7.6.23

Ο εθνικός στόχος, η αναγκαία προϋπόθεση και το σχέδιο που «πρέπει να ηττηθεί»...



LIVE...
Στην εικόνα της Ελλάδας στο προσεχές μέλλον –χωρίς να λείπουν οι συνεχείς αναφορές στο πρόσφατο παρελθόν (και στη διακυβέρνηση της Ν.Δ.)– ήταν εστιασμένη η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, από το θέατρο Ρεματιάς στο Χαλάνδρι, όπου παρουσίασε το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματος εν όψει των επικείμενων εκλογών της 25ης Ιουνίου...

Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για μια χώρα και μια κοινωνία που θα φροντίζει τους ανθρώπους της, με δυναμική και με προοπτική, με λιγότερες ανισότητες, που θα αναπτύσσει διαρκώς τις παραγωγικές της δυνατότητες, θα έχει αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, θα πορεύεται με αυτοπεποίθηση και ασφάλεια, με ισχυρούς θεσμούς, εμπεδωμένη δημοκρατία, ισχυρό κοινωνικό κράτος....

Όπως υπογράμμισε, αυτό το μέλλον δεν αποτελεί ουτοπία. Όπως είπε, κάτι τέτοιο είναι εφικτό, υπό την προϋπόθεση πως δεν θα συνεχιστεί η πορεία της χώρας όπως κατά την τελευταία τετραετία. 

 Αναφέρθηκε ξεκάθαρα σε υποβάθμιση της θέσης της χώρας τα τελευταία χρόνια, η οποία αποτυπώνεται –όπως είπε– σε μια σειρά δεδομένων, όπως στις χαμηλές αμοιβές, στην απορρύθμιση του συστήματος εργασίας, στην κάκιστη κατάσταση του ΕΣΥ, στον τομέα των επενδύσεων (που δεν αφήνουν παραγωγικό αποτύπωμα), στη χαμηλή ποιότητα υπηρεσιών κοινωνικού κράτους, στην απαξίωση των δημόσιων υποδομών, στην ψηφιακή υστέρηση (είπε πως το ένα φιάσκο διαδέχεται το άλλο).  

Στο σημείο αυτό τόνισε ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται πια σε πορεία σύγκλισης με την Ευρώπη, αλλά το αντίθετο, δηλαδή σε πορεία απόκλισης. «Αυτή η πορεία πρέπει να αντιστραφεί», υπογράμμισε, θέτοντας τη σύγκλιση με την Ευρώπη ως τον κορυφαίο εθνικό στόχο για τον οποίο αξίζει να αγωνιστεί κανείς. 



Αναφερόμενος στις πολιτικές που ακολούθησε η κυβέρνησης της Ν.Δ., εξαπέλυσε σφοδρά πυρά, επισημαίνοντας ότι «η ιδέα ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί με τη μείωση των πραγματικών μισθών των εργαζόμενων, τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και με μείωση φόρων για τις ελάχιστες επιχειρήσεις είναι καταδικασμένη να αποτύχει», καθώς και ότι «η ιδέα ότι η ευημερία θα διαχυθεί σε περισσότερους όσο ο πλούτος συγκεντρώνεται σε λίγους, όπως μας έδειξαν τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ, όπου το 0,7% των πλουσίων κατέχουν το 42% των τραπεζικών καταθέσεων, είναι μια ιδέα επικίνδυνη και καταδικασμένη να μας οδηγήσει σε νέες κρίσεις».

Όπως τόνισε «αυτό το σχέδιο πρέπει να ηττηθεί», τόσο στις κάλπες όσο όμως στο πεδίο του καθημερινού πολιτικού και ιδεολογικού αγώνα.

Χτυπώντας το καμπανάκι του κινδύνου, επισήμανε πως «η τεράστια αναδιανομή εισοδήματος από τους πολλούς σε λίγους» πρέπει να αποτραπεί, επειδή η διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής που θα επιφέρει θα είναι μη αναστρέψιμη. «Και καμία οικονομία δε μπορεί να ευημερεί όταν δεν έχει συνοχή η κοινωνία», τόνισε με νόημα.

Το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ να περιλαμβάνει τους εξής άξονες:

Ανασυγκρότηση του παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου για μια δίκαιη, βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη.
Ενίσχυση του εισοδήματος και θωράκιση της αγοραστικής δύναμης.
Στο επίκεντρο οι εργαζόμενοι και το δικαίωμα στην εργασία.
Δημιουργία ενός νέου, ισχυρού ΕΣΥ.
Ενίσχυση της δημόσιας παιδείας.
Δημιουργία συνθηκών ασφάλειας για όλους με ισχυρή κοινωνική προστασία.
Εγγύηση στο δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή στέγη και προστασία της πρώτης κατοικίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: