1.6.23

Στην αρένα της οικονομίας...


Με το διακύβευμα της κεντρικής κυβερνητικής επιλογής να έχει κριθεί στις κάλπες της 21ης Μαΐου με την εμφατική επικράτηση της Ν.Δ., η... προεκλογική περίοδος πριν από τις δεύτερες κάλπες επικεντρώνεται σε επιμέρους παραμέτρους των κομματικών προγραμμάτων. Παράλληλα, τα κομματικά επιτελεία καιροφυλακτούν για λανθασμένες διατυπώσεις, λεκτικές υπερβολές ή ενδείξεις άγνοιας των πολιτικών αντιπάλων, προκειμένου να τα αξιοποιήσουν προς όφελός τους.

Ετσι, στο επίκεντρο σκληρής αντιπαράθεσης βρίσκονται το τελευταίο διήμερο κεντρικές επιλογές φορολογικής πολιτικής στο πρόγραμμα των κομμάτων. Η αρχή έγινε με τη συζήτηση που άνοιξε σχετικά με την προγραμματική πρόβλεψη του ΠΑΣΟΚ για κλιμακωτή αύξηση στη φορολόγηση των διανεμομένων κερδών επιχειρήσεων και επεκτάθηκε με το ζήτημα της φορολόγησης υπερκερδών, τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και τις αιτιάσεις της Ν.Δ. για επιλογές που θα πλήξουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και την προσέλκυση επενδύσεων.

Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου, μίλησε χθες (ΣΚΑΪ) για έκτακτη φορολόγηση στα υπερέσοδα, στα υπερκέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων. Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι τα υπερκέρδη ορίζονται με τον τρόπο που η Ε.Ε. τα προσδιόρισε και τα φορολόγησε σε πολλές χώρες. Δεν μίλησε πιο συγκεκριμένα για το ποιες επιχειρήσεις αφορά το μέτρο, επιμένοντας ότι η φορολόγηση αφορά αυτές που έχουν σημειώσει υπερέσοδα. Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ., Ακης Σκέρτσος, που συμμετείχε στην ίδια εκπομπή, μίλησε για φορολογία ύψους 3,5 δισ. με βάση τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και για κίνδυνο φυγής επενδύσεων. Σε επόμενη δήλωσή της η κ. Τσαπανίδου αναφέρθηκε σε υπερκέρδη πάνω από 6 δισ. ευρώ των εταιρειών ενέργειας και διύλισης, σύμφωνα με τους ισολογισμούς του 2022. Πάντως, ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης αναφέρθηκε (Πρώτο Πρόγραμμα), πέραν των εταιρειών ενέργειας, και σε «σούπερ μάρκετ, μεγάλες αλυσίδες τροφίμων, μεγάλες εταιρείες logistics», μιλώντας για κλάδους με υπερκέρδη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, σε δηλώσεις του από τη Χίο τόνισε ότι «έχουμε άλλη αντίληψη και καλώς άνοιξε αυτή η συζήτηση», ενώ έσπευσε να διευκρινίσει ότι πουθενά στο πρόγραμμα του κόμματος δεν υπάρχει πρόβλεψη για αύξηση ΕΝΦΙΑ. Πρόσθεσε ότι τα 2/3 των φόρων είναι έμμεσοι, που πλήττουν τους πιο ευάλωτους και τη μεσαία τάξη, ενώ 150 εισηγμένες εταιρείες έχουν τριπλασιάσει τα κέρδη τους.

Ο Νίκος Χριστοδουλάκης, υπεύθυνος για τη σύνταξη του οικονομικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, μίλησε (ΣΚΑΪ) για δικαιότερη φορολόγηση, με βάση τις προβλέψεις του προγράμματος όσον αφορά τη φορολόγηση των μερισμάτων και τις γονικές παροχές. Για τα υπερκέρδη μίλησε για έκτακτη φορολογία «των ουρανοκατέβατων κερδών, τα οποία έκαναν οι ενεργειακές επιχειρήσεις λόγω της κρίσης και την οποία υποσχέθηκε ότι θα κάνει και η κυβέρνηση». Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη τονίζουν ότι η προγραμματική αναφορά σε φορολόγηση υπερκερδών σχετίζεται με τα υπερκέρδη των τραπεζών από την πολιτική επιτοκίων της ΕΚΤ, που δημιούργησε χάσμα ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων και τα επιτόκια χορηγήσεων και σε φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, δηλαδή ηλεκτροπαραγωγών, παρόχων και διυλιστηρίων.

Πάντως, σε σχέση με τα υπερκέρδη στον τομέα ενέργειας, έχουν ήδη εισπραχθεί:

1) 373,5 εκατ. ευρώ της έκτακτης εισφοράς 90% υπερκερδών στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας για το 9μηνο Οκτωβρίου 2021 – Ιουνίου 2022.

2) 3,26 δισ. ευρώ από τους ηλεκτροπαραγωγούς μετά την εφαρμογή του μηχανισμού ανάκτησης υπερεσόδων.

3) Δεν έχει εισπραχθεί η φορολόγηση των διυλιστηρίων σε ποσοστό 33% επί των κερδών του 2022, καθώς εκκρεμεί η σχετική ΚΥΑ. Υπολογίζονται τα έσοδα σε 650 εκατ. ευρώ.

4) Δεν έχουν εισπραχθεί τα υπερκέρδη των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας για το διάστημα Αυγούστου – Δεκεμβρίου 2022, καθώς εκκρεμεί η σχετική υπουργική απόφαση του ΥΠΕΝ. Με βάση τη νομοθετική ρύθμιση Σκρέκα, το 60% των υπερκερδών θα έπρεπε να είχε εισπραχθεί έως τις 31 Μαρτίου. Βάσει μιας πρώτης εκτίμησης, το Δημόσιο αναμένεται να εισπράξει περί τα 300-340 εκατ. ευρώ...

Δώρα Αντωνίου

H Kαθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: