10.1.23

Ειδικό Δικαστήριο: Εκθείασαν την επαγγελματική και ηθική ακεραιότητα της Τουλουπάκη...



Με τον καλύτερο τρόπο για την ηθική και επαγγελματική ακεραιότητα της πρώην εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη μίλησαν σήμερα στο Ειδικό Δικαστήριο, όπου δικάζεται μαζί με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, οι πέντε μάρτυρες υπεράσπισης.

Πρώτα... κατέθεσε ο Γιώργος Κοντάκης, πρύτανης του πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγητής ορθοπεδικής. «Είδα στο πρόσωπό της αφοσίωση, απέφευγε τη δημοσιότητα, αναζητούσε την αλήθεια και κάνει ό,τι της επιβάλλει η συνείδησή της», είπε μεταξύ άλλων. Σημειώνεται ότι, όπως είπε ο ίδιος, από μόνος του προσφέρθηκε να καταθέσει υπέρ της Ελ. Τουλουπάκη, χωρίς να του έχουν ζητήσει πρώτα οι συνήγοροι, για λόγους διαφύλαξης του ρόλου που η ίδια υπηρετεί.

Στη συνέχεια κατέθεσε ο δημοσιογράφος Γιώργος Λακόπουλος, ο οποίος αναφερόμενος στις επιθέσεις που δέχτηκε η κατηγορούμενη από ΜΜΕ και πολιτικούς κατέθεσε πως, βάσει της εμπειρίας του, δεν έχει υπάρξει ποτέ τέτοια αντιμετώπιση δικαστικού ή εισαγγελικού λειτουργού στον τόπο. Ο δημοσιογράφος χαρακτήρισε εκφοβισμό στο πρόσωπο της κυρίας Τουλουπάκη τις επιθέσεις που δέχθηκε όταν διαβίβασε στη Βουλή τη δικογραφία για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα. Επίσης έκανε αναφορά, χωρίς να τον κατονομάσει, στις απαράδεκτες δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη μέσα στη Βουλή (σ.σ. πρέπει να πάει φυλακή η Τουλουπάκη), λέγοντας ότι ενώ αρχικά αποδέχτηκε το δικαστικό βούλευμα τώρα λέει δεν το αποδέχομαι. «Αυτό υποδηλώνει μια μανία τιμωρητική, έναν άνθρωπο που νιώθει ότι έχει το ακαταδίωκτο». 


«Η εικόνα που μου έδωσε η Τουλουπάκη ήταν ενός μονοκόμματου ανθρώπου, θύμιζε παλιούς αυστηρούς και αδέκαστους στη νομική τους συμπεριφορά δικαστικούς» κατέθεσε ο Ευάγγελος Ξινός, πρώην καθηγητής πανεπιστημίου. 

Σημαντική ήταν και η κατάθεση της υπαλλήλου της ΑΑΔΕ, Αργυρώς Μαστοράκη, που συνεργάστηκε με την Ελ. Τουλουπάκη και ασχολείτο με υποθέσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Μίλησε για εξαιρετική συνεργασία μαζί της και για μια δικαστικό που ποτέ δεν παρενέβη στο έργο του επιστημονικού προσωπικού. «Την ξεχώριζα για τη γνησιότητά της, έδειχνε ότι είναι ένας δίκαιος εισαγγελικός λειτουργός, ότι δεν είχε δεύτερες σκέψεις, ότι ήταν αμερόληπτη και γι' αυτό αποφάσισα να πάω στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς» είπε η ίδια. Ξεκαθάρισε ότι η Ελ. Τουλουπάκη ποτέ δεν παρενέβη στη δικογραφία της Novartis καθ' οποιονδήποτε τρόπο. Η ίδια που είχε ως αρμοδιότητα το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών υπογράμμισε ότι βρήκε «αδιευκρίνιστα ποσά στον έλεγχο του Άδωνη Γεωργιάδη, αναλήψεις μετρητών που δεν γνωρίζουμε την πηγή προέλευσής τους». 

Τελευταία μάρτυρας ήταν η Κωστούλα Ταραντίλη, υπάλληλος της ΑΑΔΕ, και προϊσταμένη του γραφείου ειδικών εμπειρογνωμόνων στην Εισαγγελία της Διαφθοράς απ' τον Οκτώβριο του 2017. Η ίδια μίλησε για τις εκατοντάδες υποθέσεις που διαχειριζόταν η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και χαρακτήρισε την Ελ. Τουλουπάκη ευγενική, τυπική, μέχρι μεγάλης τυπικότητας, που ενδιαφερόταν πολύ για την πρόοδο των υποθέσεων στο μέτρο του δυνατού. «Δεν έχω καμιά εικόνα για καμιά επίσκεψη του Ανδρέα Λοβέρδου στο γραφείο της Τουλουπάκη ούτε είχα ακούσει και κανένα παράπονο του Ανδρέα Λοβέρδου στην Εισαγγελία Διαφθοράς για την υπόθεση Novartis». 

Με τη σημερινή ημέρα ολοκληρώθηκε η εξέταση των μαρτύρων. Η δίκη συνεχίζεται στις 23 Ιανουαρίου με την απολογία της Ελένης Τουλουπάκη.

Κώστας Ζαφειρόπουλος

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: