9.6.23

«Υπήρξε έκρηξη»...


Τι αναφέρει νορβηγικό ινστιτούτο για το φράγμα στη Νόβα Καχόβκα...

Η ανατίναξη του γιγαντιαίου, σοβιετικής κατασκευής υδροηλεκτρικού φράγματος στη Νόβα Καχόβκα (νωρίς το πρωί της περασμένης Τρίτης) προκάλεσε ανθρωπιστικό δράμα και τεράστια καταστροφή: με χείμαρρους νερού να βυθίζουν μεγάλες εκτάσεις στην περιοχή Χερσώνα της νότιας Ουκρανίας, ανθρώπους να καταφεύγουν σε στέγες σπιτιών και... σε δέντρα για να σωθούν, και την πανίδα και τη χλωρίδα να καταστρέφεται ολοκληρωτικά σε μεγάλη διάμετρο εκατέρωθεν του ποταμού Δνείπερου. 

Από την πρώτη στιγμή, Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορήθηκαν για την καταστροφή του φράγματος, ενώ την ίδια στιγμή υπήρξαν φωνές πως το φράγμα μπορεί να κατέρρευσε χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Σε περίπτωση βέβαια που πρόκειται για ανατίναξη, τότε αυτό αποτελεί μια αναμφισβήτητη τρομοκρατική ενέργεια σε βάρος του άμαχου πληθυσμού κι ένα ξεκάθαρο έγκλημα πολέμου. 

Τώρα, το ινστιτούτο Norsar (ανεξάρτητο νορβηγικό ίδρυμα για την ανίχνευση σεισμών και πυρηνικών εκρήξεων) έρχεται να επιβεβαιώσει πως το φράγμα κατέρρευσε λόγω έκρηξης προερχόμενη από την περιοχή του ουκρανικού φράγματος - και δεν υποχώρησε λόγω ζημιών που υπέστη κατά τους βομβαρδισμούς που έλαβαν χώρα στην περιοχή τους προηγούμενους μήνες.


«Είμαστε βέβαιοι ότι έγινε μια έκρηξη», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπεν Ντάντο, επικεφαλής τμήματος του Norsar. Σύμφωνα με το ινστιτούτο, η έκρηξη σημειώθηκε στις 02.54 τοπική ώρα, σε μια θέση της οποίας οι συντεταγμένες ανταποκρίνονται σε αυτήν του φράγματος. Το μέγεθός της είναι «μεταξύ 1 και 2», διευκρίνισε το Norsar, υπογραμμίζοντας πως «αυτή δεν είναι μια ασθενής έκρηξη». 

Σημειώνεται ότι η ανατίναξη έλαβε χώρα τη στιγμή που ήταν σε εξέλιξη η ουκρανική αντεπίθεση. Αν και από καθαρά στρατιωτικής άποψης, το χτύπημα δεν μοιάζει να εξυπηρετεί καμία από τις δύο πλευρές, εντούτοις φέρεται να έχει ουκρανικό «αποτύπωμα».

► Νωρίτερα, η ουκρανική υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας (SBU) επέμεινε ότι υπεύθυνη για το χτύπημα είναι η Μόσχα. Όπως υποστηρίζει, έχει υποκλέψει τηλεφώνημα, το οποίο αποδεικνύει ότι ρωσική «ομάδα σαμποτέρ» ανατίναξε τον υδροηλεκτρικό σταθμό και το φράγμα.

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο κατηγόρησε την Ουκρανία για εσκεμμένη πράξη δολιοφθοράς στο φράγμα, με στόχο να αποκόψει από τον υδάτινο αυτόν πόρο την χερσόνησο της Κριμαίας. Στο παιχνίδι των ευθυνών, η Μόσχα «έβαλε» το ΝΑΤΟ και τους δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: