6.2.23

Το σχέδιο «Δικαιοσύνη στην πράξη»...


...και οι δεσμεύσεις Τσίπρα...
Σε δύο άξονες κινήθηκε η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, από το κλειστό γυμναστήριο «Ιβανώφειο» της Θεσσαλονίκης. Αφενός επιφύλαξε δριμύ κατηγορώ κατά της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για τις πολιτικές που έχουν ακολουθήσει αυτά τα τέσσερα χρόνια που είναι στην εξουσία...

Αφετέρου, επανέλαβε ότι το όραμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι «Δικαιοσύνη παντού» και παρουσίασε το σχέδιo του κόμματός του και τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει η προοδευτική κυβέρνηση, η οποία θα αναδειχθεί από τις επικείμενες εκλογές. 

«Τα πειστήρια ενοχής Μητσοτάκη»

Ειδικότερα, στην τρίτη του ομιλία μέσα σε επτά μέρες (προηγήθηκαν εκείνες στο Περιστέρι και την Πάτρα), ο αρχηγός της αντιπολίτευσης ήταν καταπέλτης κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, τόσο για το σκάνδαλο των υποκλοπών, όσο και για την ακρίβεια που έχει φέρει στα όριά τους νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Από την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έλειψαν οι αναφορές στις σχέσεις ΕΛ.ΑΣ. με Greek mafia, οι υποθέσεις διαφθοράς, οι συντάξεις, τα θέματα παιδείας, υγείας κ.ά.


Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας δεν δίστασε να μιλήσει για «ληστεία» των πολιτών, αλλά και για κυβερνητική «απραξία» και «κοροϊδία».

«Τα πειστήρια του εγκλήματος έχουν βγει πια στο φως... ο κ. Μητσοτάκης παραβίαζε συστηματικά το Σύνταγμα», δήλωσε για το θέμα των υποκλοπών, πριν αναφερθεί στην κλοπή του εισοδήματος των πολιτών που «βρίσκεται στους λογαριασμούς του ρεύματος... στις τιμές των προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ... στις αντλίες των καυσίμων».

«Η αισχροκέρδεια έχει την υπογραφή Μητσοτάκη. Το σχέδιό του είναι η πιο βίαιη αναδιανομή εισοδήματος από τη μεταπολίτευσης και μετά... Για τον λόγο αυτό χρησιμοποίησε τις πιο άθλιες μεθόδους... Για αυτό το σχέδιο είναι υπόλογη η κυβέρνηση Μητσοτάκη στον ελληνικό λαό... Αυτά είναι τα πειστήρια ενοχής του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του», είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας. 


Αφού σημείωσε ότι «η ληστεία των τραπεζών έχει κι αυτή την υπογραφή Μητσοτάκη», διατύπωσε εύλογα ερωτήματα: «Ποιος θα δώσει απαντήσεις για το ρημαγμένο σύστημα υγείας, για τα σχολεία που είναι χωρίς καθηγητές, για τους Πάτσηδες, για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Και κυρίως ποιος θα τα σταματήσει όλα αυτά; 

«Το ερώτημα είναι ποιος θα προστατεύσει από τους προστάτες», σημείωσε επίσης μιλώντας για τις επικοινωνίες της ΕΛ.ΑΣ. με την Greek mafia, καλώντας ταυτόχρονα τον κ. Μητσοτάκη να δώσει απαντήσεις για όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας. 

Αφού τόνισε πως «η κυβέρνηση της διαφθοράς θα λογοδοτήσει στον ελληνικό λαό είτε αργά είτε γρήγορα... θα πέσει η αθλιότερη κυβέρνηση της δεξιάς από τη μεταπολίτευση και μετά... δεν θα τη σώζει ούτε το ψέμα ούτε η τοξικότητα», ο ΣΥΡΙΖΑ είπε πως θα «ήρθε η ώρα της Δημοκρατίας, της πολιτικής αλλαγής της αξιοπρέπειας, της Δικαιοσύνης».


«Το όραμά μας είναι "Δικαιοσύνη παντού"» 

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για το όραμα του ΣΥΡΙΖΑ, που –όπως είπε– είναι το «Δικαιοσύνη παντού». Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε πως το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι «Δικαιοσύνη στην πράξη» και αναφέρθηκε στο πως αυτό θα εφαρμοστεί σε επιμέρους τομείς, όπως η κοινωνία, η οικονομία, η δικαιοσύνη κ.ά.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας σημείωσε τα εξής: 

Το σχέδιό μας είναι να επαναφέρουμε τη χώρα στην ευρωπαϊκή κανονικότητα. 
Δεσμευόμαστε ότι η κυβέρνηση θα είναι βαθιά δημοκρατική, θα έχει τον μικρότερο αριθμό μετακλητών από κάθε άλλη κυβέρνηση μέχρι τώρα, τον μεγαλύτερο αριθμό γυναικών στη σύνθεσή της, με εξειδικευμένους νέους και νέους, με το μικρότερο μέσο όρο ηλικίας 
Θα καταργήσουμε από τις πρώτες μέρες, όλους τους νόμους που βάζουν φραγμούς στα δικαιώματα και στις ελευθερίες του πολίτη. 
Θα στείλουμε την πανεπιστημιακή αστυνομία στις γειτονιές 
Ο κ. Τσίπρας μίλησε επίσης για δραστικά μέτρα για την καταπολέμηση της ακρίβειας, για κρατικοποίηση της ΔΕΗ, για πλαφόν στη χονδρική τιμή ενέργειας, για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, για επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, καθώς και για επαναφορά του 8ωρου και των απλήρωτων υπερωριών.

Όσο για τη Δικαιοσύνη, τόνισε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα ενισχύσει τους λειτουργούς της και την ανεξαρτησία τους. 

Αυτοκριτική και απολογισμός

Ο Αλ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να κάνει αυτοκριτική, αναφερόμενος στα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Όπως σημείωσε, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δοκιμαστεί από τον ελληνικό λαό, τονίζοντας πως «δεν ισχυρίζομαι ότι δεν κάναμε λάθη» και «ότι δεν είχαμε αστοχίες».

Ωστόσο τόνισε πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η πιο έντιμη που είδε η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες και υπενθύμισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια, πετύχαμε ρύθμιση χρέους, αφήσαμε μαξιλάρι ασφαλείας 37 δισ. ευρώ, βάλαμε την οικονομία σε αναπτυξιακούς ρυθμούς...». 




Δεν υπάρχουν σχόλια: