27.5.23

Eπισήμως σε περίοδο ύφεσης η Γερμανία...



Το φάντασμα της ύφεσης προβάλλει και πάλι απειλητικά στη γερμανική οικονομία.

Η... Στατιστική Υπηρεσία αναθεώρησε (25/05) επί τα χείρω τους υπολογισμούς της για την ανάπτυξη στο πρώτο τρίμηνο του 2023, καταγράφοντας αρνητικό πρόσημο και συγκεκριμένα -0,3%.

Ήδη στο τελευταίο τρίμηνο του 2022 ο δείκτης ήταν αρνητικός και μάλιστα κατά 0,5%.


Δύο συνεχή τρίμηνα με αρνητικό πρόσημο είναι ο ορισμός της «τεχνικής ύφεσης» για τους οικονομολόγους.

«Το καλοκαίρι προμηνύεται δύσκολο» δηλώνει στην Deutsche Welle ο Χόλγκερ Μπαρ, επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Deka Bank.

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η συνεχής μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης. Στο πρώτο τρίμηνο του 2023 η μείωση έφτασε το 1,2%. «Είτε μιλάμε για τρόφιμα και ποτά, είτε για ένδυση και υπόδηση, είτε για επίπλωση και εσωτερική διακόσμηση, τα ιδιωτικά νοικοκυριά δαπανούν λιγότερα χρήματα τους τελευταίους μήνες», λέει ο Μπαρ. Μείωση καταγράφουν και οι πωλήσεις αυτοκινήτων. Αυτό μπορεί να οφείλεται και σε ειδικούς λόγους, όπως η κατάργηση της κρατικής επιδότησης για υβριδικά οχήματα, αλλά και η μείωση της αντίστοιχης επιδότησης για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα στις αρχές του 2023.

Πληθωρισμός

Το γενικότερο πρόβλημα είναι βέβαια η άνοδος του πληθωρισμού.

Όπως επισημαίνει ο Γιοργκ Κρέμερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, «οι μαζικές αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας τον χειμώνα θα έχουν συνέπειες για τη συμπεριφορά του καταναλωτή, καθώς οι όποιες μισθολογικές αυξήσεις δεν μπορούν να αντισταθμίσουν την απώλεια της αγοραστικής δύναμης».

Ακόμη και στις περιπτώσεις που τα συνδικάτα κατάφεραν να επιβάλουν σημαντικές αυξήσεις, αυτές καταβάλλονται σταδιακά, συχνά σε χρονικό ορίζοντα δύο ετών. Κατά συνέπεια δεν αναπληρώνεται η μείωση του πραγματικού εισοδήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: