24.3.23

Στρίβειν διά των εκλογών...


Δημήτρης Ψαρράς

Είναι δεδομένο ότι στο σημερινό πολιτικό σύστημα της χώρας ο ορισμός της ημέρας των βουλευτικών εκλογών ανήκει στις άτυπες προνομίες του πρωθυπουργού. Αρκετοί πρωθυπουργοί επέσπευσαν τη διεξαγωγή τους, επικαλούμενοι το... άρθρο 41 παρ. 2 του Συντάγματος, «πρoκειμένoυ να αντιμετωπιστεί εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας».

Από την περίοδο της Μεταπολίτευσης, έχει κατ’ επανάληψη γίνει χρήση αυτού του άρθρου, με εμφανώς καταχρηστικό τρόπο, αλλά δεν διαμαρτύρεται κανείς, εφόσον η σχετική πρωτοβουλία έχει προέλθει από όλες τις πτέρυγες της Βουλής. Αυτό όμως που διέπραξε ο κ. Μητσοτάκης με τον ορισμό των προσεχών εκλογών δεν έχει προηγούμενο. Η χώρα βρίσκεται σε πολύμηνη προεκλογική περίοδο, την οποία έχει ο ίδιος σκόπιμα προκαλέσει, και ακόμα και σήμερα δεν γνωρίζουμε παρά μόνο τον μήνα διεξαγωγής της αναμέτρησης.

Ηδη, εδώ και δυο χρόνια, ο πρωθυπουργός δήλωνε ότι «η κλεψύδρα κάθε κυβέρνησης αρχίζει και γυρνάει ανάποδα από την ημέρα της εκλογής της» (16.6.2021), ενώ επαναλάμβανε κάθε τόσο ότι «μην κοροϊδευόμαστε, το κοινοβουλευτικό σύστημα δίνει αυτή τη δυνατότητα στον πρωθυπουργό, να επιλέξει τον χρόνο των εκλογών» (12.2.2022). Αλλά από πέρσι άφηνε να εννοηθεί ότι εξαρτάται από την αντιπολίτευση η ολοκλήρωση της τετραετίας, απειλώντας τους πολιτικούς του αντιπάλους να κάτσουν καλά (21.6.2022), και πιο πρόσφατα δήλωνε σιβυλλικά ότι «θα έχουμε εκλογές την άνοιξη ή στις αρχές του καλοκαιριού του 2023» (22.9.2022).

Πώς, λοιπόν, αποφάσισε να αναφέρει τον Μάιο ως εκλογικό μήνα; Μα ήταν ο μόνος τρόπος να στρέψει το ενδιαφέρον των πολιτών που παρακολούθησαν την πρώτη του συνέντευξη μετά την τραγωδία των Τεμπών σε ένα άσχετο ζήτημα. Μάλιστα, το ομολόγησε ο ίδιος, όταν πίστωσε τον συνομιλητή του ότι δήθεν του «εκμαίευσε» την «είδηση» για τις εκλογές. Γιατί άλλη «είδηση» για το έγκλημα των Τεμπών δεν είχε ο ίδιος να πει, αλλά ούτε και ο συνομιλητής του είχε την πρόθεση να του «εκμαιεύσει». Το αποτέλεσμα ήταν ότι εκτέθηκαν ανεπανόρθωτα κι οι δύο...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: