24.3.23

Σε διασταυρούμενα πυρά...


Στον απόηχο της συνέντευξης του κ. Νίκου Ανδρουλάκη στην ΕΡΤ, οι συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι με την... τοποθέτησή του ξεκαθάρισε το τοπίο και απάντησε στα ερωτήματα και στις ασάφειες που πιθανόν κάποιοι εντόπιζαν σε παλαιότερες τοποθετήσεις του.

Την εκτίμηση αυτή δείχνουν να μη συμμερίζονται πολλοί: από τα δύο μεγάλα κόμματα, που αντέδρασαν εκλαμβάνοντας μάλλον ως παράδοξα όσα ειπώθηκαν, ειδικά για το θέμα του επόμενου πρωθυπουργού, μέχρι και στελέχη του ίδιου του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος, που εμφανίστηκε να διαφωνεί με τη στρατηγική που ο κ. Ανδρουλάκης έχει υιοθετήσει.

Ισως μια δεύτερη εκτίμηση συνεργατών του κ. Ανδρουλάκη, ότι «ο πόλεμος ξεκινάει, θα πολεμήσουμε», αντικατοπτρίζει καλύτερα το περιβάλλον που διαμορφώνεται τόσο σε σχέση με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις όσο και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, όπως φάνηκε από την αντίδραση του Ανδρέα Λοβέρδου:

«Οταν πάμε σε εκλογές και απορρίπτουμε πρόσωπα, πρέπει και να προτείνουμε πρόσωπα, για να έχουν ξεκάθαρη εικόνα οι πολίτες», είπε ο κ. Λοβέρδος (ΣΚΑΪ). Και κατέστησε σαφές ότι δεν συμφωνεί με την επιμονή του κ. Ανδρουλάκη στην απόρριψη των κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα και στον ορισμό τρίτου προσώπου για πρωθυπουργό: «Το ΠΑΣΟΚ έχει αρχηγό, άρα όποιος το ψηφίζει, το ψηφίζει για να είναι αυτός ηγέτης της χώρας», πρόσθεσε.

Από τη Χαριλάου Τρικούπη δεν άφησαν αναπάντητα τα «καρφιά» Λοβέρδου. «Είναι πολιτικά παράδοξο ο Ανδρέας Λοβέρδος να έχει κοινές αγωνίες με τον Γιάννη Οικονόμου και τον Ακη Σκέρτσο», σχολίαζαν συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Οι ίδιοι επιμένουν ότι οι προϋποθέσεις που έθεσε ο κ. Ανδρουλάκης –κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή με αξιοποίηση πολιτικών προσώπων πλην των κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα, ισχυρό διψήφιο ποσοστό για το ΠΑΣΟΚ και προγραμματική σύγκλιση– ξεκαθαρίζουν απόλυτα το τοπίο.

Ολοι οι υπόλοιποι δείχνουν να εκτιμούν ότι, αντιθέτως, οι όροι του κ. Ανδρουλάκη δυσκολεύουν οποιαδήποτε συζήτηση για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Κατ’ αρχάς το θέμα του πρωθυπουργού, όπου ούτε ο κ. Μητσοτάκης ούτε ο κ. Τσίπρας εμφανίζονται διατεθειμένοι να υποχωρήσουν εφόσον κερδίσουν τις εκλογές.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου χαρακτήρισε την πρόταση Ανδρουλάκη «εκτός από θεσμική ασέβεια, και πολιτικά εξωφρενική» και πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ λέει «ψηφίστε με και πρωθυπουργός της χώρας θα είναι ο άγνωστος Χ».

Στην ίδια γραμμή κύματος κινείται και ο ΣΥΡΙΖΑ και είναι ενδεικτική η δήλωση του Γιώργου Κατρούγκαλου ότι «τον πρωθυπουργό τον εκλέγει ο λαός και όχι τρίτος. Δεν μπορούμε να έχουμε ξανά Παπαδήμο». H κ. Πόπη Τσαπανίδου δήλωσε από την πλευρά της ότι η ουσιαστική κουβέντα για τις συνεργασίες θα γίνει μετά τις εκλογές, όταν θα έχει μιλήσει ο λαός...

Δώρα Αντωνίου

Η Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: