29.5.23

Οι στρατηγικές με το βλέμμα στις «άδειες κάλπες»...


Με κεντρικό μήνυμα ότι «οι κάλπες το πρωί της 25ης Ιουνίου θα είναι άδειες» εισέρχονται τα κόμματα στην προεκλογική περίοδο για τη... δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. 

Τα κομματικά επιτελεία έχουν προσδιορίσει τους στόχους και το ζητούμενο είναι η μεγαλύτερη δυνατή κινητοποίηση του εκλογικού σώματος και η εξουδετέρωση των «όπλων» των αντιπάλων, ώστε να επιτευχθεί το επιδιωκόμενο. 

Στη Ν.Δ. ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας χθες στους νεοεκλεγέντες βουλευτές και τους υποψηφίους που έδωσαν τη μάχη για την 21η Μαΐου, υπογράμμισε ότι «αντίπαλός μας μπορεί να είναι ο εφησυχασμός, η ικανοποίηση της νίκης, η χαλάρωση». Πρόσθεσε, όμως, ότι «έχουμε μαζί μας το ρεύμα του νικητή». 

Ο στόχος της Ν.Δ. στις επαναληπτικές εκλογές είναι σαφής: η επίτευξη αυτοδυναμίας, που σε σημαντικό βαθμό περνάει από την κινητοποίηση των ψηφοφόρων που, ενδεχομένως, αντιμετωπίζουν ως μια διεκπεραιωτική και τυπική διαδικασία τις επαναληπτικές κάλπες, που δεν αξίζει ιδιαίτερης προσοχής. 

Ωστόσο, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, που αρχίζει από το Περιστέρι, σήμερα, την εξόρμηση για τον δεύτερο γύρο, με ένα πυκνό πρόγραμμα περιοδειών και επικοινωνιακό μπαράζ επιδιώκει να δώσει στα στελέχη του κόμματος το μήνυμα ότι ο αγώνας συνεχίζεται και δεν υπάρχει περιθώριο για επανάπαυση. 

Στόχος είναι τα στελέχη να βρεθούν κοντά στους ψηφοφόρους, να πάνε ξανά πόρτα-πόρτα και στοχευμένα, με βάση και τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την ανάλυση των αποτελεσμάτων της πρώτης Κυριακής. «Ο αγώνες δεν τελείωσε, δεν υπάρχει καν πρώτος γύρος, όλα ξεκινούν και πάλι από την αρχή. Θέλω να σας ζητήσω τον αγώνα να τον δώσουμε όλοι και όλες μαζί για να εξασφαλίσουμε κοινοβουλευτική πλειοψηφία», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, καλώντας σε κινητοποίηση. 

Στον ΣΥΡΙΖΑ, οι άμεσες αλλαγές που ήδη από το βράδυ της Κυριακής των εκλογών προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας, παίρνουν σάρκα και οστά με βασικό διακύβευμα να σταματήσει η αποπροσανατολιστική πολυφωνία, να αλλάξει το μήνυμα που εκπέμπεται από διαμαρτυρία και καταγγελία σε πειστική, θετική πρόταση και να βγουν μπροστά νέα πρόσωπα. 

Η αναμορφωμένη Εκλογική Επιτροπή, που αποτελείται σε σημαντικό βαθμό από νέα πρόσωπα και συγκροτήθηκε με στόχο να εκπροσωπείται σε αυτή η κομματική εμπειρία, η τεχνοκρατική κατάρτιση και η φρεσκάδα, θα συνεδριάσει σήμερα στο Αιγάλεω. 

Παράλληλα, μέσα στις προσεχείς ημέρες θα αρχίσουν οι περιοδείες του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, ενώ έχει ζητηθεί από τα στελέχη του κόμματος να αφήσουν πίσω την συντριπτική ήττα και να δώσουν τη μάχη από την αρχή. Το κεντρικό μήνυμα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποτελέσει τον βασικό εκφραστεί την κεντροαριστεράς και να ασκήσει ουσιαστική αντιπολίτευση απέναντι στη Ν.Δ.. 

Το ζητούμενο είναι να ξεπεραστεί καταρχάς η απογοήτευση των ψηφοφόρων, που μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά ως προς την προσέλευση στις κάλπες και να ευνοήσει μεγαλύτερη αποσυσπείρωση. Ο κ. Τσιπρας, από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, κάλεσε τα στελέχη του κόμματος να συστρατευθούν σε ενιαίο μέτωπο σε αγώνα για να ανατρέψουν τους συσχετισμούς στη δεύτερη κάλπη. «Αναλαμβάνω την ευθύνη να ηγηθω της μάχης, δεν δειλιασα, δεν λιποτακτησα από τα δύσκολα», είπε, προδιαγράφοντας ίσως μια περισσότερο προσωποκεντρική προεκλογική εκστρατεία για τον δεύτερο γύρο.

Το ΠΑΣΟΚ μπαινει στην προεκλογική εκστρατεία για τις επαναληπτικές κάλπες με τη δυναμική της ενίσχυσης του πρώτου γύρου και τον Νίκο Ανδρουλάκη να καλεί τους ψηφοφόρους να ενισχύσουν περισσότερο αυτή τη δυναμική. Η Χαριλάου Τρικούπη δεν κρύβει ότι θα επιδιώξει να αξιοποιήσει την ευκαιρία να αλλάξουν οι συσχετισμοί στον χώρο της κεντροαριστεράς.

Τελικός στόχος είναι, ασφαλώς, να επανέλθει το κόμμα σε ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε αυτή την κατεύθυνση, επαναλαμβάνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε ως αντιπολίτευση απέναντι στη Ν.Δ., ότι όλη η Ελλάδα – πλην Ροδόπης – βάφτηκε γαλάζια εξαιτίας αυτού και ότι μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αποτελέσει ουσιαστικό αντίπαλο δέος στη δεξιά.

Ο κ. Ανδρουλάκης, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή και στους βουλευτές του κόμματος έθεσε αυτό ακριβώς το διακύβευμα: «Δεν πρόκειται να μπω σε μία άγονη αντιπαράθεση με όσους παραμένουν αμετανόητοι και προσπαθούν να μεταθέσουν αλλού τις ευθύνες τους, για το ότι για τρίτη συνεχόμενη φορά ο χάρτης της πατρίδας μας έχει γαλάζιο χρώμα. Άλλωστε τους έκριναν οι πολίτες. Ζητώ όμως από τον ελληνικό λαό να μας δώσει τη δύναμη, για να είμαστε εμείς η ισχυρή αξιόπιστη προοδευτική δύναμη, που θα αντιμετωπίσει τη συντήρηση και τη στασιμότητα, που εκπροσωπεί η Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη. Χρειάζεται μία γνήσια προοδευτική αξιόπιστη δύναμη που θα σταματήσει την παντοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας. Για αυτό και δεν υπάρχει κανένα σενάριο συγκυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία όσο κι αν το εύχεται και το προπαγανδίζει ο κ. Τσίπρας»...

Δώρα Αντωνίου

Η Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: