6.6.23

Οι άνθρωποι δυστυχούν...


Απ’ ό,τι φαίνεται, το πεδίο της οικονομίας δεν είναι και τόσο προνομιακό στην πολιτική αντιπαράθεση για τη Ν.Δ. Ποτέ δεν ήταν, παρ’ όλο που οι πολιτικοί αντίπαλοί της το κατάλαβαν κάπως αργά. Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνουν οι παρεμβάσεις κεντρικών στελεχών της κυβέρνησης (Σκέρτσος-Θεοχάρης), που ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίστηκαν ότι... οι έμμεσοι φόροι επιβαρύνουν τα εύπορα κοινωνικά στρώματα και ωφελούν τους χαμηλόμισθους.

Πρόκειται για πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας, καθώς δεν χρειάζεται να έχει κάποιος οικονομικές γνώσεις για να καταλάβει πως οι έμμεσοι φόροι είναι οι πλέον άδικοι για τα φτωχά λαϊκά στρώματα γιατί πλούσιοι και φτωχοί επιβαρύνονται ακριβώς το ίδιο, ενώ οι άμεσοι φόροι υπολογίζονται με βάση τη φοροδοτική ικανότητα του καθενός.

Αρκεί μόνο η εμπειρία της καθημερινής διαβίωσης για να αντιληφθεί και ο πιο αδαής στα οικονομικά πως για την αγορά καταναλωτικών αγαθών πλούσιος και φτωχός πληρώνουν τον ίδιο ΦΠΑ αλλά η επιβάρυνση στο εισόδημα του φτωχού είναι απολύτως αισθητή, σε αντίθεση με τον πλούσιο που ούτε την αισθάνεται. Τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα σε συνθήκες καλπασμού των τιμών, καθώς η έμμεση φορολογία αυξάνεται και γίνεται δυσβάσταχτη για τους μη έχοντες ενώ παραμένει ανεπαίσθητη για το εισόδημα των εχόντων.

Η προπαγάνδα της Ν.Δ. προσπαθεί να ανατρέψει την κοινή λογική επικαλούμενη την επιδοματική πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη. Κι αφού αυτά τα επιδόματα, όπως το market pass, πήγαν στους χαμηλόμισθους, αυτό σημαίνει πως οι χαμηλόμισθοι πλήρωσαν λιγότερους έμμεσους φόρους σε σχέση με τους εύπορους, ισχυρίζονται. Πρόκειται για ακόμα έναν εξωφρενικό ισχυρισμό.

Η επιδοματική πολιτική ήταν εντελώς πρόσκαιρη και το market pass δεν κάλυψε στο ελάχιστο την επιβάρυνση από την αύξηση των έμμεσων φόρων λόγω της καθημερινής αλματώδους αύξησης των τιμών. Αντίθετα, η αύξηση των τιμών οδήγησε στην απορρόφηση του εν λόγω επιδόματος από τις εταιρείες τροφίμων και άλλων ειδών πλατιάς κατανάλωσης.

Ο Γεώργιος Παπανδρέου έλεγε πως «όταν ευημερούν οι αριθμοί, δυστυχούν οι άνθρωποι». Μια διαπίστωση που σήμερα βρίσκει την απόλυτη δικαίωσή της στην πολιτική που ακολούθησε η Ν.Δ. ως κυβέρνηση και στον τρόπο με τον οποίο την ωραιοποιεί χάριν εκλογικής ψηφοθηρίας. Αλλά οι άνθρωποι δυστυχούν. Κι αυτό δεν μπορεί να αλλάξει με προπαγανδιστικά εφέ...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: