12.2.23

Η «Ελαττωματική Δημοκρατία» του Μαξίμου Α.Ε...



Δεν υπάρχει έκθεση από ξένο δημοσιογραφικό φορέα που να μην αναφέρεται με μελανά χρώματα για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα. Και όχι μόνο φορείς αλλά και ΜΜΕ, όπως ο Economist, το παράδειγμα του οποίου ανέφερε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, την προηγούμενη Τρίτη. Το... ανέφερε μισό όμως, μόνο ό,τι τον συνέφερε. Στην έκθεσή του για το 2022 λοιπόν, το Intelligence Unit του Economist, κάνει λόγο για «ελαττωματική δημοκρατία» στην Ελλάδα και ας ανέβασε τη χώρα μας 9 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη. Αναφέρει χαρακτηριστικά πως «υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι δημοσιογράφοι δεν είναι ελεύθεροι να ερευνούν δυσάρεστες αλήθειες», ενώ γίνεται «λογοκρισία σε θέματα που σχετίζονται με την αστυνομία, τον στρατό και την εκκλησία». Τονίζει, δε, πως οι δημοσιογράφοι δέχονται απειλές και βία.

«Η Ελλάδα τιμωρείται στον δείκτη του 2022 σε σχέση με την ελευθερία του Τύπου», σημειώνει ο Economist, «Επιδείνωση στο θέμα της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα και το 2022», σημειώνει και η Media Freedom Rapid Response στη νέα της, επικαιροποιημένη έκθεση για την Ευρώπη και το 2022. Μα τι έπαθαν όλοι πανάθεμά τους, κύριε Γεραπετρίτη μου, φίλε του Μένιου Φουρθιώτη; Η MapMF κατέγραψε συνολικά 42 παραβιάσεις για 63 πρόσωπα ή οντότητες που αφορούν τα ΜΜΕ.

Σκάνδαλο υποκλοπών

Και το Intelligence Unit του Economist και η Media Freedom Rapid Response θεωρούν σημαντικότερο όλων το σκάνδαλο των υποκλοπών. «Αποκαλύφθηκε τον Αύγουστο του 2022 ότι το κράτος είχε εμπλακεί σε υποκλοπές δημοσιογράφων και πολιτικών που χρησιμοποιούν τεχνολογία spyware για λόγους εθνικής ασφάλειας. Το σκάνδαλο έπληξε τη φήμη της κυβέρνησης, ειδικά καθώς ο κυβερνητικός αξιωματούχος που θα είχε την επίβλεψη των υποκλοπών ήταν ο Γρηγόρης Δημητριάδης, ο γενικός γραμματέας του γραφείου του πρωθυπουργού», γράφει ο Economist.
Η Media Freedom Rapid Response κάνει μια ανασκόπηση του 2022 για τη χώρα μας και θυμάται πολλά πράγματα. Πολλά άσχημα πράγματα που ζήσαμε. Κατ’ αρχάς αναφέρεται στο σκάνδαλο Novartis και το γεγονός ότι δημοσιογράφοι (Βαξεβάνης, Παπαδάκου) αλλά κι εκδότες (Φιλιππάκης) κατηγορήθηκαν για την έρευνα που έκαναν οι ίδιοι ή τα ΜΜΕ τους. Απαλλάχθηκαν όλοι, αλλά κυβέρνηση και Δικαιοσύνη τους κρατούσαν σε μια ιδιότυπη ομηρία. Κάνοντάς τους βέβαια κατηγορούμενους άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου με νέες αποκαλύψεις να έρχονται βροχή. Κατάλαβαν την ανοησία τους οι αλαζόνες του επιτελικού κράτους κι έσπευσαν να κλείσουν άρον άρον την υπόθεση.

Η MapMF αναφέρεται και στις πολλές εξοντωτικές αγωγές σε δημοσιογράφους από ιδιώτες και δημόσιους λειτουργούς. Οι περίφημες SLAPP αγωγές πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ή και εκατομμυρίων ευρώ που στόχο έχουν να τρομοκρατήσουν τους δημοσιογράφους και τα ανεξάρτητα ΜΜΕ.

Σημαντικό κεφάλαιο, όπως σας είπαμε, έχουν οι υποκλοπές και στην έκθεση της Media Freedom Rapid Response. Περίεργο που εκεί δεν λένε «υποκλοπές τέλος», όπως έλεγαν τα δικά μας ΜΜΕ. Η έκθεση σημειώνει πως όχι μόνο ο οικονομικός συντάκτης Θανάσης Κουκάκης έπεσε θύμα υποκλοπών από το Predator αλλά και πολλοί άλλοι Ελληνες δημοσιογράφοι επίσης. Και κάνει ειδική αναφορά στις αποκαλύψεις του Documento, ότι ήταν αρκετοί οι δημοσιογράφοι και οι ιδιοκτήτες ΜΜΕ που στοχοποιήθηκαν με το Predator. Επιπλέον, δημοσιογράφοι και εφημερίδες που έκαναν ρεπορτάζ για τις υποκλοπές έγιναν στόχοι μηνύσεων και ποινικών ερευνών.

Επιθέσεις

Η έκθεση της Media Freedom Rapid Response κάνει μνεία και στα γκαζάκια που έβαλαν άγνωστοι έξω από τα σπίτια του Αρη Πορτοσάλτε και του Δημήτρη Καμπουράκη. Ενώ αναφέρεται και στην εμπρηστική επίθεση στα κεντρικά γραφεία του Real Group του Νίκου Χατζηνικολάου και του Ανδρέα Κουρή (τελικά κάηκε ολοσχερώς ο παραπάνω όροφος, μια ναυτιλιακή εταιρεία).

Δεν αφήνει ωστόσο απ’ έξω και την Ελληνική Αστυνομία σημειώνοντας πως καταγράφηκαν αρκετές σωματικές επιθέσεις σε δημοσιογράφους από τα όργανα της τάξης. Και αναφέρεται ξεχωριστά στη σύλληψη του βραβευμένου φωτορεπόρτερ Νίκου Πηλού που τον οδήγησαν στη ΓΑΔΑ σιδηροδέσμιο, επειδή κάλυπτε τα γεγονότα στα προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Απίστευτα πράγματα!

Τέλος, δεν ξεχνάει και το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν διευκολύνει τους δημοσιογράφους να κάνουν τη δουλειά τους στο θέμα του μεταναστευτικού, ενώ τους βάζει και εμπόδια όταν αυτοί ζητούν πρόσβαση σε πληροφορίες. Ρωτήστε τον δικό μας τον Δημήτρη Αγγελίδη πώς παλεύει να βγάλει το ρεπορτάζ και θα καταλάβετε.

Δημήτρης Κανελλόπουλος

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: