6.6.23

Αγωνιούν για τους ελάχιστους...



«Βούτυρο στο ψωμί» της Χαριλάου Τρικούπη, υπήρξε η αναφορά του εκπροσώπου της ΝΔ Άκη Σκέρτσου στον ΦΠΑ και το ποιους θα... ευνοούσε τυχόν μείωσή του. Και αυτό διότι έχουν κάνει ‘σημαία’ τους τη μείωση των έμμεσων φόρων, ως έμπρακτη στήριξη των μικρομεσαίων και φτωχότερων καταναλωτών.

Δεν είναι τυχαίο ότι τις δύο τελευταίες ημέρες, στην Χαριλάου Τρικούπη έχουν εστιάσει εκεί την κριτική τους. Για του λόγου το αληθές, αφού θυμίζουν την προηγούμενη θητεία του κ.Σκέρτσου ως Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ, κάνουν λόγο για ‘αξιοθαύματα οικονομικά’ που έμαθε εκεί, όπως ότι η μείωση των φόρων κατανάλωσης και ιδίως του ΦΠΑ, ευνοεί τους πλουσίους, ενώ η μείωση των φόρων σε διανεμόμενα μερίσματα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και σε γονικές μεταβιβάσεις περιουσιών εκατομμυρίων ευρώ, τους οικονομικά αδύνατους. Αντιπαραθέτουν, δε, ότι οι πολίτες θα πληρώσουν επιπλέον πέντε δις ευρώ σε έμμεσους φόρους τη διετία 2022-23, η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων έχει μειωθεί κατά 7,4% σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ και το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 50 δις. Και όλα αυτά, ενώ οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης της ΝΔ προς την ΕΕ για πρωτογενή πλεονάσματα που φτάνουν το 2,5% το 2026, προαναγγέλλουν, καθώς λένε, τη συνέχιση της υπερφορολόγησης των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων μέσω των φόρων κατανάλωσης και την εφαρμογή κρυφής ατζέντας που αποδίδουν στην ΝΔ.

Στο ίδιο μήκος κύματος, από τη Ρόδο όπου μίλησε το βράδυ της Κυριακής, ο Νίκος Ανδρουλάκης θύμισε ότι το πρόγραμμα της ΝΔ το 2019 αναφερόταν σε μειωμένο συντελεστή στους έμμεσους φόρους. Μιλώντας, δε, ειδικά για τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ, υποστήριξε ότι έφτιαξε τους δικούς του οικονομικούς κανόνες και λέει στον ελληνικό λαό, για πρώτη φορά στην οικονομική επιστήμη παγκοσμίως, ότι η μείωση των έμμεσων φόρων δεν βοηθά τους φτωχούς και τους μεσαίους, αλλά τους ολιγάρχες. «Ντροπή σας, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, που στον βωμό της υπεράσπισης των αφηγημάτων σας που αιωρούνται από την κοινωνική πραγματικότητα της χώρας, περιφρονείτε ακόμη και τους στοιχειώδεις κανόνες της οικονομικής επιστήμης», είπε, κατηγορώντας τα στελέχη της ΝΔ ότι η αγωνία τους δεν είναι οι αδύναμοι και η μεσαία τάξη, αλλά οι ελάχιστοι, που τους στηρίζουν...

matrix24.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: