24.3.23

Εμφύλιο στη Δικαιοσύνη έσπειρε το επιτελικό κράτος...


Αντα Ψαρρά
 
Mε ή χωρίς επιστολές παραιτούνται κατά σειρά από το Δ.Σ. της Εταιρείας Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία... και τις Ελευθερίες (ΕΕΔΛΔΕ) όλοι όσοι κλήθηκαν να αναπληρώσουν την εκλεγείσα στις αρχαιρεσίες-παρωδία πρώην πρόεδρο της ΕΕΔΛΔΕ, ε.τ. αρεοπαγίτη Διονυσία Μπιτζούνη, που παραιτήθηκε καταγγέλλοντας. Συμπτωματικά εκείνοι που παραιτούνται για λόγους αξιοπρέπειας και ευθιξίας υπήρξαν τα ιδρυτικά και πλέον δραστήρια μέλη της Εταιρείας.

Η ξαφνική «εισβολή» νέων μελών στις αρχαιρεσίες, η εγγραφή τους χωρίς να εκπληρώσουν τις ταμειακές υποχρεώσεις τους και οι προσβλητικές υποσχέσεις καταβολής τους από συγκεκριμένα πρόσωπα με αντάλλαγμα την ψήφο, οδήγησαν τους δικαστικούς λειτουργούς στον μονόδρομο της παραίτησης, όπως αναδείξαμε στα σχετικά δημοσιεύματα της «Εφ.Συν.» (21 και 22.3.2023). Ηδη, εκτός από την πρώην πρόεδρο Δ. Μπιτζούνη έχουν παραιτηθεί οι: Βασίλειος Μαρκής (ε.τ. αντεισαγγελέας Α.Π.), Αρετή Σκαφίδα (αντεισαγγελέας εφετών), Αρετή Γρηγορίου (πρόεδρος εφετών), Σοφία Καρυστηναίου (ε.τ. αρεοπαγίτης) και Γεώργιος Καφφές (ε.τ. εφέτης).

Τα όσα αδιανόητα συνέβησαν στις αρχαιρεσίες μιας δημοκρατικής ένωσης που μάχεται για το κράτος δικαίου και τις ελευθερίες και η «σάρωσή» της από νέα μέλη που δεν είχαν απολύτως καμία σχέση με τη δραστηριότητά της ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δ. Βερβεσός, σε μια αγανακτισμένη ανάρτησή του ζήτησε εξηγήσεις από την πρόεδρο της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Μ. Στενιώτη, που είναι και μέλος της Εταιρείας. Ολη η διαδικασία αυτή έχει κρατηθεί στο σκοτάδι από τα ΜΜΕ, παρά το γεγονός ότι οι δικαστικοί που παραιτήθηκαν όπως και τα πραγματικά μέλη της Εταιρείας ζητούν την ακύρωση των εκλογών-φιάσκο και την επανάληψή τους σύμφωνα με όσα προβλέπει το καταστατικό. Δυστυχώς, φαίνεται ότι ο άνεμος του επιτελικού κράτους της αυθαιρεσίας έχει σαρώσει ακόμα και τις ανεξάρτητες δικαστικές Ενώσεις, υπονομεύοντας τελικά και το κύρος της Δικαιοσύνης.

Στο μεταξύ, χθες δόθηκε επιστολή-απάντηση που υπογράφεται από τη νέα πρόεδρο της Εταιρείας, Μ. Παπαδημητρίου. Παραμένει βέβαια ως ερώτημα το πώς είναι δυνατόν να συγκροτήθηκε το Δ.Σ. και να εξέλεξε πρόεδρο τη στιγμή που αντί για 9μελές παραμένει –λόγω των παραιτήσεων– 8μελές. Στην επιστολή της η κ. Παπαδημητρίου αρνείται την οποιαδήποτε αντικαταστατική ενέργεια, σημειώνοντας ότι δεν υπήρξαν αρχικά αντιρρήσεις για τις νέες εγγραφές, ότι δεν δόθηκε καμία υπόσχεση κάλυψης συνδρομών και ότι όλα έγιναν σύννομα: «Ο ισχυρισμός για κατευθυνόμενη ψηφοφορία προσβάλλει τη νοημοσύνη και την αξιοπρέπεια των συμμετεχόντων Δικαστών, αφήνοντας ευθείες αιχμές για την προσωπική και λειτουργική τους ανεξαρτησία. Συμπερασματικά, οι Δικαστές, εν ενεργεία και αφυπηρετήσαντες, που είναι μέλη σωματείων με παράδοση και προσφορά στη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία, οφείλουν να θέτουν τα ζητήματα νομιμότητας στα αρμόδια όργανα, λαμβάνοντας υπόψη ότι έχουν διαμορφωθεί πρακτικές που δεν αντίκεινται στο καταστατικό και επιδιώκουν να διευρύνουν τη συμμετοχή Δικαστών προς όφελος των σκοπών της Εταιρείας. Οι ισχυρισμοί του παραιτηθέντος μέλους του Δ.Σ. δεν έχουν ουδεμία βάση [...]». Δεν υπάρχει ωστόσο στην επιστολή καμία εξήγηση για τις αθρόες παραιτήσεις, ούτε για τα συγκεκριμένα στοιχεία που παρατίθενται στις επιστολές.

Ζοφερή κατάσταση
Την ίδια ώρα, ο πρώην πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χ. Σεβαστίδης, με οξύτατη παρέμβασή του στο ιστολόγιο της μειοψηφίας του Δ.Σ. της ΕνΔΕ (antimolia.gr) και με τίτλο «Ως εδώ» περιγράφει τη ζοφερή αυτή κατάσταση που ντροπιάζει όχι μόνο την ιστορία της Ενωσης αλλά και το δικαστικό σώμα. Αναφέρεται μεταξύ άλλων διεξοδικά στην προσπάθεια απόκρυψης του σκανδάλου «δημιουργίας ομάδας μεταξύ της προέδρου της Ενωσης, Μ. Στενιώτη, με γραφείο συγκεκριμένου δικαστικού επιμελητή και με σκοπούς άδηλους» («Πίτα πολλαπλών συμβολισμών», «Εφ.Συν.» 16.2.2023).

Ολα τα ερωτήματα και τα ατράνταχτα στοιχεία παρέμειναν αναπάντητα από τον υπουργό Κ. Τσιάρα, ενώ, όπως αναφέρει ο κ. Σεβαστίδης, «αντί απάντησης δεχθήκαμε ένα απέραντο υβρεολόγιο από την ίδια την εμπλεκόμενη. Το σκάνδαλο αυτό είναι μεγάλο για να “κουκουλουλωθεί”, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλουν δημοσιογράφοι και Μέσα Ενημέρωσης φιλικά προσκείμενα στη συγκάλυψη και στον αποπροσανατολισμό. Ολοι αυτοί που υποκριτικά θρηνολογούν έχοντας κάνει σημαία την εύρυθμη λειτουργία της δικαιοσύνης και την ταχεία απονομή της».

Ο Χ. Σεβαστίδης στη συνέχεια αναφέρεται στο νέο σκάνδαλο με τις αρχαιρεσίες στην Εταιρεία Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες «με τους ίδιους πρωταγωνιστές σε ένα γκροτέσκο επεισόδιο του ίδιου θιάσου». Οπως γράφει, «απίστευτες καταγγελίες “φωτογραφίζουν” τον άνθρωπο που χειραγώγησε την εκλογική διαδικασία με μηνύματα και υποδείξεις για υπερψήφιση συγκεκριμένων προσώπων και ανάληψη από μέρους της του κόστους της ετήσιας συνδρομής [...] Παραιτούνται μέσα σε δύο ημέρες έξι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί (όλοι δηλαδή οι αναπληρωματικοί και ένας τακτικός) που επί χρόνια υπηρέτησαν με συνέπεια και με ήθος την Εταιρεία, αηδιασμένοι από το σκηνικό χειραγώγησης που στήθηκε. Η Εταιρεία διέρχεται τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της. Αίτημα καθολικό αυτή τη φορά πρέπει να είναι η εξυγίανση. Μόνο έτσι θα μπορέσει να αποκτήσει ουσία η κοινότοπη φράση του λαού πως “έχει εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη της χώρας του”. Ιδιαίτερα σε μια ιστορική περίοδο έντονης αμφισβήτησής της. Εμείς ως μέλη του Δ.Σ. πράττουμε το καθήκον μας όπως μας επιβάλλει η συνείδησή μας και η μέχρι σήμερα στάση ζωής. Δεν μπορούμε πλέον να πορευτούμε ως Δικαστές και Εισαγγελείς υποκρινόμενοι ότι τίποτα δεν συμβαίνει ή ευελπιστώντας ότι τέτοια σκάνδαλα θα περιπέσουν γρήγορα στη λήθη ή δεν θα λάβουν δημοσιότητα[...]».

Ολα δείχνουν ότι το ρήγμα στους κόλπους της Δικαιοσύνης επί επιτελικού κράτους έχει βαθύνει επικίνδυνα και το μέλλον προδιαγράφεται ζοφερό, με ό,τι κι αν αυτό σημαίνει για την ανεξαρτησία και αυτού του «πυλώνα» της δημοκρατίας...

H Eφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: