3.2.23

Προβληματική η τροπολογία για αποκλεισμό των ναζί...


Κατώτερο των περιστάσεων και προβληματικό αποδεικνύεται το περιεχόμενο της τροπολογίας του υπουργείου Εσωτερικών που τελικά η... κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή για το μπλοκάρισμα των καταδικασμένων για εγκληματική οργάνωση ναζιστών, όπως ο Κασιδιάρης, και αναμένεται να ψηφιστεί την Τρίτη.

Πρώτα απ’ όλα να σταθούμε στο ποια αδικήματα αφορά. Η τροπολογία στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση προβλέπει ότι «ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, τα μέλη της διοικούσας επιτροπής, ο νόμιμος εκπρόσωπος και η πραγματική ηγεσία του κόμματος να μην έχουν καταδικασθεί σε οποιονδήποτε βαθμό σε κάθειρξη για τα αδικήματα των κεφαλαίων 1-6 του Δεύτερου Βιβλίου του Ποινικού Κώδικα, ή σε οποιαδήποτε ποινή για εγκλήματα του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα που επισείουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, ή σε ισόβια κάθειρξη για κάθε άλλο αδίκημα». Με άλλα λόγια, το πεδίο εφαρμογής της ρύθμισης δεν περιορίζεται στο αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης για το οποίο έχει καταδικαστεί η Χρυσή Αυγή, αλλά διευρύνει κατά πολύ το πλαίσιο σε άλλα αδικήματα. Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι υπάρχει το προηγούμενο της νομοθετικής διάταξης αναστολής χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής του 2013 που αφορούσε μόνο τα εγκλήματα των άρθρων 187 και 187Α, δηλαδή της εγκληματικής οργάνωσης και της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Την ίδια ώρα η τροπολογία θέτει πολύ χαλαρά κριτήρια και σε σχέση με αυτούς που αφορά, καθώς προβλέπει ότι πρέπει «η οργάνωση και η δράση του κόμματος να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Για την αξιολόγηση της συνδρομής της προϋπόθεσης αυτής λαμβάνεται υπ’ όψιν τυχόν καταδίκη σε οποιονδήποτε βαθμό υποψηφίων βουλευτών, ή ιδρυτικών μελών, ή διατελεσάντων προέδρων για τα αδικήματα και στις ποινές του πρώτου εδαφίου».

Και τέλος ποιος αναλαμβάνει να εφαρμόζει τις προβλέψεις της ρύθμισης αυτής; Σύμφωνα με την τροπολογία «η συνδρομή των προϋποθέσεων της παρούσας ελέγχεται αυτεπαγγέλτως από το Α΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου». Με άλλα λόγια, όλα τα παραπάνω ανατίθενται εξ ολοκλήρου στον Αρειο Πάγο, στου οποίου τα χέρια υπερσυγκεντρώνεται όλη η σχετική αρμοδιότητα. Το ζήτημα θα παρουσιάσουμε αναλυτικά στο φύλλο της «Εφ.Συν.» του Σαββατοκύριακου.

ΚΚΕ: επικίνδυνες γενικεύσεις
Η πρώτη αντίδραση που είχε έρθει μέχρι χθες το βράδυ από τα πολιτικά κόμματα ήταν αυτή του ΚΚΕ, το οποίο σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως «η τροπολογία της κυβέρνησης επιβεβαιώνει αυτό που ήδη έχει καταγγείλει το ΚΚΕ, ότι δηλαδή εισάγονται επικίνδυνες γενικεύσεις και προϋποθέσεις για τη συμμετοχή κομμάτων στις εκλογές -μεταξύ άλλων με τη γενικόλογη αναφορά σε καταδίκες και αδικήματα- κάτω από τις οποίες μπορεί εύκολα να “στεγαστεί” η απαράδεκτη θεωρία των δύο άκρων που, στο όνομα του ολοκληρωτισμού, εξισώνει τον φασισμό με τη ριζοσπαστική και κομμουνιστική ιδεολογία και δράση. Αλλωστε η ποινικοποίηση του λεγόμενου “ριζοσπαστισμού” αποτελεί επίσημη πολιτική της Ε.Ε. Αντίστοιχα, με τη νεοεισερχόμενη έννοια της “πραγματικής ηγεσίας” και με άλλες διατάξεις, δίνεται η δυνατότητα ακόμα μεγαλύτερου ελέγχου του αστικού κράτους στο εσωτερικό των κομμάτων»...

Γιάννης Μπασκάκης

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: