20.3.23

Το μόνο μέσο ενημέρωσης που δεν είναι χυλός...


Ενδιαφέροντα λόγια και αλήθειες ακούστηκαν στη δημοσιογραφική συζήτηση το μεσημέρι του Σαββάτου στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών από τον Παναγιώτη Σιάνη (φιλοξενούμενος), σύμβουλο έκδοσης της Απογευματινής με την οποία, όπως ανέφερε, επανήλθε στην ημερήσια έντυπη δημοσιογραφία μετά... από πέντε χρόνια. 
 
Ο Σιάνης για να δώσει την εικόνα τού πώς βλέπουν οι νέες γενιές τον Τύπο, ανέφερε χαριτολογώντας κάτι που του περιέγραψε η κόρη του από επεισόδιο τού Ρουκ Ζουκ. 

Η ζητούμενη λέξη ήταν «εφημερίδα» και ο παίκτης που προσπάθησε να βοηθήσει τον συμπαίκτη του για να βρει τη λέξη, την περιέγραψε ως «τη διαβάζουν οι παλιοί, οι γέροι»! Ο ίδιος είπε ότι η εφημερίδα αποτελεί το μοναδικό μέσον ενημέρωσης που δεν είναι χυλός, με λίγο από το ένα, λίγο από το άλλο.

Από το αμιγώς δημοσιογραφικό κομμάτι της συζήτησης (γιατί υπήρξε και πολιτικό αλλά και... μαγειρικό) προέκυψαν μεταξύ άλλων τα εξής, τα οποία μεταφέρουμε από μνήμης, χωρίς σημειώσεις, γράφοντας αρκετές ώρες μετά την εκπομπή –άρα με μικρές αποκλίσεις από τις ακριβείς αναφορές: 

** Οι νέοι δημοσιογράφοι θα πρέπει (και όσο η αγορά το επιτρέπει) να δουλέψουν σε εφημερίδα για να μάθουν καλύτερα τη δημοσιογραφία.

** Η εφημερίδα βοηθάει τον αναγνώστη να πειθαρχήσει τη σκέψη του και να έχει έγκυρη ενημέρωση. 

** Στην εφημερίδα ο δημοσιογράφος δεν βιάζεται να ανεβάσει το θέμα όπως γίνεται με τα σάιτ. Έχει χρόνο να το ψάξει, να το αναλύσει. 

** Στην εφημερίδα υπάρχει ο περιορισμός του χώρου, πρέπει λόγου χάρη να γράψεις 200 λέξεις, ενώ στη ιστοσελίδα πας στις χίλιες λέξεις και «γίνεται ένας χυλός».

** Τα σάιτ δεν έχουν ιεράρχηση. Μπορεί για ένα διάστημα να έχουν ψηλά, έστω για λίγο, έναν παίκτη ριάλιτι και αργότερα, στην ίδια θέση, ένα θέμα με βαρύτητα. 

** Η οικονομική κρίση διέλυσε το τοπίο στα Μέσα ενημέρωσης. Για παράδειγμα φτάσαμε στο σημείο πολλά Μέσα να μην έχουν διαπιστευμένο συντάκτη στο υπουργείο Μεταφορών και έτσι με την τραγωδία των Τεμπών δεν υπήρχαν σε πολλές περιπτώσεις καλά ενημερωμένοι δημοσιογράφοι για να προσεγγίσουν καλύτερα το θέμα...

harddog-sport.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: