4.2.23

Ξεκίνησε η κακοκαιρία, στάλθηκαν τα πρώτα μηνύματα 112...


Προειδοποιήσεις σε περιοχές της Αττικής, της Εύβοιας, της Βοιωτίας, της Φθιώτιδας, της Μαγνησίας και των Σποράδων για τα ακραία καιρικά φαινόμενα. 
Με κύρια χαρακτηριστικά τη «βουτιά» της θερμοκρασίας, τις χιονοπτώσεις... και τους θυελλώδεις ανέμους, προωθείται η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» σε όλη τη χώρα, κινητοποιώντας τις αρμόδιες αρχές για την αντιμετώπισή της. Ήδη τα χιόνια έκαναν την εμφάνισή τους στη βόρεια και κεντρική χώρα και στη διάρκεια της ημέρας θα κατεβαίνουν πιο νότια και θα «χτυπήσουν» την οροσειρά της Πίνδου, ενώ θα εισβάλλουν και προς την Πελοπόννησο.

Παράλληλα, από το απόγευμα του Σαββάτου, τα πρώτα μηνύματα από το 112 στάλθηκαν σε περιοχές της Αττικής, της Εύβοιας, της Βοιωτίας, της Φθιώτιδας, της Μαγνησίας και των Σποράδων, προειδοποιώντας τους πολίτες για τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και καλώντας τους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους. 


Είχε προηγηθεί η δεύτερη σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας υπό τον υπουργό Χρήστο Στυλιανίδη για την αξιολόγηση των μετεωρολογικών δεδομένων και τη βέλτιστη προετοιμασία-ετοιμότητα. Ο κρατικός μηχανισμός δηλώνει ετοιμότητα, χωρίς να αποκλείει απαγόρευση της κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων σε περιοχές με ιδιαίτερη χιονόπτωση ακόμα και το κλείσιμο εθνικών οδών όπου κριθεί σκόπιμο.


Όσο για το άνοιγμα των σχολείων σε Αττική και άλλες περιοχές που θα πληγούν από την κακοκαιρία, την  Κυριακή θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις. Από την πλευρά της, η ΟΙΕΛΕ μιλά για «πρόχειρους και επικοινωνιακούς σχεδιασμούς που δεν λαμβάνουν υπόψη τις πραγματικές ανάγκες των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών».

Να μην εργαστούν στις ακραίες συνθήκες ζητούν οι οδηγοί μηχανών (κούριερ, διανομείς κτλ.), με σχετική τους επιστολή προς το Υπουργείο Εργασίας. 

Νέα, ευρεία συντονιστική σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, ώστε να αξιολογηθούν τα μετεωρολογικά δεδομένα για τη λήψη νέων αποφάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: