6.6.23

Αντεπίθεση με... ακρίβεια...


Από αυτή την εβδομάδα και με δύο θεματικές, για την ακρίβεια και την οικονομία, ξεκινά η αντεπίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στον δρόμο προς την... κάλπη της 25ης του Ιούνη.

Οι δύο θεματικές θα αναπτυχθούν με τη διοργάνωση δύο μεγάλων εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα σε κλειστό χώρο στην Αθήνα και με την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, όπως και στελεχών από τη νέα εκλογική επιτροπή και κοινωνικών φορέων. Θα ακολουθήσουν παρόμοιες εκδηλώσεις για τη δημόσια υγεία, την εκπαίδευση, τα «κόκκινα» δάνεια, τους μισθούς και τις συντάξεις.

Παράλληλα θα ξεκινήσουν και οι περιοδείες τόσο του προέδρου όσο και στελεχών του κόμματος με έμφαση σε περιφέρειες όπου ο ΣΥΡΙΖΑ υστέρησε στις εκλογές της 21ης Μαΐου, όπως η Εύβοια, η Αιτωλοακαρνανία, τα Γιάννενα και η Φθιώτιδα.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επιτελών της Κουμουνδούρου μπαίνουν τρεις συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες: οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι συνταξιούχοι και η νεολαία. Η εντολή που έχουν τα μέλη του κόμματος είναι να αναζητηθούν δίαυλοι επικοινωνίας με αυτές.

Επί του παρόντος στην Κουμουνδούρου αποτιμούν θετικά τον αντίκτυπο των κινήσεων που έγιναν από την επομένη των εκλογών μέχρι σήμερα. Οπως σημειώνει κορυφαίο στέλεχος του κόμματος, τουλάχιστον η τηλεοπτική εικόνα των στελεχών της νέας εκλογικής επιτροπής ήταν πολύ θετική με δεδομένο ότι «το πεδίο στα κανάλια για μας είναι ναρκοθετημένο».

Την ίδια ώρα, ενόψει και των ψηφοδελτίων που πρέπει να κατατεθούν τη Δευτέρα, στον ΣΥΡΙΖΑ αποκλείουν ανατροπές στη σειρά των υποψηφίων, όπως γράφτηκε σε μερίδα του Τύπου.

Το ξαναζεσταμένο φαΐ της ΝΔ 

Είναι χαρακAτηριστική η προσπάθεια της ΝΔ να δώσει συνέχεια στο προεκλογικό αφήγημα περί υπερφορολόγησης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτήν τη φορά επιχειρήθηκε να μπει στο στόχαστρο η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου η οποία αναφέρθηκε στην προεκλογική δέσμευση για φορολόγηση των υπερκερδών των δύο διυλιστηρίων της χώρας και των περίπου 20 εταιρειών παραγωγής και διανομής ενέργειας.

Κάτι που ήδη αποτελεί κοινοτική οδηγία, σύμφωνα με την οποία υπολογίζεται ο μέσος όρος κερδοφορίας της περιόδου 2019-21. Σε αυτόν προστίθεται μια αύξηση κατά 20% και τα ποσά που υπερβαίνουν αυτό το όριο φορολογούνται με συντελεστή 33%.

Ομως ο Ακης Σκέρτσος ανέφερε αυθαίρετα ένα νούμερο (3,5 δισ. ευρώ) και μίλησε γενικά για επιχειρήσεις στοχοποιώντας την υπεύθυνη Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ώρα μάλιστα που η «Καθημερινή» –και όχι κάποια αντιπολιτευόμενη εφημερίδα– γράφει για υπερέσοδα από τις ΑΠΕ τα οποία έφτασαν το 1,116 δισ. ευρώ (56%), με 804 εκατ. για τη ΔΕΗ, 235 για την Ηρων, 137 για τη Mytilineos και 53 για την Elpedison. «Αυτά τα υπερκέρδη υπερασπίζονται στη ΝΔ;» ρωτάνε από τον ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζουν: «Το κόμμα που ως κυβέρνηση “πέτυχε” από το 2022 έως σήμερα υπεραπόδοση φόρων άνω των 6 δισ. μάς κατηγορεί για φορομπηχτική πολιτική». Και φυσικά θυμίζουν ότι στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπεται η φορολόγηση αυτών των υπερκερδών με συντελεστή 90%, από την οποία θα χρηματοδοτηθεί για παράδειγμα η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα που κοστίζει 1,3 δισ. και η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα που κοστίζει 1,5 δισ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εταιρείες ενέργειας και διύλισης κατέγραψαν από το καλοκαίρι του 2021 μέχρι και το τέλος του 2022 υπερκέρδη πάνω από 6 δισ. ευρώ. Υπερκέρδη που δημιουργήθηκαν και σωρεύτηκαν λόγω της αισχροκέρδειας που κορυφώθηκε στην αγορά ενέργειας παράλληλα με την ενεργειακή κρίση, ενώ από την άλλη το κράτος εισέπραξε μόνο για το 2022 πάνω από 4 δισ. υπερέσοδα από τον ΦΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μιλάει γενικώς για φορολόγηση των εταιρειών ούτε γενικώς για κερδοφόρες μεγάλες επιχειρήσεις. Σε ό,τι αφορά τη φορολογία επιχειρήσεων δεν προβλέπεται καμία αλλαγή στο πρόγραμμά του.

Απογείωση χρηματιστηρίου 

Για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και μόνο το γεγονός ότι μέσα στην κρίση έχουμε έκρηξη κερδών 169% στην κερδοφορία των 30 εισηγμένων στο ΧΑΑ το πρώτο τρίμηνο του 2023 τα λέει όλα. Μάλιστα το Χρηματιστήριο Αθηνών κατέκτησε μια παγκόσμια πρωτιά: είναι πρώτο σε κέρδη (ύψους 31%) και πρώτο σε αύξηση στην κεφαλαιοποίηση (17 δισ. ευρώ).

Στον ΣΥΡΙΖΑ εστιάζουν στο κρίσιμο, όπως λένε, θέμα της έμμεσης φορολογίας, σημειώνοντας μάλιστα ότι αποτελεί ένα από τα διακυβεύματα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης, αφού η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη έχει αυξήσει την έμμεση φορολογία διατηρώντας σε υψηλά επίπεδα τον ΦΠΑ και τον ΕΦΚ.

Και όπως λένε, οι έμμεσες αυξήσεις των φόρων δεν χτυπάνε ισότιμα αυτούς που έχουν υψηλό, αυτούς που έχουν μεσαίο και αυτούς που έχουν χαμηλό εισόδημα. Κυρίως πλήττουν αυτούς που έχουν χαμηλό εισόδημα καθώς οι άλλοι μπορούν να αντεπεξέλθουν.

Σε απλά ελληνικά, η ΝΔ ως κυβέρνηση προχώρησε σε φοροαπαλλαγές για τους πλούσιους, λεηλατώντας μέσα από την έμμεση φορολογία το εισόδημα της μεγάλης κοινωνικής πλειονότητας, και κυρίως αυτό της μεσαίας τάξης και των πιο ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων.

Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της δεύτερης κάλπης είναι να μετατοπιστεί το ενδιαφέρον από τα πρόσωπα στις πολιτικές. Να μην κρίνονται δηλαδή τα κόμματα με γνώμονα κάποια πρόσωπα αλλά να κρίνονται οι πολιτικές και πώς αυτές θα αλλάξουν τη ζωή των πολιτών...

Δημοσθένης Φωκάς

documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: