6.2.23

Σεισμός σε Τουρκία - Συρία: Τι ξέρουμε έως τώρα...


Ξεπέρασαν τους 2.300 οι νεκροί - Κατέρρευσαν 2.800 κτήρια.

Τηλεφώνημα Σακελλαροπούλου-Ερντογάν...
 Μια γρήγορη αναδρομή στα έως τώρα γεγονότα σε Τουρκία και Συρία, μετά τους ισχυρούς σεισμούς που έγιναν αισθητοί στην Τουρκία, τη Συρία, την Κύπρο, τον Λίβανο, ακόμη και την Αίγυπτο.

Ο πρώτος... σεισμός, μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 04:17 τοπική ώρα (03:17 ώρα Ελλάδας), πιάνοντας τους ανθρώπους στον ύπνο.
Επίκεντρο του σεισμού ήταν στην περιοχή Παζάρτσικ, στην επαρχία Καχραμανμαράς (νοτιοανατολικά), περίπου 60 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Συρία, σε εστιακό βάθος περίπου 17,9 χιλιομέτρων.
Ακολούθησαν δεκάδες μετασεισμοί, αλλά και ένας νέος πολύ ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,5 βαθμών, στις 12:24 ώρα Ελλάδας, πάλι στη νοτιοανατολική Τουρκία, 4 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης Ικίνοζου.
Ο συνολικός αριθμός των νεκρών στην Τουρκία και τη Συρία ανέρχεται σε τουλάχιστον 2.300. Ωστόσο αυτός ο απολογισμός αναμένεται να αλλάξει, καθώς σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, στην Τουρκία έχουν χάσει τη ζωή τους 1.541, 9.733 τραυματίστηκαν και 3471 κτίρια καταστράφηκαν. 
Στις επιχειρήσεις διάσωσης στην Τουρκία συμμετέχουν συνολικά 9.698 άτομα έρευνας και διάσωσης. 
Τα σχολεία θα μείνουν κλειστά μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου, ενώ οι εστίες, οι ξενώνες, οι κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις θα χρησιμοποιηθούν για σκοπούς στέγασης των πληγέντων. 
Ο αριθμός των νεκρών σε περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από την κυβέρνηση αυξήθηκε σε περισσότερους από 810 ανθρώπους, με 2.280 τραυματίες.
Ο αριθμόςτων νεκρών και στις δύο χώρες αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται ραγδαία, με πολλούς ανθρώπους να πιστεύεται ότι έχουν παγιδευτεί κάτω από ερείπια σε κτίρια που έχουν καταρρεύσει.
Η Συρία απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα για βοήθεια μετά τον καταστροφικό σεισμό και διέψευσε ότι  ζήτησε από βοήθεια από το Ισραήλ.
Έκκληση του ΟΗΕ για βοήθεια στην Τουρκία και τη Συρία. Μέχρι στιγμής έχουν ανταποκριθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και τουλάχιστον 10 χώρες-μέλη, η Σουηδία, οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, ο Καναδάς κ.ά. Επίσης, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα στείλει βοήθεια στη Συρία.
Στην Τουρκία έχουν πληγεί πόλεις όπως τα Άδανα, η Γκαζιαντέπ, η Σανλιούρφα, το Ντιγιάρμπακιρ, αλλά και το Ισκεντερούν (Αλεξανδρέττα) και το Αντιγιαμάν, όπου έχουν καταρρεύσει δημόσια νοσοκομεία.
Αναχώρησε για την Τουρκία η ελληνική αποστολή, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την πρόθεση της Ελλάδας να βοηθήσει περαιτέρω και τις δύο χώρες μέσω του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.
Αρχαιολογικοί χώροι έχουν πληγεί στη Συρία και συγκεκριμένα η ακρόπολη του Χαλεπίου, ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα της μεσαιωνικής εποχής και η παλιά του πόλη, που το 2018 χαρακτηρίστηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO σε κίνδυνο, μετά από χρόνια εμφυλίου πολέμου. Κατέρρευσε μέρος του κάστρου της Γκαζιαντέπ, που είχαν κατασκευάσει οι Χετταίοι πριν από 2.200 χρόνια και είχε ενισχυθεί από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Ιουστινιανό.
Μεγαλύτερο το δράμα για τη Συρία και τους εκτοπισμένους Σύρους, έπειτα από 12 χρόνια πολέμου.

Τηλεφώνημα Σακελλαροπούλου-Ερντογάν

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επικοινώνησε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του εξέφρασε τα συλλυπητήριά της για τα θύματα του καταστροφικού σεισμού. 


Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε να αναρρώσουν γρήγορα οι τραυματίες και να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα στέκεται αλληλέγγυα στον δοκιμαζόμενο τουρκικό λαό και στηρίζει έμπρακτα τις επιχειρήσεις διάσωσης.

Ο Τούρκος Πρόεδρος ευχαρίστησε την κυρία Σακελλαροπούλου τόσο για τη συμπαράσταση του ελληνικού λαού, όσο και για τη βοήθεια που ήδη εστάλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: