28.5.23

Απαντήσεις δια του… Αρχιεπισκόπου...


...δίνει ο Μητροπολίτης Κατερίνης για τις σχέσεις του με τη «Νίκη»...
Τρεις μέρες μετά την δήλωση του Αλεξανδρουπόλεως Ανθίμου, ο Γεώργιος Κατερίνης σπεύδει σήμερα να απαντήσει σε φήμες -γενικώς- που “κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ημέρες, μετά την εξαγωγή των εκλογικών αποτελεσμάτων…” και να διαβεβαιώσει για μη ανάμειξη της Εκκλησίας στα πολιτικά πράγματα, ενώ η Πιερία, η Ελλάδα και η ΝΔ διαπιστώνουν και προβληματίζονται για το ακριβώς αντίθετο.

Σε... μια δήλωση λακωνικότερη και απλοϊκότερη απ’ αυτήν του συναδέλφου του της Αλεξανδρούπολης, ο Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, κ. Γεώργιος, οχυρώνεται πίσω από το γνωστό “η Εκκλησία βρίσκεται υπεράνω κομμάτων ή συγκεκριμένων υποψηφίων”, αλλά μπερδεύει τα κόμματα και τους υποψηφίους… με “τις Αρχές της ευνομούμενης Πολιτείας μας”. Προς επίρρωση της δήλωσής του δεν προσκομίζει κανένα άλλο επιχείρημα ή απόδειξη, παρά παραπέμπει στην δήλωση (9.4.2023) του Αρχιεπισκόπου που αφορά όμως… τον Αρχιεπίσκοπο.

Το πιο ενδιαφέρον στην όλη υπόθεση δεν είναι -φυσικά- η σημερινή δήλωση Γεωργίου περί των εκλογών και της ανάμιξης της τοπικής ή μη Εκκλησίας στα εκλογικά, αλλά η γκρίνια που ξέσπασε στην Πιερία από το βράδυ των εκλογών κιόλας, όταν τα αποτελέσματα στο νομό δυσαρέστησαν πολλούς τοπικά και -από την επομένη- και κεντρικά. Δύο γεγονότα πυροδότησαν την γκρίνια αυτή και τις μετέπειτα φήμες: οι εκπλήξεις στις επιδόσεις των υποψηφίων των τριών βασικών κομμάτων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) και το ποσοστό που συγκέντρωσε η ΝΙΚΗ στην Πιερία.

Το ποσοστό αυτό ήταν το υψηλότερο σε όλη την Ελλάδα, αλλά φαίνεται πως πολλά -και όλο και περισσότερα- στελέχη της ΝΔ στην Πιερία ΚΑΙ στην Αθήνα, κρίνουν ότι το υπερδιπλάσιο ποσοστό της Πιερίας δεν οφείλεται στο γεγονός ότι ο νομός είναι η γενέτειρα του δημιουργού της ΝΙΚΗΣ, αλλά στην ανάμιξη του δεσπότη της στα προεκλογικά. Πέρα από την Πιερία, η ΝΙΚΗ είχε τα υψηλότερα ποσοστά της στις γειτονικές Πέλλας και Β’ Θεσσαλονίκης και παράγοντας με δράση στις περιοχές αυτές -από πολλών ετών- είναι και ο Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος. Μία βδομάδα πριν τις εκλογές, με αφορμή την κυκλοφορία ενός λευκώματος και με συμμετοχή της προέδρου του ΕΟΤ, κας Γκερέκου, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλησε να υπενθυμίσει στο εκκλησίασμα πόσο συμπαραστέκεται -λόγω και χρήμα- στην κύρια δραστηριότητα του Γεωργίου -τον θρησκευτικό τουρισμό-, γνωρίζοντας ήδη την κούρσα ανόδου της ΝΙΚΗΣ στην περιοχή. Άνοδος που έδωσε τελικά υπερδιπλάσιο ποσοστό στην Πιερία (7,46%) και τα δύο υψηλότερα στην επικράτεια σε Πέλλα (6,13%) και ύπαιθρο Θεσσαλονίκης (5,63%). Ακόμη κι αν ο κ. Γεώργιος δεν είχε κάποια ανάμιξη στην επιτυχία της ΝΙΚΗΣ, η πικρία πολλών στην Πιερία, αρκεί για να θρέψει και να διαδώσει φήμες που “κουμπώνουν” με όσα κυκλοφορούν πρόσφατα για τα “έργα και τις ημέρες” του κόμματος που -χρόνια τώρα- έχει και δεν κρύβει τις σχέσεις του με ιερωμένους, μητροπόλεις, μοναστήρια και σχετικά ΜΜΕ. Πολλοί πικραμένοι θεωρούν ότι αυτό το 3,5-4% που πήγε στη ΝΙΚΗ θα μπορούσε να ενισχύσει τις προσωπικές τους επιδιώξεις, αλλά και να είχε βοηθήσει την ΝΔ να πετύζει τον ακόμη μεγαλύτερο στόχο του 42%. Ήδη, πληροφορίες, εκτιμήσεις και δημοσιεύματα αποδίδουν σε προσπάθεια να κοπεί ο ομφάλιος λώρος ΝΙΚΗΣ-Εκκλησίας, την περιοδεία Μητσοτάκη στο Άγιο  Όρος.

Οι φήμες στις οποίες προσπάθησε να απαντήσει σήμερα ο Κατερίνης Γεώργιος κυκλοφορούν ήδη μια βδομάδα και αντί να υποχωρούν, ενισχύονται εν’ όψει της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης. Προσπαθώντας να τις αντιμετωπίσει ο δεσπότης της Πιερίας οχυρώνεται πίσω απ’ το θέσφατο “η Εκκλησία είναι υπεράνω κομμάτων”, αλλά δεν πείθει αφού, εδώ και ένα τουλάχιστον χρόνο, δεν έχει αφήσει υποψήφιο (όλων των ειδών) να μην τον δεχτεί, να μην τον ευλογήσει, να μην συζητήσει μαζί του πλήρως κοσμικά θέματα και να φωτογραφηθεί με δεδομένη την προεκλογική χρήση. Και τώρα προσπαθεί να αποδείξει ότι επειδή κανένας δεν εξαίρεσε απ’ τις προεκλογικές ευλογίες του, η ανάμιξή του περιορίζεται μόνο στη δημόσια σκηνή. Σίγουρα, η δραστηριότητά του αυτή δεν θα επαναληφθεί και στο μήνα από σήμερα ως τις 25 Ιουνίου. Κι αυτό πρέπει πρώτα να προβληματίσει τον ίδιο. Και την ΝΔ που ειδικά στην Πιερία συνεχίζει να ποντάρει στο “χάιδεμα” της ακροδεξιάς προκειμένου να αντλεί δυνάμεις, επιχειρήματα και … ψηφαλάκια. Όσο για το κατά πόσο “η τοπική Εκκλησία της Πιερίας ανέκαθεν συνεργάστηκε με όλες τις Αρχές της ευνομούμενης Πολιτείας μας”… η δράση του, λίγο πριν και πολύ μετά, την Συμφωνία των Πρεσπών απέδειξε και το επίπεδο της συνεργασίας αυτής και τον σεβασμό του ίδιου στην ευνομούμενη Πολιτεία μας…

Η ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος:

Έπειτα από φήμες που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ημέρες, μετά την εξαγωγή των εκλογικών αποτελεσμάτων, ανακοινώνεται από την Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος ότι, κατά παγία τακτική, η Εκκλησία βρίσκεται υπεράνω κομμάτων ή συγκεκριμένων υποψηφίων.

Στο πλαίσιο αυτό, η τοπική Εκκλησία της Πιερίας ανέκαθεν συνεργάστηκε με όλες τις Αρχές της ευνομούμενης Πολιτείας μας. Το ίδιο θα πράξει και μετά τις επικείμενες εκλογές, τόσο τις Εθνικές όσο και τις Αυτοδιοικητικές.

Σε κάθε περίπτωση, ισχύει πλήρως η δήλωση, την Κυριακή των Βαΐων 9-4-2023, του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου: «Ο Αρχιεπίσκοπος δεν είναι ούτε με τον Τσίπρα ούτε με τον Μητσοτάκη, είναι με την Εκκλησία. Ο Αρχιεπίσκοπος οφείλει για το καλό της πατρίδας να συνεργαστεί με όλους όσους ψηφίζει ο ελληνικός λαός».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: