27.5.23

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα...



Στο λεξιλόγιο της Αριστεράς ξεχωριστή θέση έχουν δύο λέξεις: ήττα και διάσπαση. Από πικρή πείρα η Αριστερά γνωρίζει ωστόσο και πώς να ξεπερνά τις ήττες και πώς να συνθέτει. Εξίσου κεντρικές έννοιες στον κώδικα της Αριστεράς είναι η αυτοκριτική και η διαλεκτική. Από άγριες μάχες ξέρει πώς να κοιτάζει με ευθύτητα τον εαυτό της στον καθρέφτη και να αναγνωρίζει την πολυπρισματικότητα της κοινωνίας και της ιστορικής στιγμής...

Βρισκόμαστε ενώπιον μιας συντριπτικής ήττας της Αριστεράς στη χώρα - όχι μονάχα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. που έχασε με αβυσσαλέα διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά της πληθυντικής Αριστεράς. Η άνοδος του ΚΚΕ κατά δύο μονάδες δεν αλλάζει τη γενική εικόνα. Το ΜέΡΑ25 δεν μπήκε στη Βουλή. Οι οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς ενίσχυσαν λιγότερο ή περισσότερο τις δυνάμεις τους, αλλά χωρίς θεαματικές ανατροπές. Ταυτόχρονα η Ν.Δ. καταγράφει ηγεμονικά ποσοστά, ενώ πολιορκεί το Κοινοβούλιο η ακροδεξιά ΝΙΚΗ που για κάποιες ψήφους δεν έπιασε το 3%. Συνολικά τα ακροδεξιά μορφώματα αθροίζουν κάτι λιγότερο από 10%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., η Αριστερά στο σύνολό της, οι προοδευτικοί δημοκρατικοί πολίτες οφείλουμε να διαβάσουμε γρήγορα και σωστά τις αλλαγές που επισυμβαίνουν στη χώρα πέραν του εκλογικού συσχετισμού, τα νέα ρεύματα που διατρέχουν την κοινωνία πέραν της προεκλογικής ατζέντας που κυριάρχησε, τις ιδεολογικές μετατοπίσεις πέραν των τεκτονικών αλλαγών στον πολιτικό χάρτη. Ταυτόχρονα να αναρωτηθούμε για τις πτυχές της πραγματικότητας που δεν «χώρεσαν» στην κάλπη.

Βρισκόμαστε απέναντι σε μια στρατηγική ήττα, αλλά όχι στο τέλος του πολέμου. Με την επόμενη κάλπη άδεια ο ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. οφείλει ταχύτατα να ανασυγκροτηθεί και η όλη Αριστερά να λήξει τον εμφύλιο μεταξύ της. Ταυτόχρονα όμως οφείλουμε να θέσουμε τα δύσκολα ερωτήματα με κυρίαρχο ένα: πώς «ο υπό εκμετάλλευση βρίσκει την ευτυχία στην εκμετάλλευση», δηλαδή πώς η κατά Γκράμσι ηγεμονία φαίνεται να περνάει στη Δεξιά και μάλιστα στην αυταρχική νεοφιλελεύθερη εκδοχή της.

Οσο πιο γρήγορα φωτιστούν οι αιτίες αυτής της ήττας, τόσο πιο γρήγορη θα είναι η θεραπεία τους, η ανάταξη του προοδευτικού χώρου και τόσο πιο εναργώς θα αποκαλυφθούν διαδρομές εξόδου από μια κρίση που απειλεί όχι μόνο την Αριστερά, αλλά την ίδια την καχεκτική δημοκρατία μας. Οι εκλογές πλησιάζουν και η μάχη είναι μπροστά. Το ρολόι της χώρας χτυπάει μεσάνυχτα.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: