6.6.23

Οι φόβοι των κομμάτων...


Τι φοβούνται αλήθεια τα τρία μεγάλα κόμματα ενόψει της κάλπης στις 25 Ιουνίου;...

Η Νέα Δημοκρατία φοβάται μήπως κάποιοι ψηφοφόροι της το ρίξουν στο «σορολόπ» και στην καλοκαιρινή ραστώνη… Σκεφτούν ότι η αυτοδυναμία είναι βέβαιη, επομένως … «ας πάμε παραλία».

Στο «ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη» επιτίθεται ο Μητσοτάκης
Όμως ο κύριος φόβος της Νέας Δημοκρατίας είναι η πιθανότητα να επαναπατριστούν στο ΠΑΣΟΚ ενόψει της κόντρας του με τον ΣΥΡΙΖΑ, ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που καλοβλέπουν την πολιτική Μητσοτάκη, που θα προτιμούσαν να δουν το ΠΑΣΟΚ στο πλευρό του Μητσοτάκη σε μία συμμαχική κυβέρνηση. Αυτοί οι ψηφοφόροι ενδέχεται να κάνουν δεύτερες σκέψεις και να επιστρέψουν στη «γενέθλια γη» τώρα που δίνει έναν αγώνα επικράτησης στο χώρο της αντιπολίτευσης. Για αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτίθεται και στο «ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη».

Βεβαίως, η ΝΔ φοβάται και διαρροές από τη δεξιά της πλευρά αν και από κει είναι κάπως πιο παγιωμένα τα πράγματα. Χοντρικά η Ελληνική Λύση και η Νίκη είναι μεν στα ακροδεξιά σύνορα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά ο κόσμος που ψηφίζει και προτιμά αυτά τα κόμματα, ελάχιστη ψυχολογική και πολιτισμική σχέση έχει με τη Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη. Στις εκλογές δε μετρά μόνον η πολιτική εγγύτητα στον άξονα αριστερά- δεξιά.

Οι φόβοι του ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο απλοί και πιο μεγάλοι. Γιατί αν πέσει από το ψυχολογικό όριο του 20% κινδυνεύει με μετεκλογικές παρενέργειες αγνώστων επιπτώσεων. Ο προφανής φόβος του ΣΥΡΙΖΑ είναι μήπως οι ψηφοφόροι που έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ το 2012 και το 2015, ένα τμήμα τους τουλάχιστον, επιστρέψει στις «πηγές».

Ο άλλος φόβος βέβαια του ΣΥΡΙΖΑ είναι μήπως ψηφοφόροι του, της 21ης Μαΐου, σκεφθούν ότι λίγοι ψήφοι παραπάνω προς το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου και είσοδος στη Βουλή της Πλεύσης Ελευθερίας, σημαίνει ότι αυτές οι ψήφοι θα αποδώσουν 8 με 11 αριστερούς βουλευτές αντιπολιτευόμενους, αντί για 1-2 βουλευτές επιπλέον στον ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΠΑΣΟΚ αισθάνεται δυνατό γιατί αύξησε περίπου 40% τη δύναμή του, αλλά είναι από ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας και από ψηφοφόρους που ήρθαν στο ΠΑΣΟΚ από το ΣΥΡΙΖΑ. Ιδιαίτερα οι τελευταίοι μπορεί να κάνουν την αντίστροφη διαδρομή για να μην αφήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ να καταρρεύσει πέρα από το ψυχολογικό όριο του 20%. Από τα τρία μεγάλα κόμματα το ΠΑΣΟΚ αισθάνεται ίσως πιο σίγουρο για το 11,5% .

Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ο αδύνατος κρίκος του πολιτικού συστήματος αυτή τη στιγμή. Η ΝΔ απλώς θέλει μια άνετη αυτοδύναμη κυβέρνηση και κινδυνεύει μόνον από υπεροψία και χαλάρωση, που ως τώρα δείχνει κεντρικά τουλάχιστον να τα αποφεύγει...

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: