4.6.23

Φαβορί κοινής αποδοχής...


Συνήθως, όταν βρίσκονται αντιμέτωποι σε έναν τελικό του πρωταθλήματος μπάσκετ οι δύο «αιώνιοι», επιστρατεύεται το κλισέ που λέει ότι «οι αναμετρήσεις Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού είναι ντέρμπι, ανεξάρτητα από την κατάσταση που βρίσκονται οι δύο ομάδες», όταν κάποιος θέλει (δικαιολογημένα) να κρατήσει μια... πισινή που εκπορεύεται από τις ιδιαιτερότητες που κρύβει αυτή η αντιπαλότητα. Παρ’ όλα αυτά, φέτος...εν όψει της σειράς που ξεκινάει την Κυριακή (21.15, ΕΡΤ 3) από το ΣΕΦ, είναι μια από τις σπάνιες φορές που οι περισσότεροι συμφωνούν πως στη συγκεκριμένη μονομαχία υπάρχει ένα ξεκάθαρο φαβορί και αυτό είναι ο Ολυμπιακός.

Ακόμη και στο «πράσινο στρατόπεδο» αναγνωρίζουν πως η εικόνα που δείχνουν οι δύο ομάδες από το ξεκίνημα της φετινής σεζόν είναι εκ διαμέτρου αντίθετες. Και ήδη έχει αποτυπωθεί στις έξι μεταξύ τους αναμετρήσεις σε όλες τις διοργανώσεις, οι οποίες έδειξαν ότι αφ’ ενός ο Ολυμπιακός (13 πρωταθλήματα) διανύει μια από τις καλύτερες σεζόν της ιστορίας του, αφ’ ετέρου ο πολυνίκης του θεσμού Παναθηναϊκός (39 πρωταθλήματα), ενώ ξεκίνησε με φιλοδοξίες, έχασε τον δρόμο και δεν μπόρεσε να βρει μια σταθερή ταυτότητα που να του επιτρέψει να ανακάμψει και να φανεί ανταγωνιστικός σε όλες τις διοργανώσεις που έλαβε μέρος. Στην ουσία, αυτοί οι τελικοί είναι η τελευταία ευκαιρία του «τριφυλλιού» να αμβλύνει τις εντυπώσεις.

Μην ξεχνάμε ότι στο περσινό σερί νικών που είχε σταματήσει στο 7-0, φέτος οι «ερυθρόλευκοι» πρόσθεσαν ένα 6-0 (τελικός Super Cup, ημιτελικός Κυπέλλου, 2 αναμετρήσεις στην κανονική περίοδο του πρωταθλήματος και 2 στην κανονική περίοδο της Ευρωλίγκας), επεκτείνοντάς το στο εκκωφαντικό 13-0. Απολογισμός ανεπανάληπτος για τα δεδομένα του συγκεκριμένου ζευγαριού. Αλλά και ενδεικτικός. Ηδη οι «ερυθρόλευκοι» έχουν κατακτήσει το Super Cup (1ο στην ιστορία τους), το Κύπελλο και συνεπώς έχουν βάλει στόχο να κεφαλαιοποιήσουν αυτό το momentum που έχουν «χτίσει» ώστε να φτάσουν στην κατάκτηση του δεύτερου σερί νταμπλ. Συν τοις άλλοις θέλουν να πάνε διακοπές με χαμόγελο και να απαλύνουν τον πόνο τους για τον οδυνηρό τρόπο που έχασαν την Ευρωλίγκα μέσα από τα χέρια τους στον πρόσφατο τελικό του Κάουνας, με αντίπαλο τη Ρεάλ.

«Με βάση τη συνολική μας εικόνα θα είναι αποτυχία αν δεν κατακτήσουμε το πρωτάθλημα», είχε ξεκαθαρίσει ο προπονητής του Ολυμπιακού και για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά «προπονητής της χρονιάς» στην Ευρωλίγκα, Γιώργος Μπαρτζώκας. Στη δεύτερη θητεία του στο Λιμάνι έχει αποσπάσει την καθολική αναγνώριση, όχι μόνο για τους τίτλους που κατέκτησε, αλλά κυρίως για τον μεθοδικό τρόπο που «έχτισε» μια ομάδα με χαμηλό μπάτζετ (10 εκατ.) για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, η οποία παίζει ολοκληρωτικό μπάσκετ, βασισμένο στη δυνατή άμυνα και -πάνω απ’ όλα- στη συνεχή κυκλοφορία της μπάλας. Ωστόσο αυτό που φρόντισε να μεταφέρει στους παίκτες του, στο τραπέζι που τους έκανε την Τετάρτη, παρουσία των αδελφών Αγγελόπουλων, είναι ότι «δεν υποτιμάμε κανέναν αντίπαλο, πόσο μάλλον όταν αυτός είναι ο Παναθηναϊκός. Οταν εμφανιζόμαστε μπλαζέ και χαλαροί δεν είμαστε εμείς και συνεπώς μπορούμε να χάσουμε από τον οποιονδήποτε». Από δική του επιλογή, στην εξάδα των ξένων που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στα πλέι οφ δεν βρίσκεται ο Αμερικανός γκαρντ Αζάια Κάναν, ο οποίος ξεκίνησε μέσα στην αμφισβήτηση, αλλά στην πορεία απέδειξε πόσο αποτελεσματικός είναι στα κρίσιμα ματς - με το σκεπτικό ότι στην περιφέρεια υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις να καλύψουν έναν τραυματισμό, δεν ήθελε να ρισκάρει «κόβοντας» έναν ψηλό. Και να που ο τραυματισμός του Ταρίκ Μπλακ, ο οποίος κάνει αγώνα δρόμου για να προλάβει, απέδειξε πως το σκεπτικό αυτό είχε μια βάση. Δεν ήθελε να αφήσει μόνο του τον Μουστάφα Φαλ στις μονομαχίες του κάτω από το καλάθι με τον Γιώργο Παπαγιάννη και τον Αρτούρας Γκουντάιτις, όσο κι αν ο Γάλλος γίγαντας έχει δείξει πως τους έχει πάρει τον αέρα. Από εκεί και πέρα ποντάρει στην εκτελεστική δεινότητα του MVP της Ευρωλίγκας, Σάσα Βεζένκοφ, ο οποίος ίσως να κάνει και τις τελευταίες του εμφανίσεις πριν μετακομίσει στο ΝΒΑ (Κινγκς), στην εμπειρία των Σλούκα και Παπανικολάου, αλλά και στη συνέπεια που δείχνουν οι ρολίστες (Γουόκαπ και ΜακΚίσικ).

«Θέλουμε να διεκδικήσουμε το πρωτάθλημα. Σύμφωνοι, ο Ολυμπιακός έχει το πλεονέκτημα, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να παίξουμε με αυταπάρνηση και να διεκδικήσουμε τις πιθανότητές μας, στο τέλος μιας χρονιάς που ήμασταν κακοί», υπογράμμισε πρόσφατα ο Χρήστος Σερέλης, ο προπονητής που ανέλαβε τα ηνία του Παναθηναϊκού μετά την απομάκρυνση του δίδυμου Ράντονιτς-Πεδουλάκη (τεχνικός διευθυντής) και μέχρι να παραδώσει το τιμόνι στον Εργκίν Αταμάν που έχει επωμιστεί την ευθύνη της αναδόμησης. Τα λάθη που έχουν γίνει στις τάξεις μιας ομάδας που τερμάτισε 16η στην Ευρωλίγκα και τελείωσε με 6 ήττες την κανονική περίοδο αποκαλύπτει το γεγονός ότι, ενώ χρησιμοποίησε φέτος 9 ξένους, κατάφερε, μετά την απομάκρυνση του Μπέικον, να μπει στα πλέι οφ με 5. Ετσι, όπως έδειξε η σειρά με το Περιστέρι που κρίθηκε με 3-2, πλέον τον ρόλο του ηγέτη στην επίθεση έχει αναλάβει ο Γκριγκόνις, η άμυνα, που δεν είναι το φόρτε των περισσότερων παικτών, βασίζεται στην ικανότητα του Πάρις Λι να πιέσει την μπάλα, ο Πονίτκα είναι αυτός που συνεισφέρει σε όλους τους τομείς, ενώ το μεγάλο ερωτηματικό παραμένει το πόσο καλά θα ανταποκριθούν στη μάχη της ρακέτας ο ασταθής Παπαγιάννης και ο μαχητικός Γκουντάιτις, ειδικά απέναντι στον Φαλ που φαντάζει κυρίαρχος και καταλυτικός.

Οι τελικοί, που ξεκινάνε την Κυριακή από το ΣΕΦ, θα συνεχιστούν με εναλλαγή της έδρας Πέμπτη (ΟΑΚΑ)-Κυριακή (ΣΕΦ) και ίδια ώρα έναρξης (21.15). Τον τίτλο θα πανηγυρίσει η ομάδα που θα συμπληρώσει πρώτη 3 νίκες. Παράλληλα, αρχής γενομένης από το Σάββατο (19.15), στο κλειστό «Ανδρέας Παπανδρέου» θα εξελίσσεται ο μικρός τελικός (επίσης στις 3 νίκες) με έπαθλο την 3η θέση. Αντίπαλοι θα είναι το Περιστέρι και ο ΠΑΟΚ με τη συνέχεια να προβλέπει αγώνες Τετάρτη (Πυλαία)-Σάββατο (Περιστέρι), μέχρι να τελειώσει η σειρά.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: