23.3.23

Η ξεδιάντροπη υποκρισία και τα ψέματα με το τσουβάλι...


Η κοινή γνώμη περιμένει ακόμα να μάθει πώς ένας άνθρωπος εντελώς ανεκπαίδευτος και σε αδυναμία να ασκήσει τα βασικά καθήκοντα ενός σταθμάρχη... βρέθηκε να χαράσσει πορείες τρένων στη Λάρισα. Το ερώτημα είναι πολύ σοβαρό για την κυβέρνηση, γιατί όλα δείχνουν ότι η συγκεκριμένη μετακίνηση σε μια τόσο ευαίσθητη θέση είναι αποτέλεσμα σκληρού και ισχυρότατου κομματικού ρουσφετιού. Για να τακτοποιηθεί το ρουσφέτι αυτό, παρακάμφθηκαν τα όρια ηλικίας, εκδόθηκαν φωτογραφικές Υπουργικές Αποφάσεις, αγνοήθηκαν η ανεπαρκής εκπαίδευση και η απουσία οποιασδήποτε εμπειρίας.

Οι «διαχρονικές παθογένειες» φταίνε για τον σταθμάρχη
Αλλά στην τηλεοπτική του συνέντευξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είπε τίποτα για όλα αυτά - για την ακρίβεια δεν ρωτήθηκε καν. Προτίμησε να μας αφηγηθεί την ανελέητη σύγκρουσή του με το κομματικό κράτος, λες και την ευθύνη για το ποιος πάταγε τα κουμπιά στη Λάρισα την έχει το κομματικό κράτος κάποιου άλλου. Κάποιου άλλου το κομματικό κράτος φύτεψε εκεί τον συγκεκριμένο άνθρωπο γιατί του «γυάλισε» η θέση και του εξασφάλιζε καλύτερη σύνταξη. Και φταίει -κατά τον Κ. Μητσοτάκη πάντοτε- και ο ωχαδερφισμός των άλλων υπαλλήλων, που τον άφησαν εκεί μόνο του, ενώ ήταν προφανέστατο ότι ήταν ανίδεος. Μόνο αυτοί που κίνησαν γη και ουρανό για να τακτοποιήσουν τον ανίδεο στη συγκεκριμένη οργανική θέση δεν φταίνε. Αυτό επισήμανε ο Κ. Μητσοτάκης με το ύφος του πιο ανεύθυνου και αθώου παρατηρητή των εξελίξεων. Και ο Σταύρος Θεοδωράκης κουνούσε επιδοκιμαστικά το κεφάλι του.

Τώρα, μετά το δυστύχημα, άκουσε καμπανάκια
Είπε επίσης ο Κ. Μητσοτάκης ότι οι εργαζόμενοι και η Ρυθμιστική Αρχή των Σιδηροδρόμων και όλοι θυμήθηκαν να χτυπήσουν καμπανάκι μετά το δυστύχημα. Αλήθεια τώρα; Η παραίτηση του υπεύθυνου εκτέλεσης των έργων τον Απρίλιο του 2022 δεν ήταν καμπανάκι; Τα επανειλημμένα εξώδικα και οι προειδοποιητικές ανακοινώσεις των εργαζομένων στον οργανισμό δεν ήταν καμπανάκι; Τα δεκάδες ατυχήματα στο δίκτυο την περίοδο 2019-2023 δεν ήταν καμπανάκι; Φυσικά και ήταν. Αλλά είναι πιο εύκολο να τα φορτώσεις στις «διαχρονικές παθογένειες». Ειδικά όταν συστηματικά, από τότε που υπάρχεις, ταυτίζεις τις «διαχρονικές παθογένειες» με τους πολιτικούς σου αντιπάλους. Εντάξει, άφησε ο Μητσοτάκης ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχει και η δική του κυβέρνηση κάποιες ευθύνες. Δεν τις ανέλαβε ούτε μίλησε συγκεκριμένα γι’ αυτές, είπε όμως ότι αν υπάρχουν, θα τις χρεώσει ο κόσμος στις ερχόμενες εκλογές. Και επισημαίνοντας με νόημα ότι παραμένει πρώτος στις δημοσκοπήσεις, έκλεισε οριστικά το θέμα της ανάληψης των ευθυνών.

Η ευαισθησία για την περίφημη σύμβαση 717
Δεν μπορεί να ησυχάσει, είπε ο πρωθυπουργός, που η κυβέρνησή του δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει την περίφημη σύμβαση 717, ώστε να εγκατασταθούν τα συστήματα ασφαλείας που θα απέτρεπαν το δυστύχημα. Δεν μπορεί να ησυχάσει, αλλά μπορεί συστηματικά να φορτώνει τις καθυστερήσεις στους προηγούμενους, μαγειρεύοντας τα ποσοστά ολοκλήρωσης του έργου που ισχυρίζεται πως παρέλαβε. Δεν μπορεί να ησυχάσει, αλλά δεν λέει τίποτα για τη συμπληρωματική σύμβαση που θα επέτρεπε την ολοκλήρωση του έργου στα τέλη του 2020 και την οποία η δική του κυβέρνηση κράτησε στον πάγο και υπέγραψε -αυτούσια- το 2021. Δεν μπορεί να ησυχάσει, αλλά αγνοεί τον υπεύθυνο υλοποίησης της εν λόγω σύμβασης, που επίσης δεν μπορούσε να ησυχάσει και παραιτήθηκε το 2022 καταγγέλλοντας παραβάσεις, παρεκκλίσεις, παρατυπίες και δραματικές καθυστερήσεις στο έργο. Δεν μπορεί να ησυχάσει, αλλά επιμένει να βαφτίζει «τηλεδιοίκηση» ένα σύστημα επιτήρησης λίγων χιλιομέτρων στον σταθμό της Λάρισας, ώστε να προσπεράσει το γεγονός ότι η πραγματική τηλεδιοίκηση, που θα μπορούσε να αποτρέψει τις επιπτώσεις του ανθρώπινου λάθους, τέθηκε εκτός λειτουργίας το 2019 και κανείς δεν ασχολήθηκε με την αποκατάστασή της. Δεν μπορεί να ησυχάσει που δεν ολοκληρώθηκε το έργο, αλλά την ημέρα του δυστυχήματος προγραμμάτιζε να το εγκαινιάσει. Μάλιστα.

Ύβρις με άψογη τηλεοπτική σκηνοθεσία
Ανέφερε και άλλα ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του. Για το πρωτοφανές πολιτικό φιλότιμο που επέδειξε ο Κ. Αχ. Καραμανλής παραιτούμενος για δύο μήνες, για την αδυναμία του Δημοσίου να προσελκύσει golden boys σε επιχειρήσεις όπως ο ΟΣΕ, ώστε να αντιμετωπιστούν οι διαχρονικές παθογένειες τις οποίες ο ίδιος πολεμάει αδιάλλακτα.

Και όλα αυτά σε μια άψογη τηλεοπτική σκηνοθεσία, με τα είδωλα να αντανακλούν στο πιάνο, με πεντακάμερο και βαν, με τις σκιές να παίζουν στο δάπεδο του Μαξίμου, ώστε να αναδειχθούν η αισθητική, η άνεση και η ανθρωπιά του πρωθυπουργού μας. Λίγη περισσότερη ντροπή δεν θα έβλαπτε.

Το πιο εξοργιστικό όμως ήταν η επιστράτευση επιζώντων του δυστυχήματος για να σταλεί το μήνυμα ότι συνομιλούν μαζί του, ότι τον εμπιστεύονται και ότι δεν υπάρχει οργή προς το πρόσωπό του. Αυτό ήταν κανονικό και απροκάλυπτο ξέπλυμα. Και συνιστά, το λιγότερο, ύβρι του πρωθυπουργού και των επικοινωνιολόγων του απέναντι στα θύματα του δυστυχήματος και στις οικογένειές τους.

Ας σημειωθεί ότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να εκφράσει την πικρία του για τον Αλέξη Τσίπρα, που «επιχειρεί να πολιτικοποιήσει μια μεγάλη στιγμή εθνικής τραγωδίας». Ο Μητσοτάκης. Που ούρλιαζε μέσα στη Βουλή «Να τος, να τος ο Τσίπρας ο σκαφάτος» και έπαιξε τα ρέστα του στο Μάτι για να πάρει τις εκλογές. Επιστρατεύοντας, τότε, μέχρι και γελοιογράφους πλήρους απασχόλησης για να διατηρούν τοξικό το κλίμα σε καθημερινή βάση. Αυτός ο Μητσοτάκης, μάλιστα. Ξεδιάντροπη υποκρισία και ψέματα με το τσουβάλι...

Aγγελος Τσέκερης

Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: