23.3.23

Ακρίβεια: Απαγορευτικά η θέρμανση, το κρέας...


Εκθέτει την κυβέρνηση Μητσοτάκη η πρόσφατη έρευνα της ΓΣΕΕ που «ξεδιπλώνει» με στοιχεία την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει... εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά, που αδυνατούν να ανταποκριθούν στην κάλυψη βασικών αναγκών, την ώρα που η ΝΔ «πανηγυρίζει» για την εφαρμογή ημιμέτρων τύπου… «καλαθιών» και «pass».

Η άποψη δε των πολιτών για τα «καλάθια» είναι χαρακτηριστική, καθώς η πλειοψηφία εκφράστηκε αρνητικά στην έρευνα της ΓΣΕΕ (83%) για το εάν πραγματοποιεί αγορές με την κυβερνητική προσφορά. Μάλιστα, το 71% θεωρεί ότι τα κυβερνητικά ημίμετρα δεν συμβάλλουν στο ελάχιστο στη μείωση του κόστους τροφίμων. Σχεδόν όλοι οι καταναλωτές επιθυμούν να αγοράζουν προϊόντα απ’ ευ­θείας από τους παραγωγούς χωρίς τη μεσολάβηση μεσαζόντων (91,5%).

Παράλληλα, οι πολίτες θέτουν ως πρωταρχική ανάγκη την κάλυψη του κόστους τροφίμων (73,2%), με την κάλυψη του κόστους ιατρικής περίθαλψης (59,8%), της θέρμανσης (54,3%) και του ενοικίου (53,9%) να ακολουθούν. Ελέω κόστους, οι καταναλωτές χαρακτήρισαν «καθόλου / μέτρια σημαντικές» παραμέτρους όπως η ψυχαγωγία (77,4%), η ένδυση (76,1%) και η η προσωπική φροντίδα (70,2%).

Θέρμανση
Συγκεκριμένα, το 86,8% των καταναλωτών μείωσε το ποσοστό θέρμανσης της κατοικίας τους, ενώ πάνω από το 80% επιλέγει να φορά περισσότερα ρούχα, από το να ανάψει τα καλοριφέρ για να αποφύγει το κόστος. Παράλληλα, το 91,3% χαμηλώνει ή κλείνει τη θέρμανση τις νυχτερινές ώρες.

Διατροφή
Επτά στους δέκα πολίτες σημειώνουν ότι επιλέγουν την αγορά τροφίμων βάσει προσφορών και τιμών. Το 41,3% δηλώνει ότι μπορεί να καταναλώνει κρέας μόλις μία φορά την εβδομάδα. Το 52,3% καταναλώνει ψάρι στο ίδιο χρονικό διάστημα και το 55,9% πουλερικά.

Χρήση νερού
Το 73,5% των πολιτών προτιμά το γρήγορο ντους, ενώ το 40% μείωσε τις φορές που κάνει μπάνιο.

Μαγείρεμα
Το 74,4% δηλώνει ότι αποφεύγει τη χρήση του φούρνου, ενώ το 75% έχει αποφεύγει το καθημερινό μαγείρεμα.

Αναψυχή
Περίπου το 60% των καταναλωτών αδυνατεί να απολαύσει έστω και μία εβδομάδα διακοπών. Το 56,2% απέχει από δραστηριότητες αναψυχής τουλάχιστον εδώ και μία τριετία, ενώ 3 στους 10 έχουν να πάνε διακοπές πολλά χρόνια. Το 27,8% μπόρεσε να κάνει διακοπές για μία εβδομάδα σε διάστημα μικρότερο των τριών ετών.

Καθαριότητα
Το 73,7% έχει μειώσει τις φορές που σιδερώνει τα ρούχα, ενώ το 79,4% επιλέγει το πλύσιμο πιάτων στο χέρι για την αποφυγή χρήσης πλυντηρίου. Παράλληλα, το 94,6% των καταναλωτών προτιμά την απλώστρα από το στεγνωτήριο.

Εργασίες συντήρησης
Σχεδόν 6 στους 10 πολίτες (59,9%) δηλώνει ότι η τελευταία φορά που προχώρησε σε εργασίες συντήρησης της κατοικίας ήταν τα τελευταία τρία ή πέντε χρόνια. Μόλις το 4,8% προχωρά σε τακτικές εργασίες συντήρησης...

documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: