9.6.23

Διπλή αλλαγή τακτικής...


Σε διπλή αναθεώρηση της τακτικής του, 16 ημέρες πριν την κάλπη της 25ης Ιουνίου, προχωρεί τροχάδην ο Αλέξης Τσίπρας, επικεντρώνοντας σε... δύο μέτωπα: αφενός, στο πώς αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ, αφετέρου στο πού βάζει τον πήχυ για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ενώ, δηλαδή, έως πρότινος η Κουμουνδούρου απέφευγε να θέτει στο στόχαστρο της κριτικής της το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη, χθες ο Αλέξης Τσίπρας άλλαξε άρδην την τακτική του: μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεφύλαξε σκληρή κριτική στο ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη, χαρακτηρίζοντας τη Χαριλάου Τρικούπη ως «κόμμα-συμπλήρωμα», αλλά και κατηγορώντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι είχε «διμέτωπο» και πως πανηγύρισε επειδή ανέβηκε τρεις μονάδες, σε μία εκλογική αναμέτρηση που αυτός που θα έπρεπε να είναι ο κύριος αντίπαλος των προοδευτικών δυνάμεων -δηλαδή η ΝΔ- κατήγαγε μία ιστορική νίκη. Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι έχει θέσει ως βασικό στόχο «να γίνει ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ», εγκαλώντας τη Χαριλάου Τρικούπη πως κατεβαίνει στον εκλογικό στίβο με βασικό στόχο να «κορφολογήσει» σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ και όχι να αντιμετωπίσει τη ΝΔ.

Στόχος η πρωτιά

Σημειωτέον ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε πλήρως την ρητορική και την επιχειρηματολογία του αναφορικά και με τον στόχο των εκλογών: ασφαλώς, ο Αλέξης Τσίπρας αναγνώρισε τον δύσκολο συσχετισμό που αφήνει πίσω της η κάλπη της 21ης Μαΐου και επισήμανε ότι το διακύβευμα είναι να υπάρχει ισχυρή αντιπολίτευση για να μην είναι ανεξέλεγκτος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ωστόσο, δεν περιορίστηκε στο να θέσει ως στόχο να ισχυροποιηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα αντιπολίτευσης: αντιθέτως, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι το κόμμα του είναι κόμμα εξουσίας και πως θέλει να κυβερνήσει. «Ζητάμε την ευκαιρία να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας, θέλουμε να κυβερνήσουμε», είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει ότι «θα παλέψουμε να κάνουμε τον άθλο και να περάσουμε μπροστά». Ο πρώην πρωθυπουργός, ασφαλώς, κράτησε ισορροπία ως προς το τί μπορεί να καταφέρει το κόμμα του, ώστε να μην κατηγορηθεί ότι αιθεροβατεί. Παρά ταύτα, υλοποίησε τις εισηγήσεις αρκετών συνεργατών του, που θεωρούσαν ότι το να θέτει ως στόχο ένα κόμμα να ισχυροποιηθεί στα έδρανα της αντιπολίτευσης λειτουργεί αποσυσπειρωτικά και αποπνέει ηττοπάθεια. Και κάπως έτσι, ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να μην τραγουδήσει το τραγούδι των Χατζηδάκη-Καμπανέλλη «όποιος στη μάχη πάει για να πεθάνει, στρατιώτη μου για πόλεμο δεν κάνει»...

matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: