8.6.23

Το εκβιαστικό δίλημμα...


Την εκβιαστική τακτική «αυτοδυναμία ή τρίτες κάλπες μέσα στο κατακαλόκαιρο» κλιμακώνουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Πειραιώς, που έχουν... βάλει στόχο για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό από το ήδη υψηλό που έλαβαν στις 21 Μαΐου.

Σε αυτό το πλαίσιο, επέλεξε πρώτα, προχθές, ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ. να επιστρατεύσει ανοιχτά την απειλή για τρίτες κάλπες μέσα στον Αύγουστο και, χθες, ο αντιπρόεδρός του, Αδωνις Γεωργιάδης, ήρθε να τη συντηρήσει (Action24).

Συγκεκριμένα, ο κ. Γεωργιάδης, επιχειρώντας (όπως και ο κ. Μητσοτάκης) να μεταθέσει την ευθύνη στο ΠΑΣΟΚ, είπε ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει έρθει κι έχει πει ο αρχηγός του μετ’ επιτάσεως και χθες το ξαναείπε “και 150 να έχει ο Μητσοτάκης εγώ δεν του δίνω ψήφο εμπιστοσύνης”. Αν δεν έχουμε αυτοδυναμία, τι λέει το ελληνικό Σύνταγμα; Διαπιστούται η μη δυνατότητα σχηματισμού κυβερνήσεως, διαλύεται η Βουλή και πάμε σε νέες εκλογές» και πρόσθεσε ότι «εφόσον το μόνο κόμμα με το οποίο μπορούμε να συνεργαστούμε έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν συνεργάζεται ποτέ μαζί μας, αν δεν υπάρχει αυτοδυναμία θα έχουμε εκλογές. Αυτό είπε ο Μητσοτάκης».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε πει (ΕΡΤ) ότι «επειδή έχω αποκλείσει κατηγορηματικά οποιαδήποτε σύμπραξη με κόμματα και κομματίδια στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, ένα τέτοιο σενάριο νομοτελειακά θα μας οδηγούσε σε εκλογές τον Αύγουστο. Μην κοροϊδευόμαστε».

Και στην ερώτηση: «Δηλαδή ή θα είστε αυτοδύναμος ή θα έχουμε εκλογές τον Αύγουστο;», είχε επιμείνει: «Μα δεν υπάρχει άλλο σενάριο. Αν εσείς βλέπετε κάποιο άλλο σενάριο, να μου το πείτε». Κι όταν ρωτήθηκε ποιος θα έχει την ευθύνη γι’ αυτό, την έριξε στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «περάσαμε από τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών και ουσιαστικά δεν υπήρχε καμία δυνατότητα να σχηματιστεί κυβέρνηση πρώτου και τρίτου κόμματος, επειδή το τρίτο κόμμα το απέκλεισε από την πρώτη στιγμή» και ότι «το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει αυτή τη στιγμή να είναι στην αντιπολίτευση. Κατά συνέπεια, άλλη επιλογή δεν βλέπω».

Βέβαια, ανεξάρτητα με τη στάση του ΠΑΣΟΚ, είναι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης που πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου είχε ανοίξει ιδεολογικοπολιτικό μέτωπο με τον Νίκο Ανδρουλάκη, επιλέγοντας να κόψει κάθε γέφυρα μαζί του και να τον σπρώξει προς τον ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας να αποσπάσει ψηφοφόρους του. Τώρα, αυτή τη δική του προσωπική τακτική εμφανίζεται να την ξεχνά, καθώς θέλει μεν να τρομάξει μια μερίδα ψηφοφόρων με το φόβητρο των τρίτων εκλογών, αλλά θέλει κιόλας να χρεώσει το φόβητρο αυτό αλλού.

Και επιστρατεύει το φόβητρο αυτό, αφενός γιατί θέλει να περιορίσει το ενδεχόμενο χαλαρής ψήφου, την οποία φοβάται εν όψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου, και αφετέρου γιατί ψάχνει να πάρει μεγάλο αριθμό εδρών, ακόμα και στην περίπτωση επτακομματικής Βουλής, που κατά τις δημοσκοπήσεις φαίνεται πιθανή και η οποία, εφόσον υπάρξει, θα προκαλέσει αύξηση του πήχη της αυτοδυναμίας και μείωση των εδρών για τα κόμματα και επομένως και για το πρώτο.

Και την ίδια ώρα ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει βάλει μπροστά την επιχείρηση «περιοδείες στη Βόρεια Ελλάδα», έχοντας στραμμένο το βλέμμα του στα υψηλά ποσοστά που πήραν εκεί ακροδεξιά κόμματα και συγκεκριμένα η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και η «Νίκη». Στόχος του είναι, λοιπόν, να επιχειρήσει να συγκρατήσει διαρροές προς αυτούς και να προσελκύσει ψηφοφόρους από τα ακροδεξιά της Ν.Δ. Σε αυτό το πλαίσιο πήγε χθες σε Καβάλα, Θάσο και Δράμα. Στο ίδιο πλαίσιο, το ερχόμενο Σάββατο αναμένεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να πάει σε Πιερία, Πέλλα και Ημαθία...

Γιάννης Μπασκάκης

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: