6.5.23

«Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα»...


Δραματική έκκληση γιατρών στα νοσοκομεία των νησιών...
Για δραματική πτώση των παρεχόμενων υπηρεσιών μιλούν γιατροί νοσοκομείων τουριστικών προορισμών λέγοντας ότι τα νοσοκομεία των νησιών μας οπισθοδρομούν σε παλιές εποχές.«Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα» λένε οι γιατροί των νησιών που βλέπουν τους συναδέλφους τους να συνταξιοδοτούνται ή να παραιτούνται χωρίς να καλύπτονται τα κενά που αφήνουν πίσω τους. Μιλούν επίσης για αναγκαιότητα παροχής κινήτρων στο προσωπικό ώστε οι δομές υγείας των νησιών να μην ερημώσουν...

Λίγο προτού ξεκινήσει η μεγάλη προσέλευση των τουριστών νοσοκομειακοί γιατροί μιλούν στο Documento για κατάσταση μη ανατάξιμη, λόγω των σοβαρών ελλείψεων αλλά και των αποχωρήσεων που έχουν γονατίσει το λιγοστό προσωπικό των δομών.

Στο θέμα- τις προηγούμενες μέρες -είχε αναφερθεί με ανακοίνωσή του και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), επισημαίνοντας ότι το τελευταίο διάστημα τα κενά σε ιατρικό προσωπικό στις δομές του ΕΣΥ στα νησιά, οι παραιτήσεις γιατρών από νησιωτικά νοσοκομεία και άγονα περιφερειακά ιατρεία και η φυγή γιατρών από τις άγονες περιοχές ή η απροθυμία προσέλευσής τους σε αυτές τείνουν να λάβουν επιδημικό χαρακτήρα. Μάλιστα ο ΠΙΣ έστειλε στους υπουργούς Υγείας ολοκληρωμένη επικαιροποιημένη πρόταση για τη νομοθέτηση πλαισίου κινήτρων για γιατρούς ΕΣΥ άγονων νησιωτικών περιοχών.

«Η κατάσταση δεν είναι ανατάξιμη»

«Αυτήν τη στιγμή το νοσοκομείο βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση που έχει βρεθεί ποτέ, με τις ελλείψεις του προσωπικού να ξεπερνούν το 50%» επισημαίνει η Πολύμνια Γαλανού, πρόεδρος του Συλλόγου Νοσοκομειακών Γιατρών Ρόδου.Τα προβλήματα εντοπίζονται σε διάφορους τομείς του νοσοκομείου: «Σοβαρότατο θέμα αποτελούν οι ελλείψεις στο ακτινολογικό, όπου υπάρχουν δύο τομείς, το νεότερο απεικονιστικό και το κλασικό. Εκεί έχουν απομείνει δύο ακτινολόγοι για τον αξονικό και δύο για τον κλασικό. Αυτό σημαίνει 15 εφημερίες τον μήνα, ενώ η Ρόδος πρωτοστατεί στα τροχαία και η τουριστική σεζόν έχει ανοίξει». Το νοσοκομείο μάλιστα «δεν καλύπτει μόνο τον πληθυσμό του νησιού χειμώνα καλοκαίρι αλλά και τις καθημερινές διακομιδές από τα γύρω νησιά του νότιου Αιγαίου».

Οπως αναφέρει η ίδια, στον αέρα είναι λόγω ελλείψεων και το αναισθησιολογικό αλλά και το ουρολογικό τμήμα, ενώ σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει και το ορθοπεδικό τμήμα, όπου έχουν μείνει πέντε ορθοπεδικοί για 60 εφημερίες, ΤΕΠ και κλινική, ενώ δεν υπάρχει οικονομική δυνατότητα για πρόσληψη πέρα από ένα δύο επικουρικούς σε όλο το νοσοκομείο.

«Μιλάμε για κατακόρυφη πτώση των παρεχόμενων υπηρεσιών» μας λέει, εκτιμώντας ότι στο άμεσο μέλλον η κατάσταση θα χειροτερέψει λόγω αποχωρήσεων, καθώς «στο μικροβιολογικό υπάρχουν τρεις μικροβιολόγοι, οι δύο διευθύντριες κοιτάζουν τα χαρτιά τους για να πάρουν σύνταξη.Τέλος του χρόνου φεύγουν με σύνταξη δύο παθολόγοι και σε μια παθολογική κλινική μένει ένας επικουρικός». Οσον αφορά τη μονάδα εντατικής θεραπείας, εξηγεί ότι λόγω μειωμένου προσωπικού κάνουν ο καθένας από δέκα εφημερίες τον μήνα.

«Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα»

Ελλείψεις αλλά και κύμα αποχωρήσεων μετράει και το νοσοκομείο Σύρου, το οποίο διαθέτει πτητική βάση καθώς αποτελεί νοσοκομείο αναφοράς. «Ολα τα περιστατικά από τις Κυκλάδες έρχονται στο νοσοκομείο. Έχουμε τέσσερα πέντε περιστατικά την ημέρα από τα γύρω νησιά εκτός από τα τοπικά και οι ελλείψεις παραμένουν» αναφέρει η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Κατερίνα Καλογεράκη, δίνοντας ένα παράδειγμα της κατάστασης: «Υπάρχουν μεγάλες αναμονές στο ακτινολογικό γιατί οι χειριστές των μηχανημάτων από δέκα είναι έξι. Επίσης εδώ και καιρό το νοσοκομείο δεν διαθέτει ψυχίατρο και νευρολόγο». Ελλείψεις εντοπίζονται και στο νοσηλευτικό προσωπικό, όπου «η νοσηλεύτρια της βραδινής βάρδιας της χειρουργικής καλείται να νοσηλεύσει 25 νοσηλευόμενους και να καλύψει και στην απέναντι πτέρυγα τα νοσηλευόμενα παιδάκια». Πάντως η κατάσταση αναμένεται να γίνει χειρότερη τους επόμενους μήνες λόγω αποχωρήσεων. «Μέχρι το τέλος του χρόνου λόγω συνταξιοδοτήσεων η παθολογική κλινική από πέντε παθολόγους θα έχει δύο. Το καρδιολογικό το επόμενο διάστημα θα μείνει χωρίς καρδιολόγο, ενώ φεύγει και η δερματολόγος γιατί πήρε μετάθεση. Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα» λέει χαρακτηριστικά η Κατ. Καλογεράκη.

«Η ιατρική λειτουργία είναι επισφαλής»

Το νοσοκομείο Λήμνου είναι ο μοναδικός οργανωμένος πάροχος πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων υπηρεσιών υγείας στο νησί καθώς δεν υπάρχει ούτε κέντρο υγείας ούτε πρώην ΠΕΔΥ-ΙΚΑ, όπως αναφέρουν οι γιατροί. Ο Κώστας Κατσιγιαννόπουλος, πρόεδρος της Ενωσης Γιατρών Νοσοκομείου Λήμνου, τονίζει ότι το νοσοκομείο εξυπηρετεί περίπου 20.000 μόνιμους κατοίκους, τους στρατιωτικούς και τις οικογένειές τους, και τους φοιτητές της σχολής του νησιού, όπως και τον Αϊ-Στράτη, ενώ το καλοκαίρι ο πληθυσμός τριπλασιάζεται. Και όμως και αυτό το ζωτικής σημασίας για τη δημόσια υγεία νοσοκομείο είναι τραγικά υποστελεχωμένο. «Ο κουτσουρεμένος οργανισμός του 2012-13 προβλέπει 40 θέσεις γιατρών (με κατανομή από δυο μόνο στην παθολογική, χειρουργική και αναισθησιολογία). Η πραγματικότητα όμως είναι ακόμη χειρότερη. Υπηρετούν 25 μόνιμοι γιατροί ΕΣΥ (και δύο επικουρικοί). Ετσι, υπάρχουν μόνο ένας χειρουργός, ένας παθολόγος, ένας ακτινολόγος, ένας νεφρολόγος, ένας ψυχίατρος, ένας ΩΡΛ κ.ο.κ. και ένας αναισθησιολόγος, ο οποίος απουσιάζει από τα Χριστούγεννα σε μακρά αναρρωτική άδεια, δηλαδή κανένας αναισθησιολόγος. Φυσικά λείπουν εντελώς ουρολόγος, αιματολόγος, ενδοκρινολόγος, οδοντίατρος κ.ο.κ.» περιγράφει ο Κ. Κατσιγιαννόπουλος, που εύλογα χαρακτηρίζει την ιατρική λειτουργία δυσχερή και επισφαλή χειμώνα καλοκαίρι.

«Ειδικά στο θέμα των χειρουργείων» επισημαίνει, «με αμφίβολη την παρουσία αναισθησιολόγου και με μόνο ένα χειρουργό, η κάλυψη των επειγόντων είναι επισφαλής ενώ ο προγραμματισμός των τακτικών χειρουργείων αδύνατος». Ο ίδιος σχολιάζει το περίφημο επίδομα που λαμβάνουν οι γιατροί στις άγονες περιοχές “με χορήγηση επιδόματος αγόνου το οποίο υπολογίζεται με μισθούς του 1983 και με αυτή την επιστημονική μοναξιά και απαξίωση, αν δεν θεσπιστούν ισχυρά κίνητρα για παραμονή των γιατρών στα νησιά, γρήγορα το Αιγαίο θα γυρίσει στην άγονη γραμμή πριν το 1983 και τα νησιά στα πέτρινα χρόνια της δεκαετίας του ’50”

Δεν υπάρχουν σχόλια: