1.6.23

Για τον Θόδωρο Πάγκαλο...


Ο Θόδωρος Πάγκαλος άφησε τα εγκόσμια. Ήταν ένα από τα πολιτικά πρόσωπα της μεταπολεμικής Ελλάδας που έπαιξε Ιδιαίτερο ρόλο στη διαδρομή... του από την Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, ως τα υπουργικά έδρανα του ΠΑΣΟΚ. 

Ήταν συνεχής η δράση του. Ενός ανθρώπου πού σπούδασε, εργάστηκε στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης και συμμετείχε στις προδικτατορικές και μεταδικτατορικές πολιτικές ζυμώσεις, ενώ από το 1981 ως το 2012 υπήρξε βουλευτής και υπουργός. Σημάδεψε με τις θητείες του τα υπουργεία Εξωτερικών και Πολιτισμού.

Ηταν εξαιρετικά μορφωμένος και πανέξυπνος άνθρωπος. Οξύνους. Ετοιμόλογος. Ατακαδόρος. Εριστικός και προκλητικός. Χαρισματικός αφηγητής σαν παραμυθάς. Νάρκισσος, υψιπετής. Χιουμορίστας, σαρκαστικός και αυτοσαρκαστικός. Large και cool. Tαυτόχρονα υπερβολικός σε όλα του. Oχι μόνον με τα πολλά κιλά του και τις αντιδράσεις του.

Αδικείται από τις ατάκες του. Επειδή αυτές έμειναν στο τέλος και αυτές τον χαρακτήρισαν. Από το «η Γερμανία είναι οικονομικός γίγαντας, αλλά πολιτικός νάνος»... Τότε ο Χέλμουτ Κολ τα έψαλε στον Ανδρέα Παπανδρέου και εκείνος με τη σειρά του τον έβαλε να τα μαζέψει… Μέχρι το διάσημο πλέον «μαζί τα φάγαμε», όπου η πλήρης διατύπωση - δεν ήταν κάτι που του ξέφυγε άλλα το είπε σε ομιλία του μέσα στη Βουλή, το 2010: «Η απάντηση στην κατακραυγή που υπάρχει εναντίον του πολιτικού προσωπικού της χώρας “πού φάγατε τα λεφτά;” που μας ρωτάει ο κόσμος, είναι αυτή: Σας διορίσαμε. Όλοι μαζί τα φάγαμε. Στα πλαίσια μιας σχέσης πολιτικής πελατείας, διαφθοράς, εξαγοράς και εξευτελισμού της έννοιας της ίδιας της πολιτικής». Αν το βάλεις όλο μαζί ακούγεται σαν αυτοκριτική του πολιτικού πελατειακού συστήματος…

Ακόμη και στα χειρότερά του, σημάδεψε την πολιτική ζωή της χώρας. Δεν πέρασε από πουθενά απαρατήρητος. Υπήρξε ένας πολιτικός που έχεις να διηγείσαι για αυτόν. Θετικά και αρνητικά. Πάντοτε με «γωνίες», με αιχμές. Ποτέ ουδέτερα.

Υστερόγραφο: Πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα. Πρώτο Σάββατο Σεπτεμβρίου, πού ο Γ. Παπανδρέου ως πρωθυπουργός θα μιλούσε το βράδυ στη ΔΕΘ. Ο Θόδωρος Πάγκαλος ανέβηκε με το ΙΧ του με τον πρωτότοκο γιό του. Το μεσημέρι έκανε μία στάση για φαγητό στο οινοποιείο του Θωμά Λίγα στα Γιαννιτσά. (Παρένθεση: ο Θωμάς Λίγας ήταν ο εμπνευστής και ενορχηστρωτής των Διδύμων και διδυμότεκνων οινοποιών. Καμιά 25αριά οινοποιοί της χώρας, μεταξύ αυτών και ο ερασιτέχνης οινοποιός Πάγκαλος, μαζεύονταν μία φορά το χρόνο, μετά τον τρύγο, σε ένα οινοποιείο και έφερνε ο καθένας ένα βαρελάκι κρασί από το κτήμα του, έφτιαχναν ένα χαρμάνι με …χίλιες ποικιλίες και το εμφιάλωναν με την ονομασία «Δίδυμοι»). Από αυτήν τη γνωριμία λοιπόν προέκυψε το τσιμπούσι εκείνου του Σαββάτου. Σε ένα μεγάλο τραπέζι περίπου 15-20 άτομα και στην κεφαλή του τραπεζιού ο Θόδωρος Πάγκαλος να λέει ιστορίες… Ο Θωμάς με τη γυναίκα του, την Εβλίν, να φέρνουν όλα τα καλούδια που είχαν φτιάξει. Μεζέδες, φαγητά και στο τέλος γλυκά και παγωτό… Και αφού τελειώσαμε και το επιδόρπιο, «χτυπιέται» ο οικοδεσπότης: πωπω ξεχάσαμε τα γεμιστά… Φέρτα ρε Θωμά, του λέει ο Πάγκαλος. Τού βάζει μπροστά του λοιπόν έναν ταβά γεμιστά, είμαι δίπλα, μετρώ ή 6 επί 6 ή 6 επί 7! Γύρω στα 40 κομμάτια δηλαδή… Με ένα πιρούνι σιγά-σιγά μέχρι να φύγουμε το απόγευμα για την ομιλία του Παπανδρέου στη ΔΕΘ, γεμιστά δεν υπήρχαν… Αν δεν το έβλεπα, δεν θα το πίστευα…Πάγκαλος. Big size...

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: