24.3.23

Από τον Πινόκιο στον Πινοτσέτ...


Αγαπητοί αναγνώστες, ζαλίζομαι. Ζαλίζομαι και δεν μπορώ να συνέλθω, δυο μέρες τώρα επειδή προσπάθησα να παρακολουθήσω τα στροφιλίκια που έπαιρνε ο πολυχρονεμένος πρωθυπουργός μας μέσα στο τηλεοπτικό πλυντήριο του Σταύρου Μαστορ…, εεε, συγγνώμη, Θεοδωράκη.

Μόλις ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα επείγουσας λεύκανσης, πλύση, στέγνωμα, στίψιμο, στους 108 βαθμούς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βγήκε από... τον κάδο φουντωτός σαν τσαλαπετεινός, πεντακάθαρος με κολάρο λευκότερο λευκό, όπως μόνο η τηλεόραση μπορεί να το δείξει. Και λάνσαρε το καινούριο αμερικανόπνευστο σλόγκαν, με το οποίο θα πορευτεί η κυβέρνηση εν όψει των εκλογών του Μαΐου: «Ευδοκία, βάλε πλάτη».

Ναι, αυτό είναι το σύνθημα που επέλεξαν ο πρωθυπουργός και οι επικοινωνιολόγοι του για να μετατρέψουν το έγκλημα των Τεμπών σε ευκαιρία εκλογικής ανασύνταξης. Ευδοκία, βάλε πλάτη. Η Ευδοκία είναι μία κοπέλα που επέζησε από το τρένο της μεγάλης σφαγής και εξομολογήθηκε στον Μητσοτάκη ότι πλέον φοβάται να ζήσει σε αυτή τη χώρα. «Πρέπει και εσύ να βάλεις πλάτη», απάντησε ο αρχιερέας της αναισθησίας.

Nα βάλουν πλάτη τα θύματα, για να επιβιώσει το διαλυμένο επιτελικό κράτος που τα έστειλε στον τάφο! Πού θα τελειώσει αυτή η χυδαιότητα; Μέχρι πότε θα ανεχθούμε τη δύσοσμη παράταξη που κάνει καριέρα χορεύοντας πάνω σε φέρετρα; Τι άλλο πρέπει να συμβεί για να την κλειδώσουμε στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας;

Ευτυχώς για όλους και κυρίως για τον ίδιο, ο Μητσοτάκης δεν τολμάει να εμφανιστεί στο κατώφλι των συγγενών για να τα ξεφουρνίσει αυτά τα χυδαία εμέσματα, ούτε φυσικά να πάει στο σπίτι του σταθμάρχη και να τον αποκαλέσει ευθέως «δολοφόνο». Εφ’ όσον το πράξει, θα είναι τυχερός αν γλιτώσει μόνο με πτύελα.

Στην καλύτερη περίπτωση, θα πέσει σε ευγενή και θα ακούσει κατάμουτρα αυτά που έγραψε στο Twitter o επιστήμονας Βαγγέλης Βλάχος, ο οποίος έχασε στα Τέμπη τον αδελφό του, Βάιο: «Αντί να φορτώσει την κατάσταση στις πλάτες του, σηκώνει τις πλάτες του, χορεύει πάνω στις πλάτες των θυμάτων και ζητά από τα θύματα να βάλουν πλάτη. Ελπίζω ότι η κοινωνία θα του γυρίσει την πλάτη και θα τον βάλει με την πλάτη στον τοίχο, όσες πλάτες και να έχει».

Ο Μιθριδάτης περιέγραψε τους προχθεσινούς «Πρωταγωνιστές» πολλούς μήνες πριν γεννηθεί η πολύκροτη εκπομπή. Και την περιέγραψε, στο επικό Για Να Μην Τα Χρωστάω πολύ πιο καίρια από οτιδήποτε θα μπορούσα εγώ να εμπνευστώ:

«Ο ηγέτης μας στο σετ, για συνέντα τετ-α-τετ.
Ρωτάει ο Πινόκιο, απαντά ο Πινοτσέτ.
Μηχανορραφία η δημοσιογραφία.
Του καθεστώτος φτιάχνεται η αγιογραφία».

Εάν πιστέψουμε τις μετρήσεις της Nielsen, οι τηλεθεατές γύρισαν την πλάτη στον Μητσοτάκη και άλλαξαν κανάλι στεγνά, μόλις είδαν να στήνεται στον Alpha το σκηνικό της αγιογράφησης, παρά την ισχυρή (ασφαλώς εσκεμμένη) πάσα τηλεθέασης που έλαβαν οι «Πρωταγωνιστές» από τον «Σασμό». Ειδικά το δυναμικό κοινό προτίμησε τα ριάλιτι και τα σήριαλ, αν και θα ήταν μάλλον προτιμότερο να δει τους «Πρωταγωνιστές» και να μοιραστεί την οργή όσων άντεξαν να παρακολουθήσουν το πλυντήριο μέχρι τέλους.

Όπως φαίνεται από την έρευνα τις εταιρίας, οι τηλεθεατές έδειξαν σαφή προτίμηση στο Survivor (17,9% – 18% στο δυναμικό κοινό), το Masterchef (11,5%, 16,6% στο δυναμικό κοινό), το Μαύρο Ρόδο (15,4%, 11,5% στο δυναμικό κοινό), τους Παγιδευμένους (12%, 11,7% στο δυναμικό κοινό) και το The 2Night Show (10,6%, 11,5% στο δυναμικό κοινό).

Προσωπικά προτιμώ να βγάλω τα μάτια μου με πιρούνι, παρά να παρακολουθήσω το σκουπιδαριό των ριάλιτι. Στην τηλεαποχαύνωση ποντάρει η κυβέρνηση που μας πίνει το αίμα και όχι στην ενημέρωση. Μήπως όμως υπάρχει κανονική δημοσιογραφία στην ελληνική τηλεόραση; Ο δικός μου δέκτης παραμένει σβηστός από τις πρώτες μέρες της «μεταπολίτευσης» Μητσοτάκη.

Όταν είδα μετεκλογικά να καταργούνται μονοκοπανιά όλες ανεξαιρέτως οι ενημερωτικές εκπομπές, από τη δημόσια και την ιδιωτική τηλεόραση, κατάλαβα τι έρχεται και πέταξα την τηλεόραση από το μπαλκόνι. Εγώ, που δεν άντεχα ούτε πεντάλεπτο χωρίς δελτία ειδήσεων και πολιτικές συζητήσεις! Όχι, δεν το μετάνιωσα ούτε για μια στιγμή.

«Το brand Μητσοτάκης, δεν είναι φτιαγμένο για να αρέσει σε εσάς ή σε εμένα», επισημαίνει μέσω Twitter ο ψύχραιμος Μάρκος Βογιατζόγλου, δημοσιογράφος στην Αυγή. «Είναι μετρημένο, κομμένο και ραμμένο, πολύ προσεκτικά, για να αρέσει σε ένα συγκεκριμένο 1/3 της κοινωνίας, το οποίο (σωστά) οι επικοινωνιολόγοι έκριναν ότι αρκεί για να φέρει εκλογικές νίκες.

Είναι σίγουρο πως οι “άνθρωποι του προέδρου” μέτρησαν και ανέλυσαν πολύ προσεκτικά τα κοινά τους για να καταλήξουν σε συγκεκριμένες προτάσεις. Η δουλειά τους είναι μνημείο επαγγελματισμού, δεδομένου του πόσο “φτωχό” (επικοινωνιακά) ήταν το αρχικό υλικό. Δεν αρκεί όμως ένα σωστό σχέδιο. Ούτε η εξαγορασμένη δουλοπρέπεια των ΜΜΕ. Πρέπει να το υπηρετήσει σωστά ο ίδιος ο φορέας του brand.

Ένα μόνο πρόβλημα υπάρχει. Οι σύμβουλοι έχουν υποτιμήσει πόσο πολύ μισείται ο Μητσοτάκης, στα υπόλοιπα 2/3 της ελληνικής κοινωνίας που δεν χωράνε στα “προνομιακά κοινά” τους. Καθώς το επιτελείο του Μητσοτάκη δίνει υπερβολική έμφαση στα data, δεν “έπιασε” εγκαίρως, ή αδιαφόρησε για την οξύτητα του αρνητικού συναισθήματος. Για τον “ποιοτικό” χαρακτήρα του αντι-μητσοτακισμού, δηλαδή.

Όταν το συναίσθημα φτάνει σε παροξυστικά peaks, όπως τις προηγούμενες εβδομάδες, με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να βρίζουν εν χορώ και σε ζωντανή μετάδοση τον πρωθυπουργό, οι “υγειονομικές ζώνες” γύρω από τα προνομιακά κοινά καταρρέουν: Ο βασιλιάς, αίφνης, είναι γυμνός»...

Νίκος Παπαδογιάννης

koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: