8.6.23

Στο επίκεντρο η μείωση των έμμεσων φόρων...


Η μείωση των έμμεσων φόρων σε συνδυασμό με την στήριξη του εισοδήματος μισθωτών, συνταξιούχων και ελεύθερων επαγγελματιών μέσα από έναν συνδυασμό μέτρων είναι η «ολιστική» προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ, στο θέμα της ελάφρυνσης της μεσαίας τάξης και των λαϊκών νοικοκυριών, τα οποία επιχειρεί να.. επαναπροσεγγίσει μετά το εκλογικό αποτέλεσμα των 20 μονάδων στις κάλπες της 21ης Μαϊου.

Την ίδια ώρα η Νέα Δημοκρατία έχει εξαπολύσει επίθεση, μεταφράζοντας περίπου κάθε εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ ως «έρχονται φόροι και χαράτσια».

Η Κουμουνδούρου, θεωρεί ότι είναι απολύτως ενδεικτικός για το «μετά», αν δεν αλλάξουν οι συσχετισμοί, ο τρόπος που η ΝΔ και ο Μητσοτάκης με το επιτελείο επιχειρούν να επιβάλλουν τους όρους της συζήτησης για την φορολογία, (με διαστρέβλωση προπαγάνδα και χειραγώγηση της κοινής γνώμης) ασκώντας την τρομοκρατία ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ισούνται με «φορομπηχτικές πολιτικές», ωστόσο. Ωστόσο, θεωρώντας ότι δεν πρέπει να μένει τίποτε αναπάντητο, επιχειρεί να αντεπιτεθεί και να «στριμώξει» τον Μητσοτάκη με το θέμα των έμμεσων φόρων.

Έτσι χθες στην αναφορά Μητσοτάκη από την Θάσο πως με ΝΔ «θα συνεχίσουν να μειώνονται οι φόροι και το πλεόνασμα της ανάπτυξης θα συνεχίζεται να μοιράζεται σε όλους δίκαια» ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε σε δύο επίπεδα:

· Αφενός λέγοντας ουσιαστικά ότι δεν μπορεί να μιλά για μείωση φόρων, όταν προκύπτει ότι υπάρχουν συνολικά 6 δις υπερέσοδα μέσα σε ενάμιση χρόνο (4,5 δις το 2022 κι 1,5 δις το πρώτο τρίμηνο του 2023)

· Αφετέρου επισημαίνοντας ότι «με το ένα χέρι μείωσε κάποιους συντελεστές για τις μεγάλες επιχειρήσεις, άφησε ανεξέλεγκτα τα υπερκέρδη εταιριών διύλισης και ενέργειας και με το άλλο λεηλάτησε χαμηλά και μεσαία εισοδήματα μέσω του υψηλού ΦΠΑ, μειώνοντας δραματικά το εισόδημα νοικοκυριών και επιχειρήσεων».

Περαιτέρω η Κουμουνδούρου κατηγόρησε τον αρχηγό της ΝΔ για εξαπάτηση των πολιτών, που ενισχύθηκε επικοινωνιακά με το να «βάζει τους συνεργάτες του να μας πείσουν πως οι έμμεσοι φόροι πλήττουν περισσότερου τους πλούσιους», τα λεγόμενα «Σκερτσοnomics» όπως ονόμασε ειρωνικά η Κουμουνδούρου τα παραδείγματα του εκπροσώπου της ΝΔ Άκη Σκέρτσου, αλλά και του πρώην υπουργού Χάρη Θεοχάρη.

Στον αντίποδα χθες, και λίγες ώρες πριν την παρουσίαση του προγράμματος η Κουμουνδούρου επέμεινε πως «η απάντηση στην φορολεηλασία των λαϊκών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης από την πολιτική της ΝΔ είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα».

Ο φαύλος κύκλος Μητσοτάκη

Στην προσπάθεια αποδόμησης των ισχυρισμών Μητσοτάκη περί μείωσης των φόρων από την Κουμουνδούρου σημειώνουν και τα εξής:

-Για πρώτη φορά, επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη, οι έμμεσοι φόροι έφθασαν να αποτελούν το 60% των εσόδων του Δημοσίου, μειώνοντας δραματικά το εισόδημα νοικοκυριών, επαγγελματιών και επιχειρήσεων.

-Σημαντικό μέρος αυτών των υπερεσόδων του Δημοσίου, τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ αποκαλεί «κρατική αισχροκέρδεια» καθότι οφείλονται και στην πληθωριστική κρίση, ο κ. Μητσοτάκης το επέστρεφε στις εταιρείες ενέργειας, διύλισης και εφοδιαστικής αλυσίδας, μέσα από τα διάφορα επιδόματα τύπου pass. Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής, λέει η Κουμουνδούρου, ήταν ένας αυτοτροφοδοτούμενος φαύλος κύκλος διατήρησης της αισχροκέρδειας και των υψηλών τιμών, που συνιστά εν τέλει ως τη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου που έχει συντελεστεί με «όχημα» τους έμμεσους φόρους.

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ επικαλούνται και την Κομισιόν παραπέμποντας στην Έκθεση Μακροοικονομικών Ανισορροπιών που όπως τονίζουν αναγνωρίζει πως ο υψηλός πληθωρισμός στην Ελλάδα πυροδοτείται από τα υψηλά κέρδη. Έτσι η Κομισιόν ζητά ως το τέλος του 2023 τερματισμό των επιδομάτων, και ως εκ τούτου από τον ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζουν ότι από τη μία θα εκλείψει η στήριξη των νοικοκυριών από την άλλη οι τιμές θα συνεχίσουν την ανηφόρα...

Μαρία Μητσοπούλου

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: