11.2.23

Συμπλοκές και λεηλασίες στις σεισμόπληκτες περιοχές...


Αναστολή επιχειρήσεων διάσωσης...
Οι τουρκικές αρχές προχώρησαν σε συλλήψεις για λεηλασίες στις περιοχές που επλήγησαν από τους φονικούς σεισμούς. Περιστατικά βίας και συμπλοκές μεταξύ ομάδων, οδηγούν...στην αναστολή επιχειρήσεων διάσωσης ξένων χωρών.
Τουλάχιστον 48 άτομα συνελήφθησαν για λεηλασίες σε οκτώ επαρχίες που έχουν πληγεί από τον σεισμό που συγκλόνισε τη νότια Τουρκία την περασμένη Δευτέρα, μετέδωσε το Σάββατο (11/02), το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Οι ύποπτοι τέθηκαν υπό κράτηση στο πλαίσιο των ερευνών για τις λεηλασίες που διαπράχθηκαν μετά τον σεισμό των 7,8 βαθμών που άφησε πίσω του περισσότερους από 25.000 νεκρούς στην Τουρκία και τη Συρία.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την Τρίτη (07/02) ότι τίθενται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες, δέκα επαρχίες της νοτιοανατολικής Τουρκίας που επλήγησαν από τον σεισμό.

Σαράντα δύο μεταξύ των υπόπτων αυτών συνελήφθησαν μόνο στην επαρχία Χατάι, στον νότο της χώρας, και βρέθηκαν στην κατοχή τους σημαντικά χρηματικά ποσά, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές, όπως και κοσμήματα και τραπεζικές κάρτες.

Σύμφωνα με διάταγμα που δημοσιεύτηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οι εισαγγελείς μπορούν στο εξής να κρατούν άτομα που κατηγορούνται για λεηλασίες για επτά ημέρες αντί για τέσσερις, στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που κήρυξε την Τετάρτη ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την αντιμετώπιση της καταστροφής.

Ο Ερντογάν νωρίτερα το Σάββατο υποσχέθηκε ότι η Τουρκία θα πατάξει τους λεηλατητές.

"Κηρύξαμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης", είπε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην επαρχία Ντιγιαρμπακίρ που επλήγη από τον σεισμό. "Αυτό σημαίνει ότι, από εδώ και στο εξής, οι άνθρωποι που εμπλέκονται σε λεηλασίες ή απαγωγές πρέπει να γνωρίζουν ότι το σταθερό χέρι του κράτους είναι στις πλάτες τους", προειδοποίησε ο Ερντογάν.





Δεν υπάρχουν σχόλια: