1.6.23

Λιτότητα: Άσχημα νέα για τους ευάλωτους...


...και καλώς ήρθες μνημόνιο...

Ενας μεσότιτλος του «Guardian» στην ανάλυσή του για τις ελληνικές εκλογές που κατέδειξαν θριαμβευτή τον Κυριάκο Μητσοτάκη πέρασε κάτω από τον πήχη της δημοσιότητας. Είναι ένας μεσότιτλος που αναδεικνύει τι έχουν να αντιμετωπίσουν οι ευάλωτοι αυτής της χώρας. 

Οταν λέμε ευάλωτοι αναφερόμαστε στο 66,9% των νοικοκυριών που έχουν απολέσει το 40% της αγοραστικής τους δύναμης εντός του 2022. «Μια... όμορφη νίκη για την κεντροδεξιά είναι θλιβερή είδηση για όσους έχουν υποφέρει από χρόνια λιτότητας» είναι η αποτύπωση στα ελληνικά.

Τι όμως γνωρίζει ο «Guardian» και δεν αναλύουν τα ελληνικά ΜΜΕ; Γιατί συνιστά θλιβερή είδηση για τους ευάλωτους η θριαμβευτική επανεκλογή Μητσοτάκη; Εδώ εισέρχεται η Κομισιόν, η ευρωπαϊκή επιταγή για κατάργηση της ρήτρας διαφυγής και οι κοινοτικές κατευθύνσεις για το 2024 που θα δημοσιευτούν το φθινόπωρο, όταν οι εκλογικές αναμετρήσεις θα έχουν ξεχαστεί και ο Κυρ. Μητσοτάκης θα εμφανίζεται σαν ηγεμόνας.

Καλώς ήρθες, μνημόνιο

Αυτό που πρέπει από τώρα να γνωρίζουμε είναι ότι στις φθινοπωρινές διαπραγματεύσεις για το 2024 θα κυριαρχήσουν τα πρωτογενή πλεονάσματα. Οπως έχει διαμορφωθεί η ελληνική οικονομία, για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι θα πρέπει να υπάρξει λιτότητα το 2024 της τάξης των 4 δισ. περίπου. Η κοινοτική «εντολή» είναι να διασφαλιστεί η καθοδική πορεία του χρέους. 

Οπως γνωρίζουμε, ο Κυρ. Μητσοτάκης έδωσε pass… με το κιλό για να εξασφαλίσει την παντοδυναμία, φορτώνοντας το δηλωμένο και άδηλο δημόσιο χρέος. Οπως προκύπτει από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), τον Ιούνιο του 2019 ο Μητσοτάκης παρέλαβε δημόσιο χρέος στα 356 δισ. ευρώ. Ηδη έχει καταφέρει να το αυξήσει κατά περίπου 50 δισ. ευρώ. 

Αλλά 50 δισ. ευρώ, όπως αποκάλυψε ο πρώην υπουργός Οικονομικών των κυβερνήσεων Παπανδρέου Αλέκος Παπαδόπουλος, είναι ο κρυφός δανεισμός μέσω των φορέων του κράτους! Ολα αυτά φέρνουν λιτότητα και, για να το πούμε διαφορετικά, καλώς ήρθες, μνημόνιο...

Τζώρτζης Ρούσσος

documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: