23.3.23

Ακόμη δύο τεκμήρια συγκάλυψης...


Τίποτα δεν μπορεί να ξεπεράσει την τραγικότητα του ίδιου του δυστυχήματος στα Τέμπη, που βύθισε στο πένθος δεκάδες οικογένειες και ξεσήκωσε όλη την ελληνική κοινωνία, σε μια αφύπνιση που ελπίζουμε ότι θα αποδειχθεί καθαρτήρια και απελευθερωτική.

Ωστόσο, τραγική αποδεικνύεται και η ίδια η διαχείριση της τραγωδίας από την... κυβέρνηση Μητσοτάκη, που μόνο μετά την κατακραυγή ανέλαβε -καθυστερημένα, απρόθυμα και ρητορικά- μέρος της ευθύνης. Αλλά επί της ουσίας έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου συγκάλυψης και επικοινωνιακής θεραπείας της ζημιάς της.

Αυτό δεν αφορά μόνο τις αστραφτερές, κακά σκηνοθετημένες και άτεχνα μονταρισμένες συνεντεύξεις του πρωθυπουργού. Αφορά, πολύ περισσότερο, την έρευνα για την τραγωδία, από την οποία οι χαροκαμένες οικογένειες περιμένουν δικαίωση, και την επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου με ασφάλεια.

Και στα δύο κρίσιμα ζητήματα από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση μπέρδεψε... τα μπούτια της: διόρισε επιτροπή διερεύνησης του δυστυχήματος με επικεφαλής πρώην επικεφαλής του ΟΣΕ, ο οποίος σε ελάχιστες ώρες παραιτήθηκε, αναγνωρίζοντας το ασυμβίβαστο της τοποθέτησης.

Απέφυγε την εμπλοκή των ευρωπαϊκών θεσμών και ειδικά του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων στην έρευνα για το δυστύχημα, παρά τη διακριτική αλλά σαφή προσφορά τους. Αλλά μόλις προχθές, ο υπουργός «έκτακτης ανάγκης» Γ. Γεραπετρίτης αναγκάστηκε σχεδόν να εκλιπαρήσει για την ευρωπαϊκή συνδρομή, στις Βρυξέλλες.

Ούτε μια στιγμή πάντως παραιτήθηκε η κυβέρνηση από τη βασική της πρόθεση: αυτή της συγκάλυψης των πολιτικών -και όχι μόνο- ευθυνών της και της εξάντλησης του «αναθέματος» στον σταθμάρχη της Λάρισας.

Η «Εφ.Συν.» αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση έχει αναθέσει την έρευνα της τραγωδίας και την ανάταξη των σιδηροδρόμων σε πρόσωπα που πιθανότατα είναι μέρος του προβλήματος.

Ο μεν επικεφαλής της επιτροπής διερεύνησης της τραγωδίας ήταν, μέχρι τις παραμονές της, αμειβόμενος σύμβουλος του ΟΣΕ, και μάλιστα για το σύστημα τηλεδιοίκησης-φάντασμα, η απουσία του οποίου θέρισε ζωές. Ο δε επικεφαλής «εκτάκτου ανάγκης» στον ΟΣΕ, που, υποτίθεται, θα τον οδηγήσει σε ασφαλή επανεκκίνηση, ήταν κι αυτός αμειβόμενος «προμηθευτής» υπηρεσιών του.

Η κυβέρνηση μπορεί να θεωρεί το πιο φυσιολογικό πράγμα οι άμεσα και έμμεσα ελεγχόμενοι για ένα έγκλημα να είναι και ελεγκτές του. Η ελληνική κοινωνία έχει ωστόσο την ευκαιρία να της αποδείξει ότι είναι ασυμβίβαστη με τα ασυμβίβαστα...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: