24.3.23

Ο Ανδρουλάκης, ο Λοβέρδος και μια παγίδα...


...που μπορεί να αποτελειώσει το ΠΑΣΟΚ…

Ας ξεκινήσουμε με ένα σουρεαλιστικό σενάριο. Το βράδυ των εκλογών, οι οποίες θα έχουν φέρει πρώτη τη ΝΔ, συναντώνται ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Ανδρουλάκης, προκειμένου να συναποφασίσουν για την κυβέρνηση συνεργασίας που θα σχηματίσουν.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάνει... την εξής λακωνική δήλωση: «Θα στηρίξουμε κυβέρνηση υπό τον κ. Μητσοτάκη με έναν όρο: το ΠΑΣΟΚ να ορίσει το νέο διοικητή της ΕΥΠ και τον υπουργό που θα την εποπτεύει, έτσι ώστε να μάθω επιτέλους γιατί με παρακολουθούσε».

Είπαμε, το σενάριο είναι σουρεαλιστικό. Δεν θα συμβούν ποτέ αυτά. Αλλά δείχνουν γιατί το ΠΑΣΟΚ υπό τον κ. Ανδρουλάκη δεν μπορεί να δεχτεί να στηρίξει κυβέρνηση συνεργασίας με τη ΝΔ. Αν δεχόταν, ο κ. Ανδρουλάκης θα αυτοεξευτελιζόταν (θα συγκυβερνούσε με τους ωτακουστές του) και το κόμμα του θα οδηγούνταν σε συρρίκνωση και θα απειλούνταν με εξαφάνιση.

Ας αφήσουμε τα σουρεαλιστικά σενάρια και ας προσγειωθούμε στην πραγματικότητα. Την επομένη των πρώτων εκλογών θα βρεθούμε μπροστά σε τρία ενδεχόμενα. Πρώτον, να σχηματιστεί κυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ. Δεύτερον, να σχηματιστεί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ. Και, τρίτον, να μη σχηματιστεί καμία κυβέρνηση και να πάμε σε δεύτερες εκλογές.

Εφόσον ο σχηματισμός ή μη κυβέρνησης εξαρτάται από το τρίτο κόμμα, η θέση του κ. Ανδρουλάκη θα είναι ιδιαιτέρως δυσχερής. Είναι ήδη. Και αυτό αντανακλάται στις κατά καιρούς αντιφατικές δηλώσεις του. Η τελευταία θέση του ότι θα συναινέσει σε κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον όρο να μην επικεφαλής της ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ούτε ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά άλλο πολιτικό πρόσωπο, δεν είναι ρεαλιστική και δεν τον βγάζει από το δικό του αδιέξοδο. Και η δήλωση του Ανδρέα Λοβέρδου δείχνει την παγίδα, στην οποία ενδέχεται να βρεθούν το ΠΑΣΟΚ και ο αρχηγός του την επομένη των εκλογών.

Αν οι κκ Μητσοτάκης και Τσίπρας απορρίψουν τον όρο να μη γίνει ένας από τους δύο πρωθυπουργός, η χώρα θα οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές, από τις οποίες ζημιωμένο θα βγει σίγουρα το ΠΑΣΟΚ. Και ο κ. Ανδρουλάκης το ξέρει και θέλει να τις αποφύγει.

Το ΠΑΣΟΚ συγκυβέρνησε με τη ΝΔ την περίοδο 2012-2014 και το αποτέλεσμα ήταν πολύ τραυματικό γι΄αυτό. Δεν μπορεί, λοιπόν, να επαναλάβει αυτό το λάθος και να ελπίζει ότι αυτή τη φορά θα πάει καλύτερα.

Με τον ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ δεν έχει συγκυβερνήσει. Λόγω πληγών του παρελθόντος, που δεν έχουν κλείσει, οι σχέσεις τους είναι κακές. Μόνο οι ψηφοφόροι μπορούν να επιβάλουν τέτοια συνεργασία. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα και το ΠΑΣΟΚ πάρει, όπως θέλει ο κ. Ανδρουλάκης, διψήφιο ποσοστό, τότε η συνεργασία των δύο κομμάτων θα γίνει αναπόφευκτη. Διότι η ΝΔ θα έχει ηττηθεί και ο άξονας θα έχει μετακινηθεί από τα δεξιά (που ήταν το 2019) στην άλλη πλευρά, κέντρο και αριστερά. Αν δεν συμβεί αυτό, το ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρουλάκης θα βρεθούν σε κλοιό πιέσεων και σε αδιέξοδο.

Γι’ αυτό δεν είναι καλό να τα αφήνουν όλα για την επομένη των εκλογών. Πρέπει να ξέρουν από τώρα τι θα κάνουν. Το έχει πει πολύ καλά ο παλιός γκολτζής Κριστόφ Βαζέχα: «Πριν ακόμα φτάσει η μπάλα σ’ εσένα, πρέπει να έχεις καταλήξει τι θέλεις να κάνεις μ’ αυτήν. Όσες φορές είχα δύο επιλογές στο μυαλό μου, τελικά έχανα την ευκαιρία»…

Γιώργος Καρελιάς

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: