2.2.23

Η «σωτήρια» Δεξιά των επενδύσεων...


Είναι η επιτομή της νεότερης αγροτικής ιστορίας μας. Αν κατανοήσει κανείς τι έχει συμβεί με τη ζάχαρη, θα δει τι συνέβη με την αγροτική παραγωγή, την εκβιομηχάνιση του γεωργικού τομέα, τους χιλιάδες αγρότες και τα εκατομμύρια καταναλωτές αυτής της έρμης χώρας. Επίσης είναι η επιτομή της νεοφιλελεύθερης ιλαροτραγωδίας: ένα στρατηγικό προϊόν για τη... διατροφική ασφάλεια κάθε χώρας που εμείς χαρίζουμε σε «επενδυτές» της πυρκαγιάς. Μια αρχετυπική ιστορία καταστροφής.

Η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης υπήρξε η μεγαλύτερη αγροτική βιομηχανία της Ελλάδας. Επί δεκαετίες χιλιάδες άνθρωποι από τη Λάρισα ώς την Ορεστιάδα ζούσαν από τον κύκλο εργασιών της ζάχαρης: αγρότες, μεταφορείς, μηχανικοί, συντηρητές μηχανημάτων, μόνιμοι και εποχικοί εργάτες των εργοστασίων.

Το μακρινό 2011, όταν ο πρόεδρος της ΑΤΕ ανακοίνωνε την πώληση της ΕΒΖ, χιλιάδες άνθρωποι στο Αλγέρι διαδήλωναν ζητώντας ζάχαρη. Κι εμείς την πουλούσαμε μπιρ παρά. Μέσα σε 12 χρόνια τα πάντα έγιναν ερείπια, τα εργοστάσια παροπλίστηκαν και από χώρα εξαγωγέας στα Βαλκάνια γίναμε χώρα εισαγωγής - το κόστος εισαγωγής ξεπέρασε τα 200.000.000 ευρώ το 2020. Εκτοτε οι τιμές της ζάχαρης εκτοξεύονται συνεχώς.

Το 2022 ούτε ένα στρέμμα τεύτλων δεν σπάρθηκε στη Μακεδονία και τη Θράκη, ούτε κόκκος ζάχαρης δεν παράχθηκε στη χώρα μας για πρώτη φορά τα τελευταία 60 χρόνια. Πώς φτάσαμε ώς εδώ; Το 2019 η Τράπεζα Πειραιώς ενοικίασε τα δύο εργοστάσια της πάλαι ποτέ κραταιάς βιομηχανίας στο Πλατύ και τις Σέρρες για 28 μήνες σε έναν κατ’ επίφαση επενδυτή, εισαγωγέα ζάχαρης, με τον οποίο ωστόσο η εταιρεία βρισκόταν σε δικαστική διένεξη επί 5 χρόνια για χρωστούμενα από εισαγωγές ζάχαρης!

Υστερα από 28 μήνες ο εκλεκτός επενδυτής του Αδ. Γεωργιάδη όχι μόνο δεν είχε ετοιμάσει τα εργοστάσια για να προχωρήσουν σε παραγωγή, αλλά μάλλον τα είχε καταστήσει «παράλυτα» εν μέσω καταγγελιών για «εξαέρωση» των κινητών περιουσιακών στοιχείων της ΕΒΖ. Τι έπραξε η κυβέρνηση; Επέκτεινε για ακόμα 8 μήνες το συμβόλαιο με τον υπενοικιαστή Χρήστο Καραθανάση!

Τώρα ο άνθρωπος που είχε παρουσιαστεί από την κυβέρνηση ως σωτήρας της ΕΒΖ ερευνάται από τη Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος έπειτα από καταγγελίες ότι έχει γίνει πλιάτσικο στα μηχανήματα των εργοστασίων, μηχανήματα που κοστίζουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Μη μας σώζετε άλλο, κ. Μητσοτάκη, καταστρεφόμαστε και μόνοι μας...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: