28.5.23

Νέα μεγάλη επίθεση της Ρωσίας στο Κίεβο με τουλάχιστον ένα νεκρό...



Νέο μπαράζ αεροπορικών επιδρομών τη νύχτα στο Κίεβο από τη Ρωσία στοίχισε τη ζωή ενός 41χρονου και προκάλεσε τον τραυματισμό μιας 35χρονη, σύμφωνα με τον δήμαρχο Βιτάλι Κλίτσκο.

Το... ουκρανικό σύστημα αεράμυνας κατέρριψε τουλάχιστον 40 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που κινούνταν προς την πρωτεύουσα, πρόσθεσε ο ίδιος. Για τις ουκρανικές αρχές αυτή είναι η 13η ρωσική επίθεση μέσα στον Μάη. 
 
Νωρίτερα, ο Κλίτσκο έκανε λόγο για «εκρήξεις στο Κίεβο» τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, προσθέτοντας πως «οι πληροφορίες τελούν υπό διευκρίνιση» και «η αντιαεροπορική άμυνα καταρρίπτει στόχους» στον εναέριο χώρο της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Το Reuters μετέδωσε πως ακούστηκαν αρκετές εκρήξεις στην πόλη, έπειτα από συναγερμό στην ουκρανική πρωτεύουσα και αρκετά άλλα τμήματα της χώρας. Μάρτυρες δήλωσαν στο διεθνές πρακτορείο πως οι σειρήνες ήχησαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα κι ότι πολλοί κάτοικοι βγήκαν στα μπαλκόνια τους φωνάζοντας κατά του Ρώσου προέδρου.


Τις τελευταίες εβδομάδες οι αναφορές για επιθέσεις με drone στη Ρωσία έχουν επίσης αυξηθεί, συνήθως σε περιοχές που συνορεύουν με την Ουκρανία. Η Μόσχα κατηγόρησε το Κίεβο –και τους δυτικούς υποστηρικτές της– για τον αυξανόμενο αριθμό επιθέσεων και επιχειρήσεων δολιοφθοράς αλλά η Ουκρανία αρνήθηκε ανάμειξη.

Οι νέες επιθέσεις στην ουκρανική πρωτεύουσα έγιναν ενώ ξημέρωνε η τελευταία Κυριακή του μήνα κατά την οποία γιορτάζεται η Ημέρα του Κιέβου, η επέτειος της επίσημης ίδρυσής του πριν 1.541 χρόνια. 

Συνήθως είθισται να γίνονται συναυλίες, εκθέσεις και άλλα πολιτιστικά δρώμενα στους δρόμους, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι τέτοιες εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί και για σήμερα, αλλά σε μικρότερη κλίμακα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: