5.6.23

Ο Αλέξης εισηγείται κι ο... Τσίπρας αποφασίζει για τις λίστες...


Έκδηλη είναι η αγωνία των υποψήφιων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία εν αναμονή των τελικών αποφάσεων του Αλέξη Τσίπρα για τις λίστες.

«Ο Αλέξης εισηγείται κι ο Τσίπρας αποφασίζει», όπως σημειώνει με νόημα υποψήφιος βουλευτής.

Κι ενώ κι ο ίδιος ο... αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν εκδηλώνει τις προθέσεις του, πληροφορούμαστε ότι η Ράνια Σβίγκου κι ο Γιώργος Βασιλειάδης- γραμματέας κι αναπληρωτής γραμματέας αντιστοίχως- του έχουν εισηγηθεί να μην αφήσει απέξω εκλεγμένους από το λαό βουλευτές στις 21 Μαΐου γιατί κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε νέο κύκλο εσωστρέφειας τη χειρότερη στιγμή.

Όπως κι αν έχει, στην Κουμουνδούρου επιμένουν στην προγραμματική αντιπαράθεση, εστιάζοντας στα ζητήματα της φορολογίας και της πρώτης κατοικίας,

«Επί Μητσοτάκη έχει συντελεστεί μια από τις μεγαλύτερες φορολογικές αφαιμάξεις των τελευταίων ετών. Μπορεί αυτό να μην φαίνεται διά γυμνού οφθαλμού, αφού οι φορολογικοί συντελεστές δεν έχουν αυξηθεί, ωστόσο αυτό ακριβώς έγινε μέσα από τους έμμεσους φόρους, που είναι και οι πιο άδικοι, αφού πλήττουν ανισοβαρώς κυρίως τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Όταν το καλάθι του νοικοκυριού η η τιμή της βενζίνης με την ακρίβεια πάει από τα 50 στα 100 ευρώ, τότε διπλασιάζεται ο φόρος που πληρώνει ο πολίτης, χωρίς να αυξάνονται οι ονομαστικοί φορολογικοί συντελεστές», σημειώνουν με νόημα συνεργάτες του κ. Τσίπρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ επιμένει σε μια σειρά μέτρων, τα οποία μάλιστα κοστολογεί:

- Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο κατώτατο συντελεστή 6%, με δημοσιονομικό κόστος 1,3 δισ. ευρώ.

- Μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα στο χαμηλότερο συντελεστή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με δημοσιονομικό κόστος 1,5 δισ.

- Κατάργηση από την καταβολή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.

Στην ενίσχυση, εξάλλου, των χαμηλότερων εισοδημάτων και της μεσαίας τάξης εντάσσονται τα ακόλουθα:

- Αύξηση του αφορολογήτου για όλους (εκτός από μισθωτούς και για ελεύθερους επαγγελματίες κι αγρότες) στις 10.000 ευρώ, με δημοσιονομικό κόστος 383 εκατ. ευρώ.

- Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, με δημοσιονομικό κόστος 400 εκατ.

Στο μεταξύ, ο κ. Τσίπρας θα βρεθεί σήμερα Δευτέρα, στις 11:00, με αφορμή την Ημέρα Περιβάλλοντος στο Κέντρο Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος Βύρωνα, στον Υμηττό (Κουταλάς).

Εκεί θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Βύρωνα, Γρηγόρη Κατωπόδη, και θα συνομιλήσει με εθελοντές δασοπυροσβέστες.​

Την Τρίτη θα βρεθεί στη Σίνδο, στη δυτική Θεσσαλονίκη...

Γιάννης Συμεωνίδης

cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: