8.6.23

Το όραμα και τα 7 βήματα...


Πώς θα είναι άραγε η Ελλάδα του 2027; Χθες, από το κατάμεστο Θέατρο της Ρεματιάς στο Χαλάνδρι, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε το όραμα του... ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την Ελλάδα της επόμενης τετραετίας, για μια δίκαιη κοινωνία και ευημερία για όλους. Βάζοντας στο επίκεντρο μια κοινωνία ισότητας και δημοκρατίας, τόνισε ότι στις επικείμενες εκλογές οι πολίτες δεν θα αποφασίσουν απλώς για τον αυριανό πρωθυπουργό και την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων, αλλά για το μέλλον τους και για τον τρόπο που θα κυβερνηθεί η χώρα. Σ’ αυτό το πλαίσιο έθεσε επί τάπητος τη σύγκρουση δύο ανταγωνιστικών σχεδίων εξουσίας, που εκπροσωπούν, όπως είπε, δύο διαφορετικούς κόσμους: από τη μία πλευρά βρίσκεται ο κόσμος της ισότητας, των εργαζομένων και της κοινωνικής πλειονότητας και από την άλλη ο κόσμος της κερδοσκοπίας και των οικονομικών ελίτ. Η άμβλυνση λοιπόν των ανισοτήτων, η δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας, η δίκαιη κατανομή του παραγόμενου πλούτου, η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας αποτελούν, σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα, προϋποθέσεις για μια Ελλάδα με ισχυρούς θεσμούς, εμπεδωμένη δημοκρατία και ισχυρό κοινωνικό κράτος.

Η Ελλάδα του 2023
Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, το 0,7% των πλούσιων κατέχει το 42% των τραπεζικών καταθέσεων, ενώ ταυτόχρονα η απειλή της φτώχειας χτυπά την Ελλάδα, καθώς το ποσοστό των πολιτών σε κίνδυνο φτώχειας φτάνει το 28,2%. Την ίδια ώρα, το κατά κεφαλήν εισόδημα στη χώρα βρίσκεται στο 59% του μέσου όρου της Ευρωζώνης. Σ’ αυτές τις συνθήκες, εν μέσω πληθωρισμού μάλιστα, οι αμοιβές των εργαζομένων παραμένουν χαμηλές και οι έμμεσοι φόροι σταθεροί, ενώ, όπως σημείωσε, η υποβάθμιση της θέσης της χώρας αποτυπώνεται και στην κατάσταση που επικρατεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Αναφορικά με το ζήτημα των επενδύσεων, ο Αλ. Τσίπρας επιχείρησε να αντικρούσει τους ισχυρισμούς της Ν.Δ. Υπογράμμισε ότι η Πειραιώς αποκρύπτει ότι σχεδόν το σύνολο των επενδύσεων που έγιναν αυτή την τετραετία αφορούσαν την επαναγορά τουριστικών ακινήτων, τις αγορές κόκκινων δανείων από τα funds και τις ιδιωτικοποιήσεις. Ακόμη στηλίτευσε τη χαμηλή ποιότητα των υπηρεσιών του κοινωνικού κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης, καταλογίζοντας παράλληλα στη Ν.Δ. απαξίωση των δημόσιων υποδομών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την τραγωδία στα Τέμπη. Με αφορμή δε την κατάρρευση του συστήματος της Τράπεζας Θεμάτων, έκανε λόγο για ψηφιακή υστέρηση. Υπό αυτό το πρίσμα, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε πορεία σύγκλισης με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., αλλά σε πορεία απόκλισης.

Αντιστροφή πορείας
Με στόχο την αντιστροφή αυτής της πορείας, προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης της πλειονότητας της ελληνικής κοινωνίας, ο Αλ. Τσίπρας παρουσίασε το στρατηγικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την Ελλάδα του 2027. Όπως είπε, οι ισχυρές δημόσιες πολιτικές μπορούν να εγγυηθούν την κοινωνική ευημερία για όλους.

* Το πρώτο βήμα αυτής της αντιστροφής αφορά την ανασυγκρότηση του παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας με σκοπό μια δίκαιη, βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη. Σ’ αυτό το πλαίσιο έθεσε ως στόχο μια οικονομία δυναμική και εξωστρεφή, που θα βασίζεται στη γνώση, στην καινοτομία και στη δίκαιη πράσινη μετάβαση. Οι προϋποθέσεις που έθεσε ο Αλ. Τσίπρας για μια νέα οικονομική πολιτική είναι η ανακατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως επίσης και των υπόλοιπων χρηματοδοτικών εργαλείων, στην πρωτογενή παραγωγή, στη μεταποίηση, στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στην έρευνα και στις υποδομές.

* Το δεύτερο βήμα σχετίζεται με την ενίσχυση των εισοδημάτων και τη θωράκιση της αγοραστικής δύναμης. Οι αυξήσεις των μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, οι αυξήσεις των συντάξεων, η ρύθμιση των χρεών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία και η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για τους πολλούς αποτελούν βασικούς άξονες της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Παράλληλα, ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε την ανάγκη τερματισμού της αισχροκέρδειας με φορολόγηση των υπερκερδών, πλαφόν στα κέρδη των εταιρειών ενέργειας και στις λιανικές τιμές αλλά και ελέγχους στην αγορά προκειμένου να σπάσουν τα καρτέλ. Υπογράμμισε δε ότι η μείωση των τιμών είναι αναγκαία προκειμένου να μην εξαϋλωθεί το εισόδημα των νοικοκυριών.

* Το τρίτο βήμα για την Ελλάδα του 2027 θέτει στο επίκεντρο το δικαίωμα στην εργασία. Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι η επαναρρύθμιση της εργασίας, με το κράτος να έχει σημαίνοντα ρόλο στην εξάλειψη των επισφαλών μορφών εργασίας και της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας και στην ενίσχυση της διαπραγματευτικής ισχύος των εργαζομένων. Τούτων δοθέντων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επισήμανε ότι η ευημερία για όλους προϋποθέτει εργασιακή ασφάλεια, καλύτερες δουλειές και καλύτερους μισθούς.

* Το τέταρτο βήμα αποτελεί η δημιουργία ενός νέου Εθνικού Συστήματος Υγείας, το οποίο παρουσίασε θέτοντας ως εθνικό στόχο την αναγέννηση και την ανοικοδόμηση του ΕΣΥ. Αυξήσεις απολαβών, αναγνώριση της επικινδυνότητας του επαγγέλματος, στήριξη και ανάπτυξη των υποδομών είναι μέτρα, όπως τόνισε, απαραίτητα προς αυτή την κατεύθυνση.

* Το πέμπτο βήμα είναι η ενίσχυση της δημόσιας Παιδείας, την οποία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε προϋπόθεση προόδου, ευημερίας, δημοκρατίας και πολιτισμού.

* Το έκτο βήμα αφορά τη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας για όλους με ισχυρή κοινωνική προστασία, με τον Αλ. Τσίπρα να αναφέρει ότι η κοινωνική πρόνοια και η κρατική φροντίδα δεν αφορούν μόνο την ακραία φτώχεια. Όπως υπογράμμισε, αφορούν το σύνολο των πολιτών και έχουν ως στόχο τη μείωση των ανισοτήτων. Αποτελούν δε το βασικό εργαλείο για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.

* Το έβδομο και τελευταίο βήμα για την Ελλάδα του 2027 βάζει σε πρώτο πλάνο το δικαίωμα στη στέγη και την προστασία της πρώτης κατοικίας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του έχει ένα ολιστικό και συγκροτημένο σχέδιο για τη ρύθμιση των τραπεζικών δανείων, την προστασία της πρώτης κατοικίας και την πρόσβαση στην ποιοτική στέγη...

Ιάσονας Σχινάς-Παπαδόπουλος

Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: