4.2.23

«Ατύχημα» το μπαλόνι λέει η Κίνα...


...ενώ οι ΗΠΑ «βλέπουν» και δεύτερο...
Μία ιστορία με διάρκεια αποδεικνύεται αυτή με το κινεζικό μπαλόνι, η οποία έχει προκαλέσει νέα ένταση στις επιδεινωμένες σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, καθώς το αμερικανικό Πεντάγωνο δήλωσε χθες το βράδυ ότι εντοπίστηκε νέο κατασκοπευτικό μπαλόνι πάνω από τη Λατινική Αμερική.

«Έχουμε... αναφορές για ένα μπαλόνι που πετά πάνω από τη Λατινική Αμερική. Θεωρούμε ότι πρόκειται για ακόμη ένα κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πατ Ράιντερ, χωρίς να προσδιορίσει το που εντοπίστηκε.

Για «λόγους ανωτέρας βίας» μιλούν οι Κινέζοι σχετικά με το πρώτο μπαλόνι
Λίγο νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας χαρακτήρισε «ατύχημα» την είσοδο «αερόπλοιου» στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, αποδίδοντάς το σε λόγους «ανωτέρας βίας». Παράλληλα κατηγόρησε πολιτικούς και μέσα ενημέρωσης στις ΗΠΑ για εκμετάλλευση του περιστατικού με σκοπό τη δυσφήμιση του Πεκίνου.

«Η Κίνα ανέκαθεν σεβόταν το διεθνές δίκαιο, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, ως απάντηση στις αμερικανικές κατηγορίες περί ανεύθυνης ενέργειας και ξεκάθαρης παραβίασης της κυριαρχίας των ΗΠΑ.

Το Πεκίνο εξέφρασε ακόμη τη λύπη του για αυτήν την «ακούσια» είσοδο του μπαλονιού στον αμερικανικό εναέριο χώρο, υποστηρίζοντας ότι εξυπηρετεί «ερευνητικούς σκοπούς, κατά κύριο λόγο μετεωρολογικούς»

Παρά τις επίσημες εξηγήσεις από την κινεζική πλευρά, ο Άντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε χθες ότι αναβάλλει το ταξίδι που περίμεναν πολλοί ως πρώτο βήμα για την άμβλυνση των διαφορών ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις. 

Ο Μπλίνκεν δεν ήθελε το περιστατικό αυτό να κυριαρχήσει στις συναντήσεις του με Κινέζους αξιωματούχους, ανέφερε το ABC News, επικαλούμενο έναν Αμερικανό αξιωματούχο, που δεν κατονομάζεται. Το Bloomberg ανέφερε επίσης ότι το ταξίδι θα αναβληθεί. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η επίσκεψη Μπλίνκεν δεν είχε ανακοινωθεί επίσημα, ενώ ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ είχε δηλώσει ότι δεν έχει καμία ενημέρωση για το ταξίδι. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: