4.2.23

Στην ουρά για... αλυσίδες...



Ο φόβος για την επέλαση του χιονιά και για τον κίνδυνο τυχόν αποκλεισμού έφερε τους οδηγούς στα καταστήματα με είδη αυτοκινήτου και στα πρατήρια βενζίνης για την αγορά αλυσίδων και χιονοκουβερτών. Ωστόσο η ζήτηση είναι τέτοια, που ήδη καταγράφονται μεγάλες ελλείψεις, κυρίως σε χιονοκουβέρτες και πολλοί οδηγοί επιστρέφουν στα σπίτια τους άπρακτοι...

Οι οδηγοί προτιμούν τις χιονοκουβέρτες γιατί θεωρείται ότι μπαίνουν ευκολότερα. Ωστόσο, ελλείψεις καταγράφονται και στις αλυσίδες άλλου τύπου. Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλά καταστήματα θα ανοίξουν και αύριο Κυριακή ώστε να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους.

Εν όψει της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα», αναμένεται από τις επόμενες ώρες και για κάποιες ημέρες θα εκδίδονται από τις αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες, με τις οποίες θα καθίσταται υποχρεωτική η χρήση αντιολισθητικών μέσων, ενώ θα διεξάγονται αυστηροί έλεγχοι από ειδικά συνεργεία της τροχαίας που θα βρίσκονται σε διάφορα καίρια σημεία του οδικού δικτύου. Αν υπάρχει απόφαση χρήσης αντιολισθητικών μέσων και ο οδηγός δεν έχει στο αυτοκίνητό του αλυσίδες, θα του επιβάλλεται πρόστιμο 80 ευρώ.


Ωστόσο, ήδη διευκρινίζεται ότι σε κάθε περίπτωση, συνίσταται στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και εφόσον αυτές είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθούν, να είναι εφοδιασμένοι με τα προβλεπόμενα αντιολισθητικά μέσα και να λαμβάνουν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης, ακολουθώντας τις οδηγίες των αστυνομικών και άλλων Αρχών.

Tι λέει η οδηγία του υπουργείου Μεταφορών

Βάσει πρόσφατης απόφασης υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η τήρηση αντιολισθητικών αλυσίδων ή άλλων μέσων (χιονοαλυσίδες, κουβέρτες, κ.λπ.) είναι υποχρεωτική μόνο όταν και εφόσον εκδοθούν αποφάσεις από τις αρμόδιες αρχές (Αστυνομικές Διευθύνσεις, Διευθύνσεις Τροχαίας, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας), που προβλέπει ότι οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες επιβάλλουν οι οδηγοί να φροντίζουν να είναι προετοιμασμένοι.

Όταν οι κλιματολογικές συνθήκες δεν το απαιτούν και εφόσον δεν έχουν εκδοθεί σχετικές αποφάσεις, οι οδηγοί δεν έχουν την υποχρέωση να φέρουν τα αντιολισθητικά μέσα στα οχήματά τους. Η περίοδος υποχρεωτικής χρήσης είναι από Οκτώβριο μέχρι Απρίλιο.

Όταν σε μία περιοχή η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ή η Αστυνομία εκδίδει ανακοινώσεις για έντονα καιρικά φαινόμενα ή χιονοπτώσεις, και οι οδηγοί που κινούνται προς το συγκεκριμένο μέρος υποχρεούνται να φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες, αν κάποιος οδηγός ελεγχθεί και δεν φέρει αλυσίδες, το πρόστιμο που θα του επιβληθεί είναι 80 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: