8.6.23

«Γυμνό» το ΕΣΥ, απροστάτευτοι οι πολίτες...


Πλήρεις συνθήκες εγκατάλειψης βιώνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας με τα τεραστίων διαστάσεων προβλήματα και ελλείψεις να αναδεικνύονται για ακόμη μια φορά με την πιο τρομακτική αφορμή, δηλαδή τους θανάτους της 63χρονης στην Κω και της 19χρονης στη Νέα Μάκρη.

Τι κι εάν την προηγούμενη τετραετία περίσσεψαν τα μεγάλα λόγια, τι κι εάν η... χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη για δύο και πλέον χρόνια με την πανδημία. Αποκαλύπτεται για ακόμη μια φορά ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επέλεξε να αφήσει το ΕΣΥ στις απόλυτες συνθήκες κατάρρευσης.

Οι εξελίξεις έφεραν την, εκ των υστέρων, κινητοποίηση από το υπουργείο Υγείας το οποίο θα… ερευνήσει τις συνθήκες γύρω από τις μεταφορές ασθενών, ενώ και η εισαγγελία πρωτοδικών Αθηνών παρενέβη για τον θάνατο της άτυχης εγκύου και του εμβρύου της.

Η προτεραιότητα και η κυνική αλήθεια

Μέσα σε αυτό το κλίμα η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί να διαχειριστεί τη θύελλα με στελέχη και υποψήφιους να κάνουν λόγο για… απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης του θέματος από τα υπόλοιπα κόμματα.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγκάστηκε να τοποθετηθεί για το ζήτημα, μοιράζοντας δεσμεύσεις και υποσχέσεις και λέγοντας ότι η αναμόρφωση του ΕΣΥ είναι προτεραιότητά του για τη… επόμενη τετραετία. Ο πρόεδρος της Ν.Δ., πάντως, δεν έδωσε απαντήσεις, όπως δεν έχει δώσει εδώ και χρόνια, για τη συστηματική προσπάθεια ξηλώματος της δημόσιας υγείας με τσουνάμι ιδιωτικοποίησης, απαξίωση των εργαζομένων και περιορισμού της πρόσβασης των πολιτών. 

Την κυνική αλήθεια, αυτή που δεν μπόρεσε να ψελλίσει ο κ. Μητσοτάκης, την είπε, πάντως, ο ίδιος ο Άδωνης Γεωργιάδης, ο οποίος έχει διατελέσει και υπουργός Υγείας με τα γνωστά αποτελέσματα.

Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. είπε ωμά ότι στην τελευταία τετραετία προτεραιότητα ήταν η οικονομία, ισχυριζόμενος «δεν μπορείς να φτιάξεις την Υγεία εάν δεν έχεις λεφτά». Υποστήριξε, άλλωστε, ότι τώρα που η Ν.Δ. … έφτιαξε την οικονομία θα προχωρήσει σε αναβάθμιση της υγείας.

Πόσο κοστίζει η ανθρώπινη ζωή;

Στα τραγικά γεγονότα και τις «γαλάζιες» ανακολουθίες αναφέρθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη σημερινή παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

Ο πρόεδρος του κόμματος δήλωσε με νόημα « Θέλω να ζούμε σε μια χώρα όπου... οι συμπολίτες μας δεν θα πεθαίνουν στην καρότσα ενός αγροτικού, γιατί δεν υπάρχει ασθενοφόρο. Σε μια χώρα που τα απρόοπτα της ζωής δεν θα τινάζουν στον αέρα προσδοκίες, όνειρα, σχεδιασμούς. Όπου μια οικογένεια με παιδί με αυτισμό, ή με έναν ηλικιωμένο με ανίατη ασθένεια θα έχει την κρατική στήριξη, τη βοήθεια, την καθημερινή μέριμνα και φροντίδα του κράτους. 

Όπου ένας άνθρωπος με αναπηρία θα ζει, θα εργάζεται, θα ψυχαγωγείται και θα διασκεδάζει όπως και κάθε άλλος. Παρότι όταν τους προκαλέσαμε, αρνήθηκαν να πάμε μαζί να κοστολογηθεί και το δικό τους πρόγραμμα. Τους ρωτώ όμως; Πόσο αλήθεια κοστίζει η ζωή της 63 χρονης που χάθηκε προχθες στην καρότσα ενός αγροτικού αυτοκινήτου στην Κώ ; Πόσο κοστίζει η ζωή του εργάτη που χάθηκε πριν από μια βδομάδα στο Πέραμα; Πόσο κοστίζει η ζωή της 19χρονης εγκύου που ξεψύχησε χθες περιμένοντας για πέντε ώρες ασθενοφόρο στη Νέα Μάκρη;»

Η Κουμουνδούρου εξάλλου σήκωσε ψηλά τους τόνους της αντιπαράθεσης για το συγκεκριμένο θέμα με μπαράζ τοποθετήσεων και παρεμβάσεων, ενώ και ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στη Χίο, Ανδρέας Μιχαηλίδης, επιβεβαίωσε με δήλωσή του ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Κω ισχύουν και το μεγάλο νησί του βορείου Αιγαίου.

Σε δήλωσή του αναφέρει χαρακτηριστικά «η υποστελέχωση του ΕΚΑΒ περιορίζει αναγκαστικά τη λειτουργία σε μόνο ένα ασθενοφόρο ανά βάρδια για ολόκληρο το νησί, όπως ακριβώς συμβαίνει και στη Χίο, κάτι που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στα τραγικά αυτά αποτελέσματα. Παράλληλα, η επιλογή της κυβέρνησης να χρησιμοποιεί ευκαιριακά ιδιωτικά ασθενοφόρα, πρακτική που ακολουθεί και στο νησί μας, αποδείχθηκε άχρηστη και χρήσιμη μόνο για τα ιδιωτικά συμφέροντα».

Είχε προηγηθεί και δήλωση του υποψήφιου βουλευτή Ανατολικής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Σπίρτζη, με αφορμή τον θάνατο της 19χρονης στη Νέα Μάκρη.

Ο πρώην υπουργός κατάγγειλε πλήρη εγκατάλειψη της περιοχής από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι η «γαλάζια» πολιτική θα φέρει εργαζόμενους στις δομές Υγείας εκτός ΕΣΥ, μετά τις αποφάσεις για ιδιωτικοποίηση της δημόσιας Υγείας. 

«Η ίδια και πολλές φορές ακόμα χειρότερη κατάσταση επικρατεί σε όλα τα Κ. Υγείας της Ανατολικής Αττικής όπως στο Λαύριο, στο Καπανδρίτι, στα Σπάτα, στο Κορωπί, στα Καλύβια, στο Μαρκόπουλο, στη Ραφήνα και στον Άγιο Στέφανο» επισημαίνει.

Καθυστέρηση τριών ωρών για το ΕΚΑΒ

Στην περίπτωση της άτυχης 19χρονης, έρχονται στο φως νέα στοιχεία, καθώς συγγενείς της ανέφεραν σε εκπομπή του Mega ότι από νωρίς το πρωί έγιναν τρεις κλήσεις στο ΕΚΑΒ, από τις 10.24 το πρωί, όμως το ασθενοφόρο έφτασε στις 13.30, όμως ήταν ήδη αργά.

«Πήραμε το ασθενοφόρο από τις 10.24 και ήρθε στις 01.30. Όταν ήρθε το ασθενοφόρο δεν υπήρχε οξυγόνο», σημείωσε συγγενής της 19χρονης...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: