22.3.23

Επικίνδυνα χημικά από την αστυνομία στις διαδηλώσεις...


Ένωση Ελλήνων Χημικών κατατάσσει τις ουσίες που υπάρχουν στα δακρυγόνα στα χημικά όπλα και προειδοποιεί για τις σοβαρές συνέπειες που μπορεί να έχει η χρήση τους στη δημόσια υγεία. Ωστόσο, τα δακρυγόνα χρησιμοποιούνται αφειδώς και πολύ συχνά ανεξέλεγκτα, όπως συνέβη και στις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών. 

Στις... 7 Μαρτίου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, έδωσε εντολή για την άμεση διεξαγωγή έρευνας που αφορούσε τη δράση των αστυνομικών στη διάρκεια της πρώτης διαμαρτυρίας που έγινε για το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών, δύο 24ωρα νωρίτερα, δηλαδή στις 5 Μαρτίου. Η έρευνα διατάχθηκε εξαιτίας και των χημικών που «έπνιξαν» τους χιλιάδες ανθρώπους όλων των ηλικιών που διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας με αυτή την αφορμή.

Τις επόμενες ημέρες όχι μόνο δεν δόθηκε κάποια εξήγηση για την ανεξέλεγκτη χρήση τους αλλά δεν τέθηκε και κανένας φραγμός. Στις κινητοποιήσεις που ακολούθησαν με αποκορύφωμα την πρόσφατη πανελλαδική απεργία, η αναίτια βία των αστυνομικών δυνάμεων και η εκτεταμένη χρήση χημικών κατά πάντων, ακόμη και πολιτών που διαδήλωναν ειρηνικά, ήταν συντριπτική. 

Τα δακρυγόνα που είναι σε χρήση από τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας περιέχουν τη χημική ουσία CS, η οποία κατατάσσεται στα χημικά όπλα. Είναι όμως δέκα φορές δραστικότερη από αντίστοιχες ουσίες που εμπεριέχονταν σε δακρυγόνα του παρελθόντος.
Οι υποσχέσεις για κατάργηση
Αν και η ανακοίνωση Θεοδωρικάκου περιορίστηκε στη διερεύνηση της αστυνομικής καταστολής, υπήρξαν προκάτοχοί του που δεσμεύτηκαν για την κατάργηση των δακρυγόνων. Μάλιστα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, οι σχετικές εξαγγελίες πραγματοποιούνταν μετά από κάποιο ακραίο γεγονός καταστολής με τη χρήση χημικών που εξέθετε την εικόνα της εκάστοτε κυβέρνησης. 

Τον Δεκέμβριο του 2009 ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ανακοίνωσε την απαγόρευση χρήσης δακρυγόνων. Ήταν ένας χρόνος μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. H Αθήνα, μερικά 24ωρα πριν, είχε πνιγεί πάλι στα χημικά κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που έγιναν στη μνήμη του και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε μια συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά τις τριήμερες εκδηλώσεις, παραδέχθηκε ότι «τα χημικά βλάπτουν τη δημόσια υγεία και καταστρέφουν το περιβάλλον».

Το 2011 ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή για την καθολική απαγόρευση χημικών αερίων και άλλων όπλων εξαιρετικά επικίνδυνων για την ανθρωπότητα, χωρίς βέβαια να εισακουστεί από την τότε κυβέρνηση.

Για να διαβασετε ολοκληρο το κείμενο, πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: