Το ΠΑΣΟΚ δείχνει τη δεξιά πολυκατοικία...


Στρατηγική επιλογή και προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να αποτρέψει στις δεύτερες εκλογές το ενδεχόμενο χαλαρής ψήφου, ενίσχυσης της... αποχής ή φυγής ψηφοφόρων που θα θεωρήσουν ότι το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης προεξοφλεί άνετη επικράτηση του κόμματος και στις δεύτερες «βλέπουν» στο ΠΑΣΟΚ πίσω από τις αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη σε ενδεχόμενο τρίτης κάλπης. Στη Χαριλάου Τρικούπη κάνουν λόγο για «εκβιασμό Μητσοτάκη προς τους ψηφοφόρους» και μιλούν για μια κίνηση τακτικής που έχει ως στόχο να φοβίσει τον κόσμο, όπως έγινε πριν από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση με την ανάδειξη του κινδύνου ακυβερνησίας.

Το θέμα απασχόλησε ευρεία σύσκεψη στα γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη, όπου κατέστη σαφές ότι κατηγορηματικά από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ θα μπει τέλος σε κάθε συζήτηση για πιθανή συνεργασία με τη Ν.Δ. σε περίπτωση μη επίτευξης αυτοδυναμίας.

«Ηταν ο κ. Μητσοτάκης που ήδη πριν από τις πρώτες εκλογές έβαλε το δίλημμα “αυτοδυναμία ή χάος”, είναι ο ίδιος που έχει ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό ότι δεν έχει τίποτα να συζητήσει με το ΠΑΣΟΚ και με τον Νίκο Ανδρουλάκη», λέει συνεργάτης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Και προσθέτει ότι τώρα θα πρέπει να απευθυνθεί «σε ομογάλακτα κόμματα για να βρει στήριξη, αν χρειαστεί».

Σε επίπεδο στρατηγικής, στο ΠΑΣΟΚ κινούνται με κεντρικό στόχο να αξιοποιήσουν τη δυναμική της πρώτης κάλπης για να επιτύχουν ένα ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα. Ετσι, σταθερά επαναλαμβάνουν ότι είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να σταθεί με σοβαρότητα και αξιοπιστία στον χώρο της Κεντροαριστεράς, ο μόνος σοβαρός αντίπαλος απέναντι στη Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οποιαδήποτε συζήτηση για προοπτική συνεργασίας θα ήταν εντελώς αντίθετη με τη βασική στρατηγική επιλογή του κόμματος. Ο Νίκος Ανδρουλάκης επισήμανε σχετικά χθες μιλώντας στην Καλλιθέα ότι το ΠΑΣΟΚ θα μιλήσει προγραμματικά, για λύσεις στα μεγάλα προβλήματα, «και όχι με ψευτοδιλήμματα, που βοηθούν τη Ν.Δ., όπως τη βοήθησε να πάρει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό με τη στρατηγική του και ο χρυσός χορηγός της, ο κ. Τσίπρας». Και πρόσθεσε ότι «είμαστε εδώ για να είμαστε η αξιόπιστη εναλλακτική προγραμματική αντιπολίτευση».

Αναφορικά με τη μετατόπιση του ΠΑΣΟΚ από τη γραμμή της συνεργασίας υπό προϋποθέσεις σε επίπεδο προγραμματικών συγκλίσεων και σε επιλογή προσώπων, που είχε πριν από τις πρώτες εκλογές, στην πλήρη άρνηση συνεργασίας τώρα, στη Χαριλάου Τρικούπη προβάλλουν δύο λόγους: οι πρώτες εκλογές έγιναν με απλή αναλογική, που έχει ως προϋπόθεση ένα πλαίσιο συνεργασιών και, δεύτερον, μεσολάβησε το εκλογικό αποτέλεσμα, που προκαλεί αναδιάταξη στο πολιτικό σκηνικό και θέτει άλλους όρους στην όλη συζήτηση για πιθανές συνεργασίες...

Δώρα Αντωνίου

Η Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: