28.5.23

Τετραετία «πολύ μεγάλων αλλαγών»...


... ετοιμάζει ο Μητσοτάκης...
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεν έκρυψε τη «φιλοδοξία» του να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές τα επόμενα τέσσερα χρόνια, σε περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία έρθει ξανά στην εξουσία...

«Μόνο οι ισχυρές κυβερνήσεις μπορούν να κάνουν τις μεγάλες αλλαγές. Δεν έχω κρύψει τη φιλοδοξία μου, η δεύτερη τετραετία να είναι μια τετραετία πολύ μεγάλων αλλαγών. Όσο πιο ισχυρή νομιμοποίηση έχω για να κάνω τέτοιες αλλαγές, τόσο πιο εύκολα θα είναι να τις υλοποιήσω» ανέφερε ξεκάθαρα ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής» και τον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά.

Σημειώνεται ότι στελέχη της Ν.Δ. δεν κρύβουν πως στόχος του κόμματος είναι η αλλαγή του Συντάγματος και –ει δυνατόν– η κατάκτηση των απαραίτητων 180 εδρών στη νέα Βουλή (μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου), οι οποίες θα επιτρέψουν στο κόμμα της Πειραιώς να προχωρήσει ανεμπόδιστα στις τροποποιήσεις που επιθυμεί. Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του Άδωνη Γεωργιάδη –που κατά κανόνα λειτουργεί ως «λαγός» του ίδιου του κ. Μητσοτάκη– που ανέφερε: «Να πούμε τώρα στον κόσμο στις δεύτερες εκλογές ότι τώρα το στοίχημα δεν είναι να πάρει η Ν.Δ. κυβέρνηση, είναι να πάρουμε 180 μόνοι μας και να πάμε να αλλάξουμε το Σύνταγμα».

Ωστόσο μετά την αποδοκιμασία από τον Νίκο Δένδια που μίλησε περί αλαζονείας, ο Άδωνις Γεωργιάδης αναδιπλώθηκε, πριν έρθει στη συνέχεια ο Κυρ. Μητσοτάκης και τον «αδειάσει» δημοσίως, λέγοντας πως «ήταν λάθος αυτές οι δηλώσεις» και πως «δεν αποτυπώνουν σε καμία περίπτωση τη δική μου φιλοσοφία». Αναγνώρισε πάντως ότι «είναι πρακτικά αδύνατον η Ν.Δ. να πάρει 180 έδρες στις επόμενες εκλογές, ειδικά αν μπουν περισσότερα κόμματα στη Βουλή».

Για Ανδρουλάκη και συνεργασία με ΠΑΣΟΚ

Για άλλη μια φορά έκανε έμμεσο άνοιγμα προς τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, ρίχνοντας ταυτόχρονα πύρα προς τον πρόεδρο τού κόμματος, Νίκο Ανδρουλάκη. Συγκεκριμένα, σε ερώτηση για το εάν θα μιλήσει με τον κ. Ανδρουλάκη μετά τις εκλογές σε περίπτωση οριακής πλειοψηφίας της Ν.Δ., ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: 

«Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή, λαμβάνοντας υπόψη και την τοποθέτησή του κ. Ανδρουλάκη μετά τις εκλογές, είναι ότι δεν υπάρχει σήμερα άλλη πολιτική επιλογή στη χώρα παρά μόνον η αυτοδύναμη ΝΔ. Δεν ήμουν εγώ αυτός ο οποίος έκοψα τις γέφυρες με το ΠΑΣΟΚ ούτε στην προηγούμενη προεκλογική περίοδο. Ο κ. Ανδρουλάκης είχε μια πολύ συνεπή στρατηγική να στρέψει το ΠΑΣΟΚ πολύ περισσότερο προς τα αριστερά και σίγουρα να μην επιθυμεί καμία επικοινωνία με εμένα προσωπικά. Κατά συνέπεια, εγώ δεν βλέπω άλλη επιλογή σήμερα για τη χώρα παρά μόνο αυτοδυναμία και προφανώς είναι καλύτερο η αυτοδυναμία αυτή να μην είναι οριακή, αλλά να είναι πιο διευρυμένη».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο πρόεδρος του Ν.Δ. υποστήριξε ότι «από την πρώτη στιγμή» είχε ζητήσει να συναντηθεί με τον κ. Ανδρουλάκη. Σύμφωνα τον κ. Μητσοτάκη, «με απέφευγε όπως ο "διάολος το λιβάνι", λέγοντας την ίδια ώρα ότι δεν πρέπει να είμαι εγώ πρωθυπουργός, παρά την ψήφο των πολιτών. Είχε μια συγκεκριμένη στρατηγική: ήθελε το ΠΑΣΟΚ απέναντι από τη ΝΔ με μόνο του ενδιαφέρον να ενισχύσει τη θέση του στην αντιπολίτευση και όχι το πώς θα κυβερνηθεί η χώρα. Και αυτό είναι απολύτως ξεκάθαρο τώρα, που απορρίπτει κάθε ιδέα συνεργασίας ακόμη και αν η ΝΔ έχει 149 βουλευτές».

Κατά τα άλλα, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ανέξοδες υποσχέσεις προσπαθώντας να δημιουργήσει μια μαγική εικόνα και για τη σημερινή κατάσταση και για το μέλλον με κυβέρνηση Ν.Δ. την επόμενη τετραετία. Ενδεικτικά, είπε πως πρώτη προτεραιότητα είναι η οικονομία, η ανάπτυξη η οποία πρέπει να μειώνει τις ανισότητες και να βελτιώνει τα εισοδήματα, κυρίως των μισθωτών, να είναι φιλική προς το περιβάλλον και ψηφιακή, ενώ υποστήριξε πως η δημόσια υγεία είναι προσωπικό του στοίχημα. «Έμαθα πολλά πράγματα και νομίζω ότι ξέρω πολύ καλά πού πρέπει να παρέμβουμε», σημείωσε, ξεχνώντας προφανώς τι έγινε τα χρόνια της πανδημίας, καθώς και τα δικά του σχέδια για στήριξη των ιδιωτικών κλινικών. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: